Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Προτάσεις-σοκ για τις εργασιακές σχέσεις

Οι πιέσεις της τρόικας για πιστή εφαρμογή του μνημονίου -το οποίο προβλέπει πως οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών- είναι ασφυκτικές και τα περιθώρια ελιγμών περιορισμένα.

Σκληρή γραμμή τηρεί η τρόικα στο μέτωπο των εργασιακών σχέσεων και εμμένει σε προτάσεις-σοκ για «αντικατάσταση» των κλαδικών από τις επιχειρησιακές συμβάσεις.

Καθοριστική για το ύψος των μισθών θα είναι η συνάντηση που θα έχει αυτή την εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (Λ. Κατσέλη και Γ. Κουτρουμάνης) με τους επιτηρητές, όπου θα «κλειδώσουν» οι προωθούμενες ρυθμίσεις.

Ο νέος εργασιακός νόμος θα ανακοινωθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και θα ρυθμίζει μία σειρά «καυτών» θεμάτων, τα περισσότερα από τα οποία αναμένεται να κλείσουν χωρίς δυσκολία, με τη μεγάλη «μάχη» να δίνεται για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.

Οι πιέσεις της τρόικας για πιστή εφαρμογή του μνημονίου -το οποίο προβλέπει πως οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών- είναι ασφυκτικές και τα περιθώρια ελιγμών περιορισμένα. Οι επιτηρητές ζητούν οριζόντια εφαρμογή του μέτρου, και στο υπουργείο Εργασίας εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια. Η πρόταση αυτή προβλέπει «παράκαμψη» των κλαδικών συμβάσεων μόνο σε επιχειρήσεις με οικονομικά προβλήματα ή σε κλάδους με υψηλό ποσοστό ανεργίας. Εκτός από το κεντρικό θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων ο νέος εργασιακός νόμος θα ρυθμίζει και άλλα τρία θέματα:

Τη διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Για το θέμα αυτό φαίνεται πως έχει βρεθεί λύση κοινής αποδοχής και μεταξύ άλλων θα δοθεί και στους εργοδότες το δικαίωμα προσφυγής στη διαιτησία.
Τον τρόπο εφαρμογής του ελαστικού οκταώρου.

Τον ρόλο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, που θα είναι αναβαθμισμένος.
Πηγή: Εθνος

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο