Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κάλυψη του... πρόσθετου ελλείμματος με περικοπές

«ΣYNAΓEPMOΣ» για μείωση των κρατικών δαπανών έχει σημάνει στην κυβέρνηση, η οποία θα επιδιώξει τον επιμερισμό σε βάθος διετίας του πρόσθετου δημοσιονομικού βάρους που θα προκύψει από την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 (η οποία ανακοινώνεται την ερχόμενη Δευτέρα από την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, Eurostat), υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα εγκριθεί και από την τρόικα.

Κάλυψη του... πρόσθετου ελλείμματος με περικοπές             
 
«ΣYNAΓEPMOΣ» για μείωση των κρατικών δαπανών έχει σημάνει στην κυβέρνηση, η οποία θα επιδιώξει τον επιμερισμό σε βάθος διετίας του πρόσθετου δημοσιονομικού βάρους που θα προκύψει από την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 (η οποία ανακοινώνεται την ερχόμενη Δευτέρα από την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, Eurostat), υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα εγκριθεί και από την τρόικα.

Στο Yπουργείο Οικονομικών κορυφώνονται οι συσκέψεις εν όψει της κατάρτισης του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού όπου και θα πρέπει να ενσωματωθούν τα νέα μέτρα που θα αποφασιστούν για το 2011.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου συγκαλεί σήμερα ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των υπουργών που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της περιστολής των δαπανών. Θα προηγηθεί κατ' ιδίαν συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου έχει κληθεί και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταλήξει στο κατάλληλο «μίγμα» μέτρων ώστε η εξοικονόμηση των δαπανών να γίνει χωρίς να χρειαστούν νέες περικοπές μισθών στον στενό δημόσιο τομέα και τις συντάξεις ή αύξηση της φορολογίας. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή του 2011 θα είναι της τάξης του 5,5% του ΑΕΠ, ίσως και λίγο μεγαλύτερη.

Σε κάθε περίπτωση βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται το "πάγωμα" των προσλήψεων από τις ΔΕΚΟ, ενώ θα επιχειρηθεί εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ με δραστικές περικοπές στις δευτερεύουσες αποδοχές και μείωση των επιχορηγήσεων. Περικοπές επιδομάτων θα πρέπει να αναμένονται και στον στενό δημόσιο τομέα με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου.

Η δημοσιονομική εξοικονόμηση το 2011 θα επιδιωχθεί επίσης με συγχωνεύσεις και καταργήσεις Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, και οργανισμών, δημοτικών επιχειρήσεων, αλλά και με περικοπές δαπανών σε νοσοκομεία - ασφαλιστικά ταμεία.

Στα νοσοκομεία, ήδη το πλαφόν των πιστώσεων για το 2011 έχει μειωθεί κατά 300 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικές περικοπές αναμένονται στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπου οι επιχορηγήσεις σήμερα ξεπερνούν τα 14 δισ. ευρώ.

Μεγαλύτερη εξοικονόμηση, πέραν των 500 εκατ. ευρώ, θα επιδιωχθεί και στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου θα πρέπει να αναμένεται αναστολή λειτουργίας σε δημοτικές επιχειρήσεις.

Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο