«Ανάχωμα» στην ανεργία με μείωση ασφαλιστικών εισφορών - Η ρύθμιση που σχεδιάζεται θα αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων

Οικονομικές Ειδήσεις

11 Νοέμβριος 2010
Taxheaven.gr

«Ανάχωμα» στην ανεργία με μείωση ασφαλιστικών εισφορών - Η ρύθμιση που σχεδιάζεται θα αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων
          
Μέτρα για να δώσει «μια ανάσα» ρευστότητας στις επιχειρήσεις σχεδιάζει η υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη
Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, βρίσκεται στο τραπέζι των μέτρων που συζητεί το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να δώσει «μια ανάσα» ρευστότητας στις επιχειρήσεις στην περίοδο οικονομικής ασφυξίας την οποία διέρχεται η αγορά. Η ίδια η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κυρία Λούκα Κατσέλη δήλωσε χθες ότι αντιμετωπίζει αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο ωστόσο θα εξαρτηθεί από την πορεία νοικοκυρέματος των οικονομικών στοιχείων των ασφαλιστικών ταμείων. Ηδη προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται, αποτελεσματικά, τα μέτρα που εφαρμόζονται για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και των εξόδων για υγειονομική περίθαλψη.

Τα σενάρια για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους έχουν τεθεί ήδη στο τραπέζι, αλλά δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις πριν από το νέο έτος, καθώς η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρωθεί το 2010 και να έχει σαφή εικόνα για την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία θα θιγούν από ανάλογη ρύθμιση. Πάντως η κυρία Κατσέλη δήλωνε χθες σχετικά ότι «το μη μισθολογικό κόστος στη χώρα μας είναι πολύ υψηλό», και ότι «η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τα ασφαλιστικά ταμείαεξετάζει τρόπους να μειωθεί αυτό το κόστος για την επιχείρηση και για τον εργαζόμενο, έτσι ώστε να αυξηθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των ελληνικών επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικότερα». Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση των εισφορών θα είναι «οριζόντια», δηλαδή θα αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων και πιθανότατα δεν θα ξεπερνά τις πέντε εκατοστιαίες μονάδες. Σήμερα οι εισφορές στο ΙΚΑ- ΤΕΑΜ (για κύρια και επικουρική σύνταξη) φθάνουν περίπου το 28,6% για τον εργοδότη και το 16% για τον εργαζόμενο.

Ταυτοχρόνως το υπουργείο δίνει τη δυνατότητα ανακούφισης των επιχειρήσεων, με την καθιέρωση πάγιου τρόπου ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ έχει θέσει σε εφαρμογή προγράμματα του ΟΑΕΔ τα οποία προβλέπουν την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους που διατηρούνται στις θέσεις τους.

Το υπουργείο εξετάζει και άλλες λύσεις για την αύξηση των εισροών προς τα Ταμεία μετά και τη λήξη της ευνοϊκότατης ρύθμισης χρεών, που ολοκληρώθηκε στις 15 Οκτωβρίου. Τα χρέη των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ συνολικά ξεπερνούν τα 5,5 δισ. ευρώ, ενώ προς τον ΟΑΕΕ φθάνουν τα 4 δισ. ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι περισσότερες από 450.000

επιχειρήσεις και επαγγελματίες, 250.000 αγρότες και 100.000 με δεύτερη ασφάλιση χρωστούν συνολικά περί τα 15 δισ. ευρώ.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επεξεργάζεται διάφορα σενάρια προκειμένου να αυξηθούν μεν οι ροές χρήματος προς τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς όμως να σφίξει τη θηλιά προς τις επιχειρήσεις. Η ίδια η υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη έχει προαναγγείλει αλλαγές στο πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών που ισχύει για όλα τα Ταμεία με αύξηση του αριθμού των απαιτούμενων δόσεων, ώστε από 36 να φθάσει τουλάχιστον τις 48.

Παράλληλα, σχεδιάζονται αλλαγές και στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί η Ειδική Επιτροπή Εσόδων στο υπουργείο Εργασίας. Η επιτροπή αυτή είναι αρμόδια για την παροχή διευκολύνσεων στην πληρωμή των οφειλόμενων από αυτούς που χρωστούν μεγάλα ποσά (άνω των 300.000 ευρώ στο ΙΚΑ, άνω των 200.000 ευρώ στον ΟΓΑ και άνω των 80.000 ευρώ στα υπόλοιπα Ταμεία).

Οι ως τώρα προτάσεις παρέχουν μεγαλύτερη «ευελιξία» χειρισμών στην επιτροπή, όπως να αποφασίζει ακόμη και το «πάγωμα» των οφειλών, υπό την προϋπόθεση να καταβάλλουν απρόσκοπτα τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους προς τα Ταμεία. Επίσης να δίδονται σημαντικές μειώσεις στο ύψος των τρεχουσών εισφορών, στην περίπτωση που η πληρωμή τους γίνει σωρευτικά.

Πηγή Το Βήμα


Για το ίδιο θέμα η Ημερησία γράφει.

Ανατροπή στα ωράρια εργασίας
Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των εργοδοτικών εισφορών. Σύντομα στη Βουλή το νομοσχέδιο.


Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα εργασιακά προωθεί η κυβέρνηση στο οποίο προβλέπεται: Μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των ωρών εργασίας, με τη χρήση «ευέλικτων» ωραρίων για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων χωρίς πρόσθετη αμοιβή για τον εργαζόμενο καθώς και στους μισθούς, με καταβολή χαμηλότερων μισθών με επιχειρησιακές συμβάσεις. Επιπλέον, η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό παράθυρο για μείωση εισφορών.

Λ. Κατσέλη
Η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη μιλώντας σε συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) δήλωσε ότι στις επόμενες εβδομάδες (και πάντως μετά την καθοριστική συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα με την τρόικα) θα προωθήσει στη Βουλή ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα αφορά:

1 Τις συλλογικές συμβάσεις και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορεί οι επιχειρησιακές συμφωνίες να προβλέπουν την καταβολή χαμηλότερων (από τις κλαδικές και ενδεχομένως από την ΕΓΣΣΕ) αποδοχών. Οπως είπε η υπουργός στόχος είναι «να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις -και ιδίως στις μικρές- να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που ορθώνονται μπροστά τους λόγω της κρίσης, αλλά και να μην επιτραπεί η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας». Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει τον έλεγχο των σχετικών επιχειρησιακών συμβάσεων από τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να δικαιολογείται η καταβολή χαμηλότερου μισθού.

2 Την παραχώρηση στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους μεγαλύτερης ευελιξίας στη διαχείριση των ωρών εργασίας. Η ισχύουσα νομοθεσία δίδει τη δυνατότητα, κατόπιν συμφωνιών, για την εφαρμογή 10ωρης εργασίας χωρίς πρόσθετη αμοιβή όπως και για την εφαρμογή τετραήμερης εργασίας. Διατηρούνται ωστόσο αρκετές γραφειοκρατικές διαδικασίες για την αλλαγή ωραρίων και την αναγγελία στις υπηρεσίες.

3 Την αλλαγή του καθεστώτος της Διαιτησίας για την επίλυση των διαφορών «έτσι ώστε οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες να μπορούν να προσφεύγουν ισότιμα στον οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας».

4 Την ηλεκτρονική διασύνδεση ΟΑΕΔ, ΣΕΠΕ, ΙΚΑ για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες που παρέχουν στις επιχειρήσεις και να μειωθεί ο χρόνος και το κόστος που απαιτείται για την κατάθεση περιοδικών και άλλων δηλώσεων (πρόσληψης, απόλυσης, μεταβολών στους όρους αμοιβής και εργασίας). Ηδη έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο ομάδα εργασίας η οποία επεξεργάζεται τις ελάχιστες απαιτήσεις του ηλεκτρονικού συστήματος έτσι ώστε να διευκολύνει, παράλληλα, τον εντοπισμό της αδήλωτης εργασίας.

5 Τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας (δηλαδή των εισφορών). «Το μη μισθολογικό κόστος στη χώρα μας είναι πολύ υψηλό? σε συνεννόηση με τα ασφαλιστικά ταμεία εξετάζουμε πώς μπορούμε να μειώσουμε αυτό το κόστος για την επιχείρηση και τον εργαζόμενο, έτσι ώστε πραγματικά να αυξηθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, η ελληνική οικονομία», είπε η υπουργός. Η Λ. Κατσέλη είπε ότι σε πρώτο στάδιο θα μειωθεί το κόστος των επιχειρήσεων για τις χρονοβόρες διαδικασίες που αντιμετωπίζουν υποβάλλοντας τις δηλώσεις τους σε ΟΑΕΔ, ΣΕΠΕ και ΙΚΑ». Μείωση των εισφορών έχει προαναγγείλει, ήδη, ο διοικητής του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Ρ. Σπυρόπουλος. Η μείωση θα γίνει μέσω της καθιέρωσης 5 πακέτων «κάλυψης» αντί των 800 που ισχύουν σήμερα (ανάλογα με την ειδικότητα, τις ώρες εργασίας κ.ά.) δυσχεραίνοντας τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών και τους ελέγχους.

Οι αλλαγές που προωθούνται

Επιχειρησιακές συμβάσεις με αμοιβές χαμηλότερες των κλαδικών συμβάσεων είτε της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.
Ευελιξία στο εργασιακό ωράριο με τη δυνατότητα δεκάωρης εργασίας χωρίς πρόσθετη αμοιβή.
Αλλαγή στο καθεστώς της δυνατότητας προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
Μειώσεις εργοδοτικών εισφορών μέσω της καθιέρωσης στο ΙΚΑ πέντε «πακέτων» ασφαλιστικής κάλυψης.