Ειδήσεις Τεχνολογία

CERN: Δημιούργησαν ένα μίνι Μπινγκ Μπανγκ

Τις ερχόμενες εβδομάδες οι ερευνητές θα αναλύουν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις συγκρούσεις των ιόντων μολύβδου. Επιτυγχάνοντας τη σύγκρουση ιόντων μολύβδου οι ερευνητές του CERN του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων στις 7 Νοεμβρίου δημιούργησαν ένα μίνι Μπιγκ Μπανγκ.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος αναπτύχθηκαν θερμοκρασίες ένα εκατομμύριο φορές πιο υψηλές από αυτές που επικρατούν στο κέντρο του Ηλιου.

Τις ερχόμενες εβδομάδες οι ερευνητές θα αναλύουν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις συγκρούσεις των ιόντων μολύβδου.

Ο Βρετανός ερευνητής Ντέιβιντ Εβανς, του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, που εργάζεται στο σχετικό πρόγραμμα επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια αυτών των συγκρούσεων αναπτύχθηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι μεγαλύτερες πυκνότητες που καταγράφηκαν ποτέ στο πλαίσιο πειράματος.

Η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε σε ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον, ενώ οι θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν έφτασαν τα δέκα τρισεκατομμύρια βαθμούς Κελσίου. Σε αυτές τις θερμοκρασίες τα πρωτόνια και τα νετρόνια στους πυρήνες των ατόμων λιώνουν, δημιουργώντας ένα μείγμα κουάρκ και γλουονίων. Το πλάσμα κουάρκ γλουονίων υπήρχε και λίγα δευτερόλεπτα μετά τη Μεγάλη Εκρηξη.

Οι φυσικοί ευελπιστούν ότι η μελέτη του θα τους επιτρέψει να μάθουν πολλά για τη δύναμη που ενώνει τον πυρήνα των ατόμων και που ευθύνεται για το 98% της μάζας τους.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες που εργάζονται στο CERN προσπαθούσαν να προκαλέσουν τη «Μεγάλη Εκρηξη» στο εργαστήριο, καθώς αυτό θα τους επέτρεπε να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά της δημιουργίας του Σύμπαντος. Ομως, θεωρούσαν ότι θα επιτύγχαναν τον στόχο τους μέσα από τη σύγκρουση πρωτονίων, καθώς αυτό θα καθιστούσε δυνατό τον εντοπισμό των μποζονίων Χιγκς, εφόσον βέβαια υπάρχουν, και θα αποκάλυπτε τα ίχνη κάποιων νέων φυσικών νόμων.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο