Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ατζέντα της τρόικας με εργασιακό, κλείσιμο οργανισμών και ιδιωτικοποιήσεις

Πιέσεις για επίσπευση κυβερνητικών αποφάσεων

   
Ενώ παραμένει ανοιχτό το θέμα λήψης πρόσθετων μέτρων για μείωση του ελλείμματος - και ο επικεφαλής του Eurogroup προειδοποίησε χθες ότι μάλλον θα καταστούν επιβεβλημένα, καθώς τα κρατικά έσοδα περιορίζονται λόγω της ύφεσης - οι ελεγκτές της τρόϊκας έχουν ετοιμάσει ατζέντα 5 βασικών σημείων για το τί πρέπει να γίνει κατεπειγόντως μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Στο επίκεντρο οι ζημιογόνοι κρατικοί οργανισμοί, η λίστα ιδιωτικοποιήσεων, οι εργασιακές συμβάσεις και η λειτουργία των νέων ΟΤΑ που προέκυψαν από τον "Καλλικράτη".

Για τα ζητήματα αυτά οι οι εντεταλμένοι της τρόικας έχουν ήδη ενημερωθεί ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ουσιαστική πρόοδος, αν και η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα τα "κλείσει" μέχρι τον Δεκέμβριο. Ανεξάρτητα λοιπόν από τις διαπιστώσεις τους για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος σταθεροποίησης και τον βαθμό επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, στις συναντήσεις τους με υπουργούς και στελέχη των υπουργείων, θα ζητήσουν επίσπευση των διαδικασιών, ώστε μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους να υπάρχουν τουλάχιστον ολοκληρωμένα σχέδια και χρονοδιαγράμματα. Οσον αφορά την υλοποίηση τους, θα δοθεί προθεσμία μέχρι τον προσεχή Μάρτιο.

Πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι η κατάργηση-συγχώνευση οργανισμών, φορέων και ανεξάρτητων υπηρεσιών του Δημοσίου, ώστε να επιτευχθείι σημαντική μείωση δαπανών. Παράλληλα θα ζητηθεί να καταρτισθούν σχέδια ανασυγκρότησης των ζημιογόνων ΔΕΚΟ, στο πρότυπο του ΟΣΕ.

Το θέμα που συναρτάται άμεσα με την πορεία των δημοσίων εσόδων και την προσπάθεια άμεσης δραστικής περιστολής του ελλείμματος είναι οι αποκρατικοποιήσεις. Οι εντεταλμένοι της τρόικας θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να παρουσιάσει γρήγορα ένα πλήρες σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων, με έμφαση στην αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας και του χαρτοφυλακίου κρατικών συμμετοχών σε τραπεζες και άλλες επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού τομέα. Τοποθετούν μάλιστα πολύ ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών από τις αποκρατικοποιήσεις, ζητώντας ένα σχέδιο που θα προβλέπει έσοδα της τάξεως των 3 δισ ευρώ την επόμενη τριετία.
Ζήτημα μείζονος σημασίας για την απασχόληση και τις επενδύσεις θεωρούνται οι αλλαγές στα εργασιακά. Η τρόικα ζητεί να περάσει νομοθεσία που θα προβλέπει ότι οι τοπικές και επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών, ενώ παράλληλα θα συνδέει τους μισθούς με την παραγωγικότητα.

Με τη νέα νομοθεσία θα επιδιώκεται επίσης μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και ευελιξία στο ωράριο εργασία,ς με ταυτόχρονη μείωση της αμοιβής για υπερωριακή απασχόληση.

www.sofokleousin.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο