Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Η εκλογολογία ανεβάζει τον «πυρετό των spreads»

Εντείνονται οι ανησυχίες της επενδυτικής κοινότητας για τα χρέη και τη δημοσιονομική κατάσταση των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης

Νέα άνοδο κατέγραψαν χθες τα spreads των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά καθώς εντείνονται οι ανησυχίες της επενδυτικής κοινότητας για τα χρέη και τη δημοσιονομική κατάσταση των περιφερειακών χωρών-μελών της ευρωζώνης. Επιβαρυντικά για τους εγχώριους κρατικούς τίτλους λειτουργεί και η εκλογολογία που καλλιεργείται μετά την αναφορά του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στο ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, αν το ΠαΣοΚ ηττηθεί στις περιφερειακές εκλογές. Ο «πυρετός των spreads» επανέρχεται στις αδύναμες ευρωπαϊκές οικονομίες, οι οποίες καλούνται να μειώσουν τα ελλείμματά τους εν μέσω κλίματος πολιτικής αστάθειας.

Χθες η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικού και γερμανικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας πραγματοποίησε υψηλό στις 913 μονάδες, επίπεδο στο οποίο είχε τελευταία φορά αναρριχηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου 2010 για να υποχωρήσει στη συνέχεια στις 893 μονάδες, περιορίζοντας την ημερήσια άνοδό της στις 50 μονάδες βάσης. Την ίδια στιγμή το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου πτώχευσης για τα ελληνικά 5ετή ομόλογα έφτασε στις 850 μονάδες βάσης, που αποτελεί υψηλό από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ανάλογη πορεία κατέγραψαν οι αντίστοιχοι δείκτες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Συγκεκριμένα, τα spreads στoυς 10ετείς ιρλανδικούς τίτλους αυξήθηκαν χθες στο ιστορικό υψηλό των 525 μονάδων βάσης με ημερήσια άνοδο 20 μονάδων, στους πορτογαλικούς στις 417 μονάδες (+27) και στους ισπανικούς στις 192 μονάδες (+3).

Για το ενδεχόμενο απόσυρσης των έκτακτων μέτρων στήριξης της ρευστότητας, που περιλαμβάνει και το μη συμβατικό πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ρωτήθηκε χθες ο διοικητής της κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος απάντησε ότι θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί. Αναλυτές τονίζουν ότι η αποκλιμάκωση των spreads μετά την πρωινή άνοδό τους είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε εντολές αγοράς από την ευρωτράπεζα.

Από την άλλη, τα ασφάλιστρα χρεοκοπίας στα 5ετή ομόλογα αναρριχήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών τόσο για την Ιρλανδία (557 μονάδες) όσο και για την Πορτογαλία (423 μονάδες), καθώς υπάρχει αυξημένη ζήτηση για το προϊόν από τους κατόχους ομολόγων των δύο χωρών που επιθυμούν να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο αναδιάρθρωσης του χρέους τους. Η πρόσκληση της διοίκησης της Αnglo Ιrish Βank στους ομολογιούχους της για «κούρεμα» (haircut) 80% στους τίτλους που έχει εκδώσει θορύβησε τους επενδυτές, που βλέπουν πλέον πιθανή την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης για την Ιρλανδία, η οποία δεν αποκλείεται να οδηγηθεί τους επόμενους μήνες σε εκλογές αν δεν περάσει ο προϋπολογισμός που θα καταθέσει η κυβέρνησή της στις αρχές του επόμενου μήνα. Οι φοβίες της αγοράς αντικατοπτρίστηκαν στα υψηλά επιτόκια που πλήρωσε η Πορτογαλία στην προχθεσινή έκδοση εντόκων γραμματίων που πραγματοποίησε, αλλά και στην αποτυχία του ισπανικού Δημοσίου να συγκεντρώσει το σύνολο των κεφαλαίων που στόχευε χθες από την έκδοση νέων τίτλων.

Πηγή  Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο