Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

109η η Ελλάδα στην ετήσια έκθεση «Doing Business» της Παγκόσμιας Τράπεζας,

Αναγνώριση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη Xώρα 109η η Ελλάδα στην ετήσια έκθεση «Doing Business» της Παγκόσμιας Τράπεζας,

«Η ομάδα του Doing Business έχει υπόψη της τα διάφορα μέτρα βελτίωσης του επιχειρηματικού πλαισίου που δρομολογούνται στην Ελλάδα, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα δεδομένα για τη χώρα στην ετήσια έκθεσή μας. Ανυπομονούμε να τα ενσωματώσουμε στις μελλοντικές εκδόσεις του Doing Business καθώς θα υλοποιούνται». Με αυτήν την δήλωση από τον  επικεφαλής της Διεύθυνσης Στοιχείων και Ανάλυσης της Παγκόσμιας Τράπεζας Neil Gregory (World BankIFC)* οι συντάκτες της έγκυρης ετήσιας έκθεσης για το επιχειρηματικό περιβάλλον αναγνωρίζουν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και επισημαίνουν πως οι σημαντικές πρόσφατες εξελίξεις δεν έχουν ενσωματωθεί στην έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα. -


Η δυσμενής κατάταξη της Ελλάδας, η οποία κατατάσσεται στην 109η θέση ανάμεσα στις 183 χώρες που αξιολογούνται, με σχεδόν μηδενική μάλιστα πρόοδο κατά την τελευταία 5ετία, σύντομα θα αποτελεί παρελθόν. Το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, οι οποίες θα βελτιώσουν άμεσα και ουσιαστικά τα μέχρι σήμερα δεδομένα.


Μεταξύ αυτών, έχει ήδη ψηφιστεί τον Ιούνιο ο Ν. 3853/2010,  που προβλέπει τη δημιουργία υπηρεσιών μιας στάσης (one stop shops) προκειμένου να πραγματοποιείται η ίδρυση μιας επιχείρησης χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, μέσα στην ίδια ή, το πολύ, την επόμενη εργάσιμη ημέρα.


Η υλοποίηση και λειτουργία του ηλεκτρονικού Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή των ρυθμίσεων του Ν. 3853/2010, έχει ήδη δρομολογηθεί και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί άμεσα. Συνεπώς, τόσο το ΓΕΜΗ όσο και οι υπηρεσίες μιας στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων θα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2011.


Η απλούστευση και ο εκσυγχρονισμός της αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων είναι μία ακόμη πρωτοβουλία που βρίσκεται ένα βήμα πριν την υλοποίησή της. Στόχος του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είναι να περιοριστεί στο μισό, και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη περισσότερο, τον αριθμό των 204 αδειών που σήμερα απαιτούνται για τα τεχνικά επαγγέλματα. Εντός του Νοεμβρίου ο σχετικός νόμος θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και το Δεκέμβρη θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.


Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει η σύνταξη σχεδίου νόμου για την απλοποίηση της αδειοδότησης της βιομηχανίας. Στόχος του ΥΠΑΑ είναι να μειωθεί δραστικά η σχετική γραφειοκρατία, δημιουργώντας μοναδικά σημεία επαφής μεταξύ των επιχειρήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών, προωθώντας τη διαφάνεια, μειώνοντας τα κόστη και περικόπτοντας σημαντικά κάθε χρονοβόρα διαδικασία που σχετίζεται με την αδειοδότηση.


Στόχος του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είναι η προώθηση αλλαγών σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, από την έναρξη και την αδειοδότηση μιας επιχείρησης μέχρι τη διακοπή της λειτουργίας της. Στρατηγική του Υπουργείου είναι η διαμόρφωση ενός σύγχρονου και φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση.


Οι πρωτοβουλίες που έχουν ήδη δρομολογηθεί από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και όσες θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον, συμπεριλαμβανομένων του νέου αναπτυξιακού νόμου, θα ανατρέψουν τα δυσμενή δεδομένα που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από την προηγούμενη κυβέρνηση. Στην επόμενη έκθεση Doing Business, όπως και στην αξιολόγηση των διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων, ιδρυμάτων και ερευνητικών ινστιτούτων, η θέση της χώρας θα βελτιωθεί αισθητά.

*Στοιχεία επαφής: Neil Gregory Chief Strategy Officer and Acting Director, Global Indicators and Analysis, (+1-202) 473-8559, [email protected]

Dahlia Khalifa, Sr Private Sector Development Specialist, (+1-202) 458-8203, [email protected]
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο