Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Το ΣΔΟΕ ανοίγει τους τραπεζικούς λογαριασμούς εκατοντάδων γιατρών.

Σε μετωπική σύγκρουση με χρόνια και κραταιά συμφέροντα στον χώρο της υγείας οδηγεί η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς εκατοντάδων γιατρών του Δημοσίου, προκειμένου να μπει φρένο στο στρεβλό καθεστώς των υπερσυνταγογραφήσεων και των φαινομένων χρηματισμού από ιδιωτικές εταιρείες για την προώθηση των προϊόντων τους στα κρατικά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μετά από εντολές των υπουργών Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Υγείας κ. Ανδ. Λοβέρδου, το ΣΔΟΕ προχώρησε ήδη στο άνοιγμα 2.250 τραπεζικών λογαριασμών γιατρών σε όλη τη χώρα, για να διαπιστωθεί εάν οι καταθέσεις δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα.


Σε μετωπική σύγκρουση με χρόνια και κραταιά συμφέροντα στον χώρο της υγείας οδηγεί η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς εκατοντάδων γιατρών του Δημοσίου προκειμένου να μπει επιτέλους φρένο στο σημερινό στρεβλό καθεστώς των υπερσυνταγογραφήσεων αλλά και των φαινομένων χρηματισμού τους από ιδιωτικές εταιρείες για την προώθηση των προϊόντων τους στα κρατικά νοσοκομεία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μετά από εντολές των υπουργών Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Υγείας κ. Αν. Λοβέρδου, το ΣΔΟΕ προχώρησε ήδη στο άνοιγμα 2.250 καταθετικών λογαριασμών γιατρών όλης της Ελλάδας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι καταθέσεις αυτές δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα των καταθετών.

Η επιχείρησε εστιάστηκε συγκεκριμένα σε 1.000 γιατρούς της Θεσσαλονίκης, 250 του Κολωνακίου και 1.000 της υπόλοιπης Ελλάδας, πολλοί από τους οποίους διέθεταν, όπως διαπιστώθηκε, αδικαιολόγητες καταθέσεις μέχρι και 10 εκατ. ευρώ ο καθένας. Πρόκειται για γιατρούς που εργάζονται σε 15 νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του ΙΚΑ, όπου φαίνεται ότι λειτουργεί εκτεταμένο κύκλωμα παράνομης προώθησης φαρμάκων και ιατρικών υλικών στο οποίο συμμετέχουν δεκάδες γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων.

Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο το ΣΔΟΕ θα συνδράμει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας στους ελέγχους του τρόπου με τον οποίο οι προμηθεύτριες εταιρείες διαμορφώνουν τις τιμές των φαρμάκων, των αναλωσίμων, των ιατρικών βοηθημάτων και των λοιπών υλικών που διαθέτουν στα κρατικά νοσοκομεία, συζητήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ των κ. Λοβέρδου και του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Γ. Καπελέρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τον τελευταίο φορολογικό νόμο εφόσον κατά το άνοιγμα του λογαριασμού αποκαλυφθούν ποσά, που δεν δικαιολογούνται από τη δραστηριότητα και τα δηλωθέντα εισοδήματα του δικαιούχου, καλείται ο ίδιος να δικαιολογήσει την προέλευση των περιουσιακών του στοιχείων. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει επαρκής αιτιολόγηση της προέλευσης των χρημάτων ή ακόμη χειρότερα αποδειχθεί ότι τα ποσά αυτά προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες, τότε θα κινούνται όλες οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για το «ξέπλυμα χρήματος».

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα αυστηρό νόμο, αφού στα βασικά αδικήματα έχουν πλέον ενταχθεί όλες οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής που αφορούν σε μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς φορολογικής δήλωσης, μη απόδοση του ΦΠΑ και έκδοση ή λήψη εικονικών στοιχείων, για τις οποίες προβλέπεται ποινή φυλάκισης άνω των έξι μηνών και υποκρύπτουν περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος.ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ

Κατά τη νέα διαδικασία των ελέγχων, οι ελεγκτές θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, χωρίς να δεσμεύονται από το φορολογικό απόρρητο. Ειδικότερα, οι αρχές δίωξης του οικονομικού εγκλήματος μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, περιουσιακά και φορολογικά στοιχεία, ενώ έχει διευρυνθεί η αρμοδιότητά τους στη συλλογή, στην αξιολόγηση και τη διερεύνηση πληροφοριών που διαβιβάζονται από τους αρμόδιους φορείς της χώρας μας, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Τυχερών Παιχνιδιών.

Στην δε παρ. 3 του άρθρου 48 του Ν. 2238/1994 έχει προστεθεί εδάφιο με τον νόμο για τη ρύθμιση της περαίωσης (Ν.3888/2010) ως εξής: «Σε προσαύξηση περιουσίας που προέρχεται από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία, ο φορολογούμενος μπορεί να κληθεί να αποδείξει είτε την πραγματική πηγή ή αιτία προέλευσής της είτε ότι φορολογείται από άλλες διατάξεις είτε ότι απαλλάσσεται από τον φόρο με ειδική διάταξη, προκειμένου αυτό να μην φορολογηθεί ως εισόδημα από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων της χρήσης κατά την οποία επήλθε η προσαύξηση».


Ψαλίδι στις δαπάνες

Η απόφαση για μετωπική ρήξη με το κύκλωμα των υπερσυνταγογραφήσεων και των προμηθειών που λιμαίνονται τα κρατικά νοσοκομεία, εντάσσεται στην ευρύτερη απόφαση για τον δραστικό περιορισμό των δαπανών στον χώρο της υγείας, μετά τη διαπίστωση ότι και εφέτος οι δαπάνες έχουν ξεφύγει για τα καλά. Σημειώνεται ότι με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011 έχει εγκριθεί συνολικό κονδύλι 2,87 δισ. ευρώ μόνο για την κάλυψη των μισθοδοτικών δαπανών των νοσοκομείων.

Χθες ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε ουσιαστικά περαιτέρω περικοπή, αφού, όπως ανέφερε, το υπουργείο Υγείας μπορεί να διαθέσει μόνο 2,5 δισ. ευρώ από τα 3,4 δισ. ευρώ που ζητούν οι διοικήσεις των νοσοκομείων ως ενίσχυση από τον προϋπολογισμό. Θέλοντας μάλιστα να τονίσει το ανέφικτο του αιτήματος, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το ποσό αυτό θα το πάρουν μόνο σε φωτογραφίες !

Οι δαπάνες της υγείας θα αποτελέσουν άλλωστε αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης των δύο υπουργών, εν όψει της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού. Χθες, εξάλλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε δεύτερο κύκλο επαφών αυτή τη φορά με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, κ. Χ. Παπουτσή, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Χ. Καστανίδη, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Γ. Ραγκούση, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη.


ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Η περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και οι υπόλοιπες υγειονομικές δαπάνες βρίσκονται στην «καρδιά» του μνημονίου της τρόικας. Στόχος στο υπουργείο Υγείας είναι να κλείσει η χρονιά με μείωση φαρμακευτικών δαπανών 1,1 δισ. ευρώ. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που ξεκίνησε ήδη από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών αλλά και η συνταγογράφηση από τους γιατρούς των γενοσήμων (ουσιωδώς όμοια με τα πρωτότυπα) αποτελούν τους δύο βασικούς άξονες για τον εξορθολογισμό των φαρμακευτικών δαπανών.

Στα πλαίσια αυτά, ο κ. Λοβέρδος έχει ήδη αποστείλει εγκύκλιο σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία σύμφωνα με την οποία θα πρέπει με εποπτεία του διευθυντή της κάθε κλινικής να περιοριστεί η φαρμακευτική δαπάνη μέχρι 20%, ενώ έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει κάθε κλινική να συνταγογραφεί το 30% των σκευασμάτων της, σε γενόσημα, οι τιμές των οποίων είναι κατά πολύ χαμηλότερες από τα πρωτότυπα σκευάσματα.

Ο υπουργός συμμετείχε επίσης σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος του φαρμακοποιού. Οπως δήλωσε, δε, αργότερα προς τους δημοσιογράφους, «η απελευθέρωση του συγκεκριμένου επαγγέλματος πρέπει να κινηθεί ουσιαστικά προς την απελευθέρωση του περιθωρίου κέρδους, προκειμένου να επιτευχθεί έτσι μείωση των τιμών λόγω του ανταγωνισμού».

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε υπουργός Υγείας, ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών το οποίο σήμερα ανέρχεται στο 35%.


Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο