Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Το Υπουργείο οικονομικών εξετάζει την επιστροφή του ΦΠΑ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Την επίλυση του ζητήματος επιστροφών ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και την άρση των αντικινήτρων για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων εξετάζει ειδική ομάδα εργασίας αποτελούμενη από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και εκπροσώπους του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Η δημιουργία της ομάδας εργασίας αποτέλεσε την απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά στη χθεσινή συνάντηση που είχε με το προεδρείο του ΠΣΕ. Ο κ. Κουσελάς, αφού παρέλαβε σχετικό υπόμνημα του ΠΣΕ, με προτάσεις για την άρση αντικινήτρων στις εξαγωγές και την καθιέρωση κινήτρων προς τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις, έδωσε εντολή στους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου να δώσουν «άμεση προτεραιότητα, προκειμένου να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, ως προτεραιότητα της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης».

Παράλληλα, αναγνωρίζοντας την ανάγκη τόνωσης της ρευστότητας της αγοράς και των εξαγωγικών επιχειρήσεων ειδικότερα, o υφυπουργός προανήγγειλε ρύθμιση ενόψει στα πλαίσια της φορολογικής μεταρρύθμισης, με την οποία θα προκύψει η φόρμουλα για ταχύτερες επιστροφές ΦΠΑ στους εξαγωγείς.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη τόνισε: «οι Έλληνες εξαγωγείς αντιλαμβάνονται και αναγνωρίζουν την προσπάθεια της Επίσημης Πολιτείας για δημοσιονομική εξυγίανση και τόνωση των εσόδων του Δημοσίου. Εμείς δε ζητάμε εκταμιεύσεις πόρων και άμεσες ενισχύσεις. Ζητάμε αυτονόητες ρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάπτυξης, σε ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον. Με την απελευθέρωση των εξαγωγών από γραφειοκρατικές διαδικασίες, θα επισπευθεί η ανάκαμψη της οικονομίας, θα τονωθούν τα έσοδα του Κράτους, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα τεθούν οι βάσεις βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης».

Κίνητρα και αντικίνητρα

Η Ομάδα Εργασίας του ΥΠΟΙΚ θα εξετάσει τις επόμενες ημέρες τις προτάσεις του ΠΣΕ, που κινούνται σε δύο άξονες: α)την άρση συγκεκριμένων αντικινήτρων και την καθιέρωση κινήτρων εξωστρέφειας.

Τα αντικίνητρα που περιορίζουν σημαντικά το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον ΠΣΕ, είναι:

- Οι καθυστερήσεις στην επιστροφή ΦΠΑ των εξαγωγών και των πιστωτικών υπολοίπων. Το όριο επιστροφών που έχει τεθεί στο 90% για εξαγωγές ως 30.000 ευρώ ανά μήνα, είναι εξαιρετικά χαμηλό και ουσιαστικά «τιμωρεί» όσους πραγματοποιούν αυξημένες εξαγωγές».

- Στο πλαίσιο της περαίωσης, ο ΠΣΕ ζήτησε τροπολογία για την εξαίρεση των εξαγωγικών, εφοδιαστικών, ενδοκοινοτικών και επανεξαγωγικών δραστηριοτήτων από τον υπολογισμό του συντελεστή αναλογικότητας επί του τζίρου, όπως συνέβη με τα ταξιδιωτικά γραφεία-πρακτορεία. Η εξαίρεση αυτή θα αποτελέσει κίνητρο προς τις εν λόγω επιχειρήσεις για συμμετοχή στην περαίωση, ενώ με την ισχύουσα μορφή «τιμωρεί» τις αυξημένες εξαγωγές.

- Κατάργηση της εισφοράς 0,6% του Ν. 128/75, στις συναλλαγές με τις Τράπεζες για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

- Επανεξέταση της άδικης ρύθμισης επί των Εγγυήσεων ΕΦΚ εξαγωγέων-εφοδιαστών. Με δεδομένη την αύξηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες το τελευταίο εξάμηνο, αλλά και της απαίτησης εκ μέρους των Τραπεζών για καταβολή εγγυήσεων σε ρευστό, προκύπτει αναλογική αύξηση ως και 157% σε σχέση με το 2009, ενώ αποτρέπεται η ανάληψη εξαγωγικής δραστηριότητας σε επιχειρήσεις που διαθέτουν προϊόντα τους ταυτόχρονα και στην εσωτερική αγορά.

- Κατάργηση του φόρου πολυτελείας 10% στους κατασκευαστές και εξαγωγείς κοσμημάτων, που σε αντίθεση με το ΦΠΑ δεν επιστρέφεται στους εξαγωγείς κοσμημάτων, αποδυναμώνοντας τον εξωστρεφή προσανατολισμό του κλάδου.

- Περιορισμός κόστους ελέγχων από Κρατικά Εργαστήρια και Αρχές Ελέγχου. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι απαιτείται Διασάφηση Τελωνείου κόστους 60 ευρώ ανά είδος-κωδικό προϊόντος, ενώ ανά κωδικό κοστολογούνται και οι εξετάσεις ραδιενέργειας από τα Εργαστήρια του Δημόκριτου (περίπου 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος). Αντίστοιχες συνεχείς χρεώσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες προκύπτουν για τους ελέγχους Νομαρχιακών Αρχών, ενώ μόνο για τους ελέγχους καταλληλότητας αγροτικών προϊόντων-τροφίμων προκύπτει πρόσθετο κόστος 1 ευρώ/τόνο υπέρ των ελεγκτών γεωπόνων.

Σε ότι αφορά τα κίνητρα υπέρ της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, ο ΠΣΕ πρότεινε:

- Επαναφορά της έκπτωσης άνευ δικαιολογητικών ύψους 2% στις δαπάνες και Επαναφορά Αφορολόγητου Αποθεματικού κατ' εξαίρεση για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, που είχαν καταργηθεί με την αβάσιμη αιτίαση ότι αποτελεί άμεση ενίσχυση προς τις εξαγωγές.

- Παροχή φορολογικών κινήτρων για την δημιουργία και την περαιτέρω ανάπτυξη εξωστρεφών επιχειρήσεων σε δυναμικούς κλάδους, καθώς επίσης για Έρευνα & Καινοτομία και για Συγχωνεύσεις Επιχειρήσεων

- Θέσπιση χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη των νομικών προσώπων και προσωπικών εταιρειών με και από εξαγωγική δραστηριότητα, στα πρότυπα του fast track ξένων επενδύσεων.

- Εκσυγχρονισμό της απαρχαιωμένης πρακτικής του ΚΒΣ

- Καθιέρωση Πράσινων/Ελεύθερων Ζωνών στα Λιμάνια, για την επίσπευση συναλλαγών με χώρες της ΕΕ, χωρίς αχρείαστες και χρονοβόρες τελωνειακές διαδικασίες.

Όπως επεσήμανε και η γενική γραμματέας του ΠΣΕ, κυρία Αλεξάνδρα Χαζάπη-Πίττα, που συμμετείχε στη σύσκεψη: «ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας, όπως π.χ. γειτονική η Τουρκία παρέχουν αντίστοιχα κίνητρα στις επιχειρήσεις, ενώ ειδικά φορολογικά κίνητρα και ελαφρύνσεις έχουν υιοθετηθεί και από χώρες-μέλη της ΕΕ, όπως π.χ. η Ιρλανδία και η Πορτογαλία».

Α.Π.Ε.

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο