Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μπαίνει πλαφόν για κάθε δαπάνη των υπουργείων το 2011

Συστάσεις στους υπουργούς για περικοπές ώστε να αντισταθμιστεί η υστέρηση εσόδων

«Μαχαίρι παντού» ζήτησε χθες από πέντε υπουργούς της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , στο πλαίσιο των συναντήσεων για τον προϋπολογισμό του 2011. Συζητήθηκαν με λεπτομέρειες διάφορα θέματα που αφορούν τις δημόσιες δαπάνες, όπως το εξοπλιστικό πρόγραμμα των επόμενων 15 ετών, οι επιχορηγήσεις του Δημοσίου προς το ΝΑΤ, η αναδιάρθρωση του ΟΣΕ και των συγκοινωνιών, ακόμη και το ενδεχόμενο περαιτέρω συγχώνευσης προξενικών γραφείων από το υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το νέο «πακέτο» της λιτότητας προβλέπει την περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ήδη από εφέτος, στα 8,2 δισ. ευρώ από 9 δισ. ευρώ που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ώστε να αντισταθμιστεί η υστέρηση των εσόδων. Για το 2011 οι δαπάνες του ΠΔΕ θα παραμείνουν στα 8,2 αντί για 8,7 δισ. ευρώ που αναφέρει το προσχέδιο. Ο κ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε χθες διαδοχικά με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδη, τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Ι. Διαμαντίδη, τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππα, τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλο και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα . Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε σε κάθε υπουργό τους πίνακες που κατήρτισε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και περιλαμβάνουν πλαφόν για κάθε δαπάνη των υπουργείων το 2011. Πέρα από την περικοπή κατά 300 εκατ. ευρώ των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου το 2011 (δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης), η συζήτηση επικεντρώθηκε στις δαπάνες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δηλαδή στους εποπτευόμενους φορείς κάθε υπουργείου.

Κάθε υπουργός παρουσίασε το σχέδιό του για την περικοπή δαπανών στους τομείς που τον αφορούν. Στην αρμοδιότητα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκονται φορείς όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕκαι ο ΕΛΓΑ που αφορούν τις αγροτικές ενισχύσεις και συμπεριλαμβάνονται πλέον στη γενική κυβέρνηση. Ο κ. Παπακωνσταντίνου συζήτησε επίσης με τον κ. Σκανδαλίδη το ζήτημα των προστίμων της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Ελλάδα για τις αγροτικές ενισχύσεις προηγούμενων ετών.

Με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππα ο υπουργός Οικονομικών συζήτησε την εν εξελίξει αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, αλλά και το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης των συγκοινωνιών για την περικοπή δαπανών στην ΕΘΕΛ και τον ΟΑΣΑ. Εφέτος, το υπουργείο Υποδομών είχε καλύψει κατά το πρώτο εννεάμηνο το 77,5% των πιστώσεων του προϋπολογισμού 2010, δηλαδή 596 εκατ. ευρώ από τα 769 εκατ. ευρώ που του αντιστοιχούν.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας παρουσίασε χθες το βράδυ το πρόγραμμα συγχώνευσης των Αρχών του εξωτερικού που «τρέχει» ήδη από εφέτος και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συγχωνεύσεις προξενικών γραφείων.

Τέλος, στην αρμοδιότητα του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Ι. Διαμαντίδη περιλαμβάνεται και το ελλειμματικό ΝΑΤ, ένα Ταμείο που βρίσκεται «στο κόκκινο» εδώ και δεκαετίες. Το προσχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει επιχορήγηση του ΝΑΤ με 1,2 δισ. ευρώ. Πέρυσι το Δημόσιο στήριξε το ΝΑΤ με 1,31 δισ. ευρώ, ενώ για εφέτος προβλέπεται επιχορήγηση 1,21 δισ. ευρώ.

Οι συναντήσεις του κ. Παπακωνσταντίνου συνεχίζονται από σήμερα το πρωί. Ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση, τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χ. Καστανίδη και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή.

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο