Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Παράταση της περαίωσης ζητά η ΕΣΕΕ.

Δελτίο Τύπου της ΕΣΕΕ για την παράταση του μέτρου της περαίωσης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 
 
Ημ/νία Δημοσίευσης: 03/11/2010 
  

«Η ΕΣΕΕ ζητά να δοθεί η αναγκαία παράταση χρόνου στις επιχειρήσεις για να ενταχθούν στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και στη διαδικασία της περαίωσης»

Ο Νοέμβριος βρίσκει τους επιχειρηματίες του κλάδου μας εγκλωβισμένους σε υποχρεώσεις στις οποίες δυσκολεύονται, αν όχι αδυνατούν, υπό τις παρούσες συνθήκες, να ανταποκριθούν.

Από τη μία πλευρά, το πλήθος των οικονομικών υποχρεώσεων και η αδυναμία για την τακτοποίησής τους και από την άλλη πλευρά, η απόλυτη κατάσταση «αδράνειας» στα μεγάλα προβλήματα της υποκατανάλωσης και της ρευστότητας, έχουν «στεγνώσει» την αγορά και έχουν απογοητεύσει τον εμπορικό κόσμο, αφού, όπως διαπιστώνεται και από τα στοιχεία των ΔΟΥ, μόλις ένας στους πέντε μπόρεσε να ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς το δημόσιο.

Οι καθυστερήσεις στην επίλυση των πολύ συγκεκριμένων και αντικειμενικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε καθιστούν, πλέον, αμφίβολες τις προσμονές για αποτελεσματική στήριξη της αγοράς ενώ, ταυτόχρονα, διαψεύδουν τις προσδοκίες των εμπόρων για άμεσες και πρακτικές λύσεις που θα δώσουν «ανάσα ζωής» στις επιχειρήσεις τους.

Η ΕΣΕΕ, με επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Οικονομικών, ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο, ως πράξη συμπαράστασης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και ως ένδειξη πολιτικής ανταπόκρισης και συνέχειας των εξαγγελιών της Κυβέρνησης για στήριξη της αγοράς, να προωθήσει τα ακόλουθα, καίρια, ζητήματα:

Να παραταθεί η προθεσμία υπαγωγής των επιχειρήσεων στις ευεργετικές διατάξεις του ν. 3888/2010 για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κατά ένα μήνα, τουλάχιστον.
Τη στιγμή που η μείωση του τζίρου σε αξία και όγκο πωλήσεων σε μηνιαία βάση επιδεινώνεται και οι δείκτες «ασφυξίας» της αγοράς κάθε άλλο παρά αποκλιμακώνονται, είναι αναγκαίο να δοθούν τα απαραίτητα χρονικά περιθώρια στις επιχειρήσεις.
Να δοθεί παράταση, διάρκειας τουλάχιστον ενός μήνα, στην προθεσμία αποδοχής της περαίωσης.
Με δεδομένο ότι η διαδικασία έκδοσης και αποστολής των εκκαθαριστικών σημειωμάτων ξεκίνησε στις 20/10/2010 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την ημερομηνία λήξης της παραπάνω προθεσμίας (18/11/2010) -με την καταβολή μάλιστα του 20% του συνολικού ποσού της οφειλής- το χρονικό πλαίσιο που έχει τεθεί είναι ασφυκτικό. Στις περιπτώσεις, μάλιστα, όπου διαπιστώνονται λάθη στα εκκαθαριστικά, το πλαίσιο στενεύει ακόμα περισσότερο, εφόσον οι διορθώσεις θα πρέπει να γίνουν εντός 10ημέρου και το αργότερο μέχρι τις 29/11/2010.
Να μην επιβαρυνθούν με τα ποσά της περαίωσης οι επαγγελματίες που βρίσκονται σε αδράνεια.
Η διάταξη της παρ. 11, άρθρο 6, ΠΟΛ.1147/2010 σύμφωνα με την οποία τα ελάχιστα ποσά φόρου υπολογίζονται ανά χρήση ακόμα και σε περίπτωση που η επιχείρηση βρίσκεται σε αδράνεια, εμφανίζεται για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη εγκύκλιο, ενώ δεν περιλαμβάνεται στο ν. 3888/2010. Η επιβολή φόρου, δε, σε επιχείρηση που δεν έχει έσοδα, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να ισχύσει.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω προθεσμιών, προκύπτουν αντικειμενικές δυσκολίες που αποθαρρύνουν την υπαγωγή πολλών συναδέλφων στη ρύθμιση και αφορούν κυρίως την απουσία διαθέσιμου ρευστού από πλευράς επιχειρήσεων και τα περιορισμένα χρονικά περιθώρια της διαδικασίας.

Συνδυαστικά, λοιπόν, θα πρέπει να ασκηθεί η απαραίτητη πίεση προς τις Τράπεζες να αξιοποιήσουν τις επιπλέον κρατικές εγγυήσεις των 25 δις, αυξάνοντας την πιστωτική επέκταση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να καταστεί άμεσα δυνατή η άντληση ρευστού, προκειμένου οι επιχειρήσεις να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην υποχρέωση καταβολής του 20% με την αποδοχή της περαίωσης. Σημειώνεται ότι, η πιστωτική επέκταση στις ΜμΕ, σύμφωνα με την έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων επιβραδύνεται συνεχώς και από το 4,1% του Δεκεμβρίου του 2009 κατρακύλησε στο 1,2% το Σεπτέμβριο του 2010.

Αιτία της περαιτέρω υποχώρησης του ρυθμού δανεισμού είναι η εφαρμογή από τις τράπεζες αυστηρότερων κριτηρίων και όρων χρηματοδότησης, αύξησης των περιθωρίων επιτοκίων, αυστηρότερων απαιτήσεων και εξασφαλίσεων των δανείων, τα οποία σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ μείωσαν σημαντικά τη ζήτηση και την έγκριση επιχειρηματικών δανείων τον εννεάμηνο του 2010.

Υπό αυτήν την έννοια, η ΕΣΕΕ θεωρεί κρίσιμο, αφενός μεν να δοθούν άμεσα οι αναγκαίες παρατάσεις, αφετέρου δε να εξεταστεί το ενδεχόμενο λήξης των παρατάσεων στις 31/12/2010, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί η αυξημένη αγοραστική κίνηση της εορταστικής περιόδου. Με αυτόν τον τρόπο καθώς και με την βοήθεια της τραπεζικής χρηματοδότησης, οι εμπορικές επιχειρήσεις θα καταστούν περισσότερο ικανές να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και να ρυθμίσουν φορολογικές εκκρεμότητες.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο