Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αλλαγές στο fast track των επενδύσεων

     
  Εξαίρεση των περιοχών απόλυτης προστασίας Natura από την υλοποίηση επενδύσεων με τη διαδικασία του fast track, υποχρεωτική κύρωση από τη Βουλή των αποφάσεων για ένταξη επενδύσεων στη διαδικασία αυτή "εφόσον το απαιτεί ο νόμος" και αλλαγές στις κατηγορίες των επενδύσεων που μπορούν να ενταχθούν, προβλέπουν μεταξύ άλλων οι τροποποιήσεις που έκανε απόψε στο σχετικό νομοσχέδιο, που συζητείται στη Βουλή, ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης.

    Ειδικότερα, με τις αλλαγές που επήλθαν προβλέπεται ότι ως στρατηγικές επενδύσεις νοούνται εκείνες που επιφέρουν "ποσοτικά και ποιοτικά" αποτελέσματα στην εθνική οικονομία "και προάγουν την έξοδο από την οικονομική κρίση". Προβλέπεται ακόμη ότι:

    -Με πρωτοβουλία του υπουργού Επικρατείας, η απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) για την ένταξη μιας επενδυτικής πρότασης στη διαδικασία του fast track θα κυρώνεται από τη Βουλή εφόσον το απαιτεί ο νόμος ιδίως στις περιπτώσεις σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η προηγούμενη διατύπωση ήταν ότι η απόφαση της ΔΕΣΕ "μπορεί" να κυρώνεται από τη Βουλή.

    -Στην κατεύθυνση αύξησης της διαφάνειας κινείται και η προσθήκη διάταξης σύμφωνα με την οποία όλες οι συμβάσεις που θα καταρτίζει η εταιρία "Επενδύστε στην Ελλάδα ΑΕ" θα αναρτώνται στο διαδίκτυο και θα εφαρμόζουν τις οδηγίες περί συμφώνου ακεραιότητας της Διεθνούς Διαφάνειας.

    -Δεν μπορεί να εφαρμοστεί η διαδικασία fast track για επενδύσεις σε περιοχές του δικτύου NATURA A (ζώνες απόλυτης προστασίας)

    -Παρατείνονται οι προθεσμίες για τη συζήτηση των προσφυγών κατά των απαλλοτριώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι οι αποφάσεις για αιτήσεις ακύρωσης θα εκδίδονται σε διάστημα 60 ημερών από τη συζήτησή τους (από 30), η νέα δικάσιμος μετά από αναβολή θα ορίζεται μέσα σε 30 ημέρες (αντί για 8) και καταργείται η προθεσμία των 8 ημερών για την εξέταση των αιτήσεων αναστολής εκτέλεσης των αποφάσεων κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Η νέα διατύπωση είναι ότι η εξέταση θα γίνεται "κατά απόλυτη προτεραιότητα".

    Τέλος, με άλλη διάταξη προβλέπεται ότι η πρόσληψη δικηγόρων που θα γίνεται με απόφαση του ΔΣ της εταιρίας "Επενδύστε στην Ελλάδα ΑΕ", θα εγκρίνεται από τον υπουργό Οικονομικών. 

Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο