Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σε υψηλότερες τιμές από τις αντικειμενικές ο υπολογισμός ΦΠΑ

Eπί τιμών υψηλότερων των αντικειμενικών θα αποδίδουν ΦΠΑ στο Δημόσιο οι κατασκευαστές ακινήτων με τη διαδικασία του συνοπτικού φορολογικού ελέγχου, στην οποία θα υπόκεινται από τους προϊσταμένους των αρμοδίων ΔΟΥ....

Eπί τιμών υψηλότερων των αντικειμενικών θα αποδίδουν ΦΠΑ στο Δημόσιο οι κατασκευαστές ακινήτων με τη διαδικασία του συνοπτικού φορολογικού ελέγχου, στην οποία θα υπόκεινται από τους προϊσταμένους των αρμοδίων ΔΟΥ.
Oπως τόνισε χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας, «ο ΦΠΑ δεν μπορεί να επιβάλλεται στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, διότι αυτό απαγορεύεται από την κοινοτική νομοθεσία». Διευκρίνισε δε ότι «επειδή υπάρχει περίπτωση η αγοραία αξία των νεόδμητων οικοδομών να βρίσκεται σε μεγάλη απόκλιση από την τιμή που θα δηλώνεται, είμαστε αναγκασμένοι να ελέγχουμε εάν υπάρχει αυτή η διαφορά». Ο κ. Μπέζας πρόσθεσε ότι «ο έλεγχος αυτός θα γίνεται από τις ΔΟΥ με μια διαδικασία η οποία δεν θα επιτρέπει στους εφόρους να αυθαιρετούν» και πως θα εκδοθεί υπουργική απόφαση η οποία «θα ξεκαθαρίζει τις διαδικασίες ελέγχου και θα διασφαλίζει την αντικειμενικότητα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργική απόφαση θα καθορίζει ως ελάχιστο όριο δηλωθείσας φορολογητέας αξίας, πάνω από το οποίο θα γίνεται αποδεκτή ως ειλικρινής η ειδική δήλωση για την απόδοση του ΦΠΑ επί της νέας οικοδομής, είτε ποσοστό 10%-15% πάνω από το επίπεδο της ισχύουσας αντικειμενικής αξίας –εφόσον η οικοδομή πωλείται «από τα σχέδια», δηλαδή πριν ξεκινήσει η ανέγερσή της– είτε ποσό συνδεδεμένο με το πραγματικό κόστος κατασκευής της οικοδομής, εφόσον αυτή πωλείται αποπερατωμένη. Το ποσό αυτό αναμένεται να είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, υψηλότερο της αντικειμενικής αξίας.

Επίσης, προέβλεψε ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων δεν αυξήθηκαν σημαντικά στις περιοχές όπου γίνονται πολλές μεταβιβάσεις ακινήτων. Ο κ. Μπέζας προανήγγειλε επίσης την αύξηση των αφορολογήτων ορίων του Φόρου Mεγάλης Aκίνητης Περιουσίας. Η σχετική ανακοίνωση θα γίνει τις προσεχείς εβδομάδες και θα έχει στόχο να περιορίσει τις επιβαρύνσεις που θα προκαλέσει σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ο υπολογισμός του ΦΜΑΠ για το έτος 2006 με βάση τις νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες.

Πηγή express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο