Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μισή αύξηση στο Φ.Π.Α. από μετατάξεις προϊόντων

Μισή αύξηση στο Φ.Π.Α. από μετατάξεις προϊόντων
   
Φορο-ανάσες στην αγορά και τους καταναλωτές επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Οικονομικών που αναζητεί φόρμουλα «μισής» αύξησης του ΦΠΑ και έχει καταλήξει σε μειώσεις των τελών ταξινόμησης και του φόρου πολυτελείας για τα μικρομεσαία Ι.Χ. «Η οικονομία έχει φορτώσει φόρους», λέει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που αναγορεύει σε πολιτικό διακύβευμα την προβλεπόμενη από το Μνημόνιο μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή 23%, με στόχο την άντληση 1 δισ. ευρώ το 2011.

Ετσι προκρίνεται η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά μία μονάδα, στο 12%, με στόχο την άντληση 500 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ σχεδιάζεται να προέλθουν από νέο μαχαίρι στις δαπάνες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έδωσε εντολή στον αρμόδιο υφυπουργό Φ. Σαχινίδη να προχωρήσει σε «χειρουργικές επεμβάσεις» στις δαπάνες του προϋπολογισμού του 2011 ώστε να εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ. Από μια πρώτη ματιά στους κωδικούς δαπανών του προϋπολογισμού διαπίστωσαν ότι θα μπορούσαν να περικοπούν περαιτέρω λειτουργικές δαπάνες και επιχορηγήσεις προς τρίτους, δίνοντας με τον τρόπο αυτό και το πολιτικό μήνυμα ότι το βάρος στο εξής θα πέσει στις δαπάνες. Αλλωστε, το πολιτικό μήνυμα αλλά και οι αντιδράσεις θα ενισχυθούν μέσω γενναίων περικοπών σε ΔΕΚΟ και νοσοκομεία, οι οποίες βρίσκονται επίσης στο τραπέζι.

Για παράδειγμα, αναφέρει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο ΟΣΕ έλαβε φέτος επιχορηγήσεις 500 εκατ. ευρώ και το 2011 θα λάβει μόλις 50 εκατ. ευρώ, ενώ πολλές ελπίδες εναποτίθενται στο μέτωπο των προμηθειών των νοσοκομείων. Στο μέτωπο αυτό ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος προωθεί διάταξη νόμου κατά την οποία οι προμήθειες των νοσοκομείων ανατίθενται σε ιδιώτη, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη παρακολούθησης και έγκαιρης εξόφλησής τους ώστε να μη δημιουργηθούν και πάλι βουνά νοσοκομειακών χρεών.

Το σχέδιο για τον ΦΠΑ
Νέες ανατιμήσεις για δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες φέρνει η αύξηση του χαμηλού συντελεστή 11% σε τουλάχιστον 12% από την 1η Ιανουαρίου 2011, αλλά στην καλύτερη περίπτωση οι καταναλωτές μπορούν ακόμα να ελπίζουν σε μείωση τιμών για βασικά είδη διατροφής όπως ψωμί, γάλα, κρέας και αυγά. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περιμένει την έγκριση της Κομισιόν την ερχόμενη εβδομάδα για να οριστικοποιήσει το τελικό σχέδιο για τις αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ. Το μοντέλο που προκρίνεται, αλλά συναντά ορισμένες ενστάσεις από την πλευρά των Βρυξελλών, έχει ως εξής: Ο χαμηλός συντελεστής 11% αυξάνεται σε 12% και αυτόματα ο υπερ-μειωμένος συντελεστής 5,5% (ο οποίος πρέπει να είναι στο 50% του χαμηλού) αυξάνεται σε 6%. Στον υπερ-μειωμένο συντελεστή 6% μεταφέρονται προϊόντα πρώτης ανάγκης όπως ψωμί, γάλα, κρέας, αυγά αλλά και υπηρεσίες που συνδέονται με τον τουρισμό όπως για παράδειγμα οι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία ώστε να υπάρξουν ελαφρύνσεις για τους καταναλωτές και ανάσα στην τουριστική βιομηχανία της χώρας. Στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ που παραμένει στο 23% μεταφέρονται προϊόντα πολυτελείας όπως για παράδειγμα το χαβιάρι που σήμερα υπάγεται στο 11%. Με τον τρόπο αυτό, ένα κιλό ψωμί που σήμερα στοιχίζει 0,80 ευρώ με ΦΠΑ 11%, θα κοστίζει 0,76 αν υπαχθεί στον συντελεστή 6%, ένα κιλό μοσχάρι με τιμή 7,5 ευρώ θα κοστίζει 7,16 ευρώ και ένα λίτρο γάλα με τιμή 1,2 ευρώ θα στοιχίζει 1,14 ευρώ. Αντίστροφα 200 γραμμάρια χαβιάρι που σήμερα στοιχίζει 50 ευρώ θα κοστίζει 55,4 ευρώ.

Ενδοιασμοί από Κομισιόν Το μοντέλο αυτό, το οποίο έχει επεξεργαστεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλ. Πλασκοβίτης, παρότι πολιτικά εξυπηρετεί την κυβέρνηση, συναντά ορισμένα προβλήματα. Οπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, η Κομισιόν έχει εγείρει ενδοιασμούς για το κατά πόσο μπορείς να «τεμαχίσεις» ομάδες αγαθών και να προχωρήσεις σε αναταξινομήσεις. Το θέμα θα ξεκαθαρίσει εντός των ημερών ώστε να ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση, ο χαμηλός συντελεστής 11% θα αυξηθεί σε τουλάχιστον 12% φέρνοντας νέο κύμα ανατιμήσεων από την 1η Ιανουαρίου 2011. Σήμερα στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται τρόφιμα, φάρμακα, χυμοί, αναψυκτικά, ξηροί καρποί, εισιτήρια κινηματογράφου, συναυλιών και αθλητικών εκδηλώσεων, λουλούδια, υπηρεσίες υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, ελαιοχρωματιστών κ.λπ. που αφορούν συντήρηση παλαιών κατοικιών, σερβιριζόμενα αγαθά σε καφενεία, εστιατόρια και μπαρ, διαμονή σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ, επιδιορθώσεις ενδυμάτων και υποδημάτων, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, αλλά και υπηρεσίες κηδειών... Η αύξηση του συντελεστή από 11% σε 12% σημαίνει ότι ένας καφές που σερβίρεται έναντι 4 ευρώ θα στοιχίζει πλέον 4,03 ευρώ, αύξηση που εκτιμάται από το υπουργείο Οικονομικών ότι μπορεί να απορροφηθεί από τους καταστηματάρχες.

Πηγη Τα Νέα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο