Οικονομική Αστυνομία κατά της φοροδιαφυγής .

Οικονομικές Ειδήσεις

26 Οκτώβριος 2010
Οι 100 «ράμπο» της νέας υπηρεσίας θα δρουν σε όλη την Ελλάδα με στόχο την αποκάλυψη εγκλημάτων σε βάρος της εθνικής οικονομίας και του δημοσίου συμφέροντος Taxheaven.gr

Οικονομική Αστυνομία κατά της φοροδιαφυγής .

Οι 100 «ράμπο» της νέας υπηρεσίας θα δρουν σε όλη την Ελλάδα με στόχο την αποκάλυψη εγκλημάτων σε βάρος της εθνικής οικονομίας και του δημοσίου συμφέροντος

Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος ετοιμάζεται να μπει η Οικονομική Αστυνομία, το ελληνικό IRS, που συστήνεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το νέο σώμα θα στελεχώσουν 100 αστυνομικοί ειδικών καθηκόντων που θα δρουν σε ολόκληρη την Ελλάδα με στόχο την αποκάλυψη εγκλημάτων σε βάρος της εθνικής οικονομίας και του δημοσίου συμφέροντος. Η νέα υπηρεσία θα υπάγεται απευθείας στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και η αντιτρομοκρατική. Οπως δήλωσε χθες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο δημιουργείται Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας και Οικονομικής Αστυνομίας έχει σταλεί προς τους συναρμόδιους υπουργούς.

Πρόσβαση
Οι 100 «ράμπο» του νέου σώματος θα έχουν πρόσβαση στα αρχεία των αστυνομικών υπηρεσιών και άλλων υπηρεσιών (ΣΔΟΕ, Λιμενικές αρχές, τελωνεία), οργανισμών και φορέων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλων χωρών σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες. Επίσης η νέα υπηρεσία θα συνεργάζεται με το Κέντρο Συλλογής και Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πληροφοριών, άλλες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, αρχές και φορείς.

Τη δημιουργία της Οικονομικής Αστυνομίας είχε εξαγγείλει ο προηγούμενος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αλλά δεν πρόλαβε να προχωρήσει στο στήσιμο και τη λειτουργία της κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο συγκεκριμένο υπουργείο. Η Οικονομική Αστυνομία θα έχει ένα ευρύ πεδίο δράσης που ξεκινάει από τη παράνομη νομιμοποίηση εσόδων και φθάνει μέχρι τη μη έκδοση αποδείξεων από τους γιατρούς και τις παράνομες συνταγογραφήσεις, τις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού και του παράνομου τζόγου.

12 ελεγκτικοί στόχοι
Πιο συγκεκριμένα, στο στόχαστρο του νέου σώματος βρίσκονται 12 τομείς φοροδιαφυγής και μαύρου χρήματος:

1. Παράνομη νομιμοποίηση εσόδων. Θα γίνονται έρευνες για ύποπτο πλουτισμό, αναντιστοιχία εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, κινήσεις λογαριασμών.

2. Παράνομες συναλλαγές στο πλαίσιο των πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων. Η στόχευση αφορά σε υποθέσεις απιστίας, απάτης, εκβίασης, καταδολίευσης δανειστών, πλαστογραφίας, τοκογλυφίας, υπεξαγωγής εγγράφων, δωροδοκίας, νόθευσης και παραβίασης του απορρήτου, παραβίασης της νομοθεσίας περί επιταγών και συναλλαγματικών.

3. Παράνομη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων ή χρηματοδοτήσεων και ενισχύσεων από το κράτος.

4. Παράνομη μεταφορά κεφαλαίων και διακίνηση χρήματος. Η υπηρεσία θα εντοπίζει τους δρόμους μεταφοράς και διακίνησης του μαύρου χρήματος, τις πηγές προέλευσής του και θα προχωρά σε δήμευση περιουσιών, όπου χρειάζεται.

5. Η απόκρυψη φορολογικών στοιχείων.

6. Το λαθρεμπόριο.

7. Κατάχρηση δημόσιας περιουσίας.

8. Παραβάσεις που αφορούν στα Πρακτορεία ή άλλα τυχερά παιχνίδια και καζίνο. Στόχος αποτελεί ο παράνομος τζόγος με έμφαση κυρίως στο διαδίκτυο.

9. Μη καταβολή προβλεπόμενων εισφορών από φυσικά και από νομικά πρόσωπα.

10. Οι υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού.

11. Μη έκδοση αποδείξεων από γιατρούς ή σε περιπτώσεις παροχής νοσηλευτικών υπηρεσιών.

12. Παράνομες συνταγογραφήσεις καθώς και έκδοση «μαϊμού» γνωματεύσεων γιατρών σε βάρος των ασφαλιστικών φορέων.

Στην ουσία, η υπηρεσία αυτή θα αποτελέσει ένα μέρος του ευρύτερου μηχανισμού κατά της φοροδιαφυγής και των παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων, αφού θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή και με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Δημοσίου και, συγκεκριμένα, το ΣΔΟΕ, τα τελωνεία και την Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί. Συγκεκριμένα, αναδιαρθρώνεται και αναβαθμίζεται ο ρόλος και διευρύνονται οι αρμοδιότητες της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, που μετονομάζεται σε Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας, ώστε να εντοπίζονται άμεσα τα όποια κρούσματα διαφθοράς στο Δημόσιο.

Πηγή Ημερησία