Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πολιτική επιβεβαίωση ή προσφυγή σε εκλογές

26 Οκτώβριου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Πολιτική επιβεβαίωση ή προσφυγή σε εκλογές             

ΣE ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση ανέδειξε την αναμέτρηση για τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε χθες βράδυ, τονίζοντας ότι ο λαός θα αποφασίσει, υπονοώντας ξεκάθαρα ότι θα καταφύγει σε εκλογές αν δει ότι υπάρχει αδιέξοδο. «Το μήνυμα των εκλογών θα μας δώσει νέα δυναμική. Επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων γίνεται αν είναι ισχυρή η κυβέρνηση. Αν ο λαός δεν δώσει θετική ψήφο για τις αλλαγές, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπάρχει ο λαός. Δεν έχω πρόθεση να πάω σε εθνικές εκλογές, αλλά αν βαρύνει η κατάσταση, ο λαός έχει το λόγο. Αν δω ότι η χώρα μπαίνει σε αδιέξοδο, όλα θα συναθροιστούν. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη δημοκρατία, υπάρχει ο κυρίαρχος λαός να αποφασίσει», είπε χαρακτηριστικά.
 

Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου έστειλε μήνυμα σε «όσους καραδοκούν για την αποσταθεροποίηση» της χώρας, τονίζοντας ότι «η προσπάθεια δεν ανακόπτεται. Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω». Υποστήριξε πάντως ότι «η πορεία δεν έχει τελειώσει». «Ο πολίτης έκανε θυσίες. Πετύχαμε το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης. Βλέπουμε φως στο τούνελ. Το 2011 είναι το δεύτερο κρίσιμο ημίχρονο. Το 2012 η ανάπτυξη θα αποκτήσει θετικό πρόσημο και το 2013 είναι η χρονιά εξόδου από το μνημόνιο. Με τις αποφάσεις που παίρνουμε θα φύγουμε από την επιτήρηση. Χρειάζεται να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές».


Νέα μέτρα

Το έλλειμμα θα βγει ακόμα μεγαλύτερο από αυτό που είχαμε ως κυβέρνηση υπολογίσει είπε επίσης ο πρωθυπουργός. «Κάποιοι λένε ότι θα πάμε σε νέα μέτρα. Νέα μέτρα που θα αγγίζουν μισθούς και συντάξεις δεν θα υπάρξουν. Ο κ. Ολι Ρεν μπορεί να λέει ό,τι θέλει, εμείς έχουμε όμως τη δική μας κόκκινη γραμμή. Από λειτουργικές δαπάνες έχουμε μειώσει κατά ένα δισ. τη σπατάλη του Δημοσίου. Σε κάθε βήμα θα αποδίδουμε ό,τι μπορούμε».
 
Η κρίση

«Από την πρώτη στιγμή παρουσίασα στην Ε.Ε. ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Το θεώρησαν αξιόπιστο. Δεν διαβλέψαμε ότι το μένος της αγοράς θα χτύπαγε την Ελλάδα. Και αν η παρέμβαση της Ε.Ε. είχε γίνει ταχύτερα, θα ήμασταν σε καλύτερη θέση. Oμως η Ε.Ε. έχει περίπλοκους θεσμούς. Υπάρχει αδικία στο διεθνές οικονομικό σύστημα. Θα μπορούσαμε να έχουμε κόψει σπατάλες αντί για μισθούς και συντάξεις αρκεί να είχαμε τον χρόνο. Δεν μας δόθηκε χρόνος. Φτάσαμε μπροστά στη χρεοκοπία. Το 2008 είχαμε τα περιθώρια να αποφύγουμε την κρίσιμη κατάσταση. Αν υπήρχε διαφάνεια, θα κερδίζαμε 8 δισ. τον χρόνο. Αν ήμασταν σαν την Ισπανία, θα κερδίζαμε 10 δισ. τον χρόνο».

Η έκκληση

«Δεν δείλιασα μπροστά στη χρεοκοπία. Eκανα το πατριωτικό καθήκον μου. Αποφασίσαμε τη σύγκρουση με τις δυνάμεις που μας πάνε πίσω. Απευθύνω πρόσκληση ευθύνης στους Eλληνες που δεν θέλουν να μείνουν στη μέση οι αλλαγές, που συγκροτούν το μέτωπο της αλλαγής».

 

Η απειλή

 

«Αν δεν συνεχιστούν οι μεγάλες αλλαγές, θα χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού, θα κατρακυλήσουμε στο παρελθόν και σε χειρότερη μοίρα. Βρεθήκαμε ώρες πριν τη χρεοκοπία, πριν την αδυναμία πληρωμών, μπροστά σε φήμες για επιστροφή στη δραχμή. Μπορεί να ξαναβρεθούμε εκεί. Ο συναγερμός δεν έχει λήξει». «Αν δεν κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε, απειλούμαστε με υπερπληθωρισμό, υπερανεργία, χρεοκοπία. Χρειάζεται όλοι να βοηθήσουμε. Να σπάσουμε νοοτροπίες και αντιλήψεις παρελθόντος και σε σχέση με καρτέλ, κλειστά επαγγέλματα, κλειστά φέουδα. Υπάρχουν αγορές που θέλουν να αποτύχει η χώρα, που έχουν επενδύσει δισ. στην ήττα της Ελλάδας».

Η φορολογία


Μακάρι να μπορούσαμε να κατεβάσουμε τη φορολογία. Αν πλήρωναν όλοι κανονικά τους φόρους, θα μπορούσαμε να τη μειώσουμε. Ζήτησα από τους κοινωνικούς εταίρους να εγγυηθούν ότι θα πληρώνονται οι φόροι για να συμφωνήσουμε να μειωθούν στο μισό, αλλά δεν το εγγυώνται. Οι ξένοι αλλά και οι Eλληνες επενδυτές ενδιαφέρονται κυρίως για σταθερό φορολογικό καθεστώς, για εξάλειψη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. Αυτά είναι τα πρωταρχικά στοιχεία για την πραγματοποίηση των επενδύσεων. Ο φόρος δεν είναι τιμωρία αλλά κοινωνική αλληλεγγύη. Το κράτος μέχρι να μειωθεί πρέπει να αιμοδοτηθεί από έσοδα.

Η αντιπολίτευση

Στη διάρκεια της συνέντευξής του ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι παίζει παιχνίδια – όπως υποστήριξε, γίνεται και από «άλλους που θέλουν να ανακόψουν την πορεία της χώρας». Την κατηγόρησε επίσης ότι έστειλε ψευδή στοιχεία στην Ε.Ε. δύο ημέρες πριν από τις εκλογές του 2009 πλήττοντας την αξιοπιστία της χώρας. «Μιλάει για μαγικές συνταγές, είναι αυτή που μας έφερε εδώ, που λιποτάκτησε μπροστά στις ευθύνες της. Ας μας πει καθαρά τι προτείνει».

Πηγή Express
 



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης