Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μείωση φόρων «ανάσα» στην αγορά ΙΧ

Μείωση φόρων «ανάσα» στην αγορά ΙΧ

Μικρότερα τέλη ταξινόμησης για τα αυτοκίνητα μικρού και μεσαίου κυβισμού - Εκπτωση στον φόρο πολυτελείας

Δύο μέτρα-«ανάσα» για την αγορά των αυτοκινήτων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών μετά τη διαπίστωση ότι ο συγκεκριμένος κλάδος και τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού από αγοραπωλησίες οχημάτων βρίσκονται στο «κόκκινο». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη μείωση των τελών ταξινόμησης των οχημάτων μεσαίου και χαμηλού κυβισμού, καθώς και την εκλογίκευση του φόρου πολυτελείας, ο οποίος, όπως φαίνεται από τα στοιχεία των εταιρειών, έχει οδηγήσει σε «πάγωμα» των αγοραπωλησιών οχημάτων με εργοστασιακή αξία άνω των 15.000

ευρώ, δηλαδή όσων οι τιμές πώλησης ανέρχονται από 22.000 ευρώ και άνω.

Στην κατηγορία των μεσαίων κυβικών εντάσσονται όλα τα αυτοκίνητα με κυλινδρισμό κινητήρα από 1.600 ως 2.000 κυβικά εκατοστά όπου εφαρμόζεται σήμερα φορολογικός συντελεστής από 20% ως 40%. Σε αυτή την επιβάρυνση, αν υπολογίσει κανείς και τον ΦΠΑ με συντελεστή 23%, τότε είναι προφανές ότι το αυτοκίνητο εξακολουθεί στην Ελλάδα να υπερφορολογείται. Ανάλογες εκπτώσεις στα τέλη ταξινόμησης θα υπάρξουν και για τα αυτοκίνητα χαμηλού κυβισμού όπου η φορολογία είναι σαφώς χαμηλότερη.


Φόρος πολυτελείας εργοστασιακής αξίας

Οσον αφορά τον φόρο πολυτελείας που επιβάλλεται σε οχήματα με εργοστασιακή αξία άνω των 15.000

ευρώ, αυτός διαμορφώνεται από 10% ως και 40%.

Η φορολογία στα οχήματα κάτω από 2.000 κυβικά εκατοστά προβλέπεται να μειωθεί σε ορισμένες περιπτώσεις ως και κατά 50% για να αναθερμανθεί η αγορά και να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία τα «χαμένα» έσοδα των προηγούμενων μηνών. Οσον αφορά τη φορολογία που επιβάλλεται στα οχήματα με εργοστασιακή αξία άνω των 15.000 ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών μελετά είτε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών είτε την αλλαγή των κλιμακίων.


Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο