Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μείωση φόρων «ανάσα» στην αγορά ΙΧ

25 Οκτώβριου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
Μείωση φόρων «ανάσα» στην αγορά ΙΧ

Μικρότερα τέλη ταξινόμησης για τα αυτοκίνητα μικρού και μεσαίου κυβισμού - Εκπτωση στον φόρο πολυτελείας

Δύο μέτρα-«ανάσα» για την αγορά των αυτοκινήτων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών μετά τη διαπίστωση ότι ο συγκεκριμένος κλάδος και τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού από αγοραπωλησίες οχημάτων βρίσκονται στο «κόκκινο». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη μείωση των τελών ταξινόμησης των οχημάτων μεσαίου και χαμηλού κυβισμού, καθώς και την εκλογίκευση του φόρου πολυτελείας, ο οποίος, όπως φαίνεται από τα στοιχεία των εταιρειών, έχει οδηγήσει σε «πάγωμα» των αγοραπωλησιών οχημάτων με εργοστασιακή αξία άνω των 15.000

ευρώ, δηλαδή όσων οι τιμές πώλησης ανέρχονται από 22.000 ευρώ και άνω.

Στην κατηγορία των μεσαίων κυβικών εντάσσονται όλα τα αυτοκίνητα με κυλινδρισμό κινητήρα από 1.600 ως 2.000 κυβικά εκατοστά όπου εφαρμόζεται σήμερα φορολογικός συντελεστής από 20% ως 40%. Σε αυτή την επιβάρυνση, αν υπολογίσει κανείς και τον ΦΠΑ με συντελεστή 23%, τότε είναι προφανές ότι το αυτοκίνητο εξακολουθεί στην Ελλάδα να υπερφορολογείται. Ανάλογες εκπτώσεις στα τέλη ταξινόμησης θα υπάρξουν και για τα αυτοκίνητα χαμηλού κυβισμού όπου η φορολογία είναι σαφώς χαμηλότερη.


Φόρος πολυτελείας εργοστασιακής αξίας

Οσον αφορά τον φόρο πολυτελείας που επιβάλλεται σε οχήματα με εργοστασιακή αξία άνω των 15.000

ευρώ, αυτός διαμορφώνεται από 10% ως και 40%.

Η φορολογία στα οχήματα κάτω από 2.000 κυβικά εκατοστά προβλέπεται να μειωθεί σε ορισμένες περιπτώσεις ως και κατά 50% για να αναθερμανθεί η αγορά και να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία τα «χαμένα» έσοδα των προηγούμενων μηνών. Οσον αφορά τη φορολογία που επιβάλλεται στα οχήματα με εργοστασιακή αξία άνω των 15.000 ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών μελετά είτε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών είτε την αλλαγή των κλιμακίων.


Πηγή Το Βήμα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης