Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Ανακοίνωση σχετικά με τη δημοσιοποίηση μηνιαίων δημοσιονομικών δεδομένων για τη Γενική Κυβέρνηση

Το Υπουργείο Οικονομικών δημοσιεύει, σήμερα, για πρώτη φορά, μηνιαία στοιχεία για το έλλειμμα και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010.

Τα στοιχεία αυτά θα επικαιροποιούνται και θα δημοσιοποιούνται από εδώ και στο εξής κάθε μήνα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διαφάνειας και της συνεχούς παρακολούθησης της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει αναλάβει την ευθύνη της συλλογής, επεξεργασίας και δημοσιοποίησης αυτών των στοιχείων από κάθε διαθέσιμη σήμερα πηγή, όπως η Τράπεζα της Ελλάδας, η Ελληνική Στατιστική Αρχή και οι αρμόδιες υπηρεσίες των Yπουργείων και των φορέων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η ποιότητα και η ακρίβεια αυτών των δεδομένων θα βελτιώνεται, όσο αναβαθμίζονται οι μηχανισμοί συλλογής και επεξεργασίας από τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ από 1 Ιανουαρίου 2011, η συλλογή αυτών των δεδομένων θα γίνεται σχεδόν εξολοκλήρου μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τις δημόσιες δαπάνες που βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης.

Η δημοσίευση αφορά σε ταμειακά στοιχεία εσόδων – ή καθαρής απόκτησης χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων – και δαπανών – ή καθαρής ανάληψης υποχρεώσεων – όπως και σε στοιχεία οφειλών που χαρακτηρίζονται ως ληξιπρόθεσμες, δηλαδή έχει παρέλθει περίοδος 90 ημερών από την ημερομηνία εμπρόθεσμης καταβολής τους.

Στα στοιχεία αυτά δεν έχει υπάρξει καμία προσαρμογή με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (ESA 95) και από αυτή την άποψη δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα με τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της τριμηνιαίας αξιολόγησης του Προγράμματος λαμβάνονται υπόψη για την εκτίμηση της επίτευξης των ποσοτικών ταμειακών στόχων.

Με βάση τα διαθέσιμα αυτά στοιχεία το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης σε ταμειακή βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010 ανήλθε σε 14.172,5 εκ. ευρώ.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κρατικού Προϋπολογισμού – Τακτικός Προϋπολογισμός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – ανήλθαν σε 376,04 εκ. ευρώ. Σημειώνεται ότι, στόχος του Προγράμματος είναι ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο τέλος κάθε έτους και τα στοιχεία αυτά έχουν συνεκτιμηθεί στην πρόβλεψη για το τελικό ύψος του ελλείμματος του Κρατικού Προϋπολογισμού, όπως έχει αποτυπωθεί στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2011.

Αντίστοιχα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων εκτός Κεντρικής Κυβέρνησης εκτιμώνται σε 7,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,3 δισ. ευρώ αφορούν σε παλιές οφειλές των νοσοκομείων, που έχουν ήδη ρυθμιστεί με τον Ν. 3867/2010 και έχει ξεκινήσει η αποπληρωμή τους, ενώ η αποπληρωμή των υπολοίπων οφειλών ως το τέλος του έτους έχει ήδη συνεκτιμηθεί στην πρόβλεψη για το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης του 2010.

Το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει την προσπάθεια για τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας των βραχυχρόνιων δημοσιοποιήσεων δημοσιονομικών δεδομένων και για τη διαμόρφωση νέων ισχυρών μηχανισμών και θεσμών λογοδοσίας, ελέγχου και διαφάνειας απέναντι στους πολίτες και τους διεθνείς εταίρους. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η βιώσιμη δημοσιονομική προσαρμογή και ο σεβασμός στα χρήματα των Ελλήνων πολιτών.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο