Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αναπροσαρμογή ανά εξάμηνο των αντικειμενικών αξιών, μείωση στους συντελεστές φορολόγησης των μεταβιβάσεων ακινήτων

21 Οκτώβριου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
Αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων και των Ι.Χ. αυτοκινήτων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο..

Τις κυβερνητικές προθέσεις αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, ο οποίος μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό σταθμό άνοιξε «παράθυρο» για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στις μεταβιβάσεις ακινήτων αλλά και του τέλους ταξινόμησης των αυτοκινήτων. Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών:

Οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα συνοδευτούν με μειώσεις στους συντελεστές φορολόγησης των μεταβιβάσεων ακινήτων και αύξηση των αφορολογήτων ορίων για αγορά πρώτης κατοικίας, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές. Οπως είπε ο κ. Πλασκοβίτης «είναι δυνατόν στα συμβόλαια να απεικονίζονται οι πραγματικές αξίες των ακινήτων και να μην αυξήσουμε τη φορολογία ρυθμίζοντας κατάλληλα τους φορολογικούς συντελεστές».

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο κ. Πλασκοβίτης, οι μειωμένοι συντελεστές και τα νέα αυξημένα αφορολόγητα όρια θα αρχίσουν να εφαρμόζονται ουσιαστικά από το δεύτερο εξάμηνο του 2011, όταν θα τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων, ώστε οι νέες υψηλότερες αξίες να μην προκαλέσουν υπέρμετρες αυξήσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις των ακινήτων.

Οι αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα γίνουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και μόλις ολοκληρωθεί το νέο σύστημα με το οποίο η φορολογητέα αξία των ακινήτων θα υπολογίζεται με μέσους όρους αγοράς. Ουσιαστικά, δηλαδή, οι νέες σημαντικά αυξημένες αντικειμενικές αξίες θα αντιπροσωπεύουν τους μέσους όρους των αγοραίων τιμών που ισχύουν κατά περιοχές. Οπως είπε ο γενικός γραμματέας «οι αντικειμενικές τιμές θα αναπροσαρμόζονται συχνά, ενδεχομένως ανά εξάμηνο». Το σύστημα αυτό δεν θα είναι έτοιμο τον Ιανουάριο, γιατί «χρειάζεται μια στατιστική επεξεργασία τιμών για κάθε περιοχή της χώρας κι αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία ώρα στην άλλη».

Πηγή Ημερησία



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης