Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μειώθηκε στο 3,75% το επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων

Επιτυχής ήταν μία ακόμη -η δεύτερη σε διάστημα μίας εβδομάδας- έκδοση του ελληνικού δημοσίου για έντοκα γραμμάτια, αφού το επιτόκιο ήταν σαφώς χαμηλότερο από το αντίστοιχο των πρόσφατων εκδόσεων, ενώ περισσότερο από το μισό της καλύφθηκε από ξένους, κάτι που είχε αρκετό καιρό να συμβεί και ποιο συγκεκριμένα προ της υπογραφής του Μνημονίου με την τρόικα.

Τα βλέμματα όλων πλέον είναι στραμμένα στην επόμενη έκδοση του Δημοσίου, η οποία δεν αποκλείεται να είναι ετήσια και να πραγματοποιηθεί ακόμη και εντός του 2010. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε θα υπάρξουν δύο ακόμη μία κάθε μήνα με χαμηλότερη διάρκεια, 6μηνη και 3μηνη.

Προσφορές
Πιο συγκεκριμένα, με επιτόκιο 3,75% το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 1,17 δισ. από τη χθεσινή δημοπρασία των εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων. Το Δημόσιο ζητούσε αρχικά 900 εκατ. ευρώ, ενώ έγιναν δεκτές επιπλέον προσφορές ύψους 270 εκατ. ευρώ.

Στην προηγούμενη δημοπρασία εντόκων ανάλογης διάρκειας το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 3,98%. Ο δείκτης κάλυψης ανήλθε στις 5,19 φορές, έναντι 6,25 φορές στην προηγούμενη δημοπρασία. Σύμφωνα με δηλώσεις του Πέτρου Χριστοδούλου γενικού διευθυντή του ΟΔΔΗΧ, περισσότερο από το 50% της αξίας των εντόκων καλύφθηκε από ξένους επενδυτές. Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των βασικών διαπραγματευτών αγοράς, μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού έως την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010, στις 12 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αλλά και την πάγια τακτική του Δημοσίου το τελευταίο διάστημα, θα αντληθούν επιπλέον ποσά που ενδεχομένως θα φτάσουν και τα 250-300 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, μέχρι το τέλος του 2010 θα πραγματοποιηθούν δύο ακόμη εκδόσεις. Αν υπάρξει νέα αποκλιμάκωση των spreads, τότε θα επιχειρηθεί έκδοση ετήσιου εντόκου γραμματίου. Σήμερα το spread του 10ετούς ομολόγου κινείται σταθερά κάτω των 700 μονάδων και συγκεκριμένα στα επίπεδα των 650 - 670 μονάδων.

Ετήσια έκδοση
Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό σε ετήσια έκδοση, ώστε να τεστάρει τις αγορές σε μία πιο μακροχρόνια έκδοση σε σχέση με αυτές που γίνονται το τελευταίο διάστημα. Εφόσον μπορέσει να εξασφαλίσει επιτόκιο κάτω του 5% θα πραγματοποιηθεί, διαφορετικά θα μετατεθεί το όλο εγχείρημα για τις αρχές του 2011. Όπως δηλώνουν στο υπουργείο Οικονομικών βασικός στόχος παραμένει η έκδοση ομολόγου, που θα σημάνει την επιστροφή στις αγορές, αλλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το τελευταίο τετράμηνο του 2011.

Είναι πιθανό να προηγηθεί συμφωνία με την τρόικα για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, κάτι που εκτιμάται πως θα φέρει την επιστροφή πιο κοντά.Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο