Ειδήσεις Επενδύσεις -αναπτυξιακά

2,6 δισ. ευρώ για προστασία 670.000 εργαζομένων.

«Τρέχουν» 17 δράσεις €2,6 δισ. για 667.000 εργαζομένους - ανέργους

2,6 δισ. ευρώ για προστασία 670.000 εργαζομένων.

«Τρέχουν» 17 δράσεις €2,6 δισ. για 667.000 εργαζομένους - ανέργους

«Δίχτυ προστασίας από τις απολύσεις» με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών

«Ανάχωμα στην ανεργία» επιχειρεί η κυβέρνηση με 17 προγράμματα παροχής κινήτρων στις επιχειρήσεις για τη διατήρηση της απασχόλησης, συνολικού κόστους 2,6 δισ. ευρώ, που θα ωφελήσουν 667.000

εργαζομένους και ανέργους.

Οι κυβερνητικές δράσεις για την απασχόληση ανακοινώθηκαν επισήμως από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου στη σύσκεψη που είχε με τους εκπροσώπους παραγωγικών φορέων στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να σηματοδοτηθεί η έμφαση την οποία δίνει η κυβέρνηση για να διαμορφωθεί ένα «δίχτυ προστασίας των εργαζομένων από τις απολύσεις, αλλά και αντιμετώπισης του οξυμμένου προβλήματος της ανεργίας».

Ολα τα προγράμματα θα υποστηριχθούν από τον ΟΑΕΔ, αφορούν το σύνολο των επιχειρήσεων και στηρίζονται στην επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών ως κίνητρο προς τις επιχειρήσεις προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Μάλιστα τα περισσότερα προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν μέσω του αλληλόχρεου λογαριασμού του ΙΚΑ- ΟΑΕΔ, δηλαδή ο Οργανισμός δεν θα εκταμιεύσει χρήματα αλλά θα μειωθούν οι οφειλές του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ που φθάνουν περίπου στα 6,5 δισ. ευρώ.

Την εξειδίκευση των προγραμμάτων έκαναν η υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης και ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Ηλ. Κικίλιας. «Τα προγράμματα που ανακοινώνουμε δεν είναι πανάκεια, αλλά αποτελούν ένα σοβαρό ανάχωμα στην ανεργία και στις κοινωνικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα» τόνισε η υπουργός Εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι «η ανάσχεσή της αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση», αλλά «χρειάζεται και η συνέργεια όλων των παραγωγικών φορέων».

Οι πέντε προτεραιότητες-στόχοι των προγραμμάτων περιγράφονται ως εξής:

* Διατήρηση θέσεων εργασίας και προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων.

* Ενταξη νέων στην αγορά εργασίας και απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.

* Επανένταξη ανέργων. * Ενταξη και υποστήριξη γυναικών στην αγορά εργασίας.

* Στήριξη ατόμων με αναπηρία και ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

«Ναυαρχίδα» όλων των προγραμμάτων χαρακτήρισε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας την επιχορήγηση των εργοδοτικών εισφορών 200.000

θέσεων πλήρους απασχόλησης για 18 μήνες, με την προϋπόθεση οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα να διατηρήσουν τουλάχιστον 400.000 θέσεις. Ισχύει για επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, ενώ προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους είναι να μην έχουν προχωρήσει σε απολύσεις ή οικειοθελείς αποχωρήσεις το τελευταίο τρίμηνο, να μην προχωρήσουν σε απολύσεις στη συνέχεια και να διαθέτουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

«Με το πρόγραμμα αυτό, μέσω της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, παρέχουμε στις σημερινές αντίξοες συνθήκες ρευστότητα ύψους 1 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις» σημείωσε η κυρία Κατσέλη.

Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Κουτρουμάνης υπογράμμισε ότι «η επιδότηση μιας θέσης εργασίας είναι φθηνότερη για το κράτος από μια θέση ανεργίας», ενώ απέκλεισε την πιθανότητα δανεισμού του ΙΚΑ το επόμενο διάστημα προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες του.

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ παρουσίασε τις τεχνικές λεπτομέρειες και τόνισε ότι «ο σχεδιασμός των προγραμμάτων του Οργανισμού γίνεται πλέον με την ενεργό συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, μέσω ομάδων εργασίας που δημιουργούνται για τον σκοπό αυτόν. Το επίδομα ανεργίας μετατρέπεται σε επίδομα εργασίας» συμπλήρωσε.

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο