Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ .

Την απλοποίηση του τρόπου υπολογισμού των ασφαλίστρων που θα φέρει ανακατατάξεις και ενδεχομένως κάποιες πρώτες μειώσεις και στα ποσοστά των ασφαλίστρων για τις επιχειρήσεις, προανήγγειλε χθες ο διοικητής του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Ρ. Σπυρόπουλος από το βήμα του 20ού εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Συλλόγων των εργαζομένων στο ΙΚΑ.

Νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ .

Την απλοποίηση του τρόπου υπολογισμού των ασφαλίστρων που θα φέρει ανακατατάξεις και ενδεχομένως κάποιες πρώτες μειώσεις και στα ποσοστά των ασφαλίστρων για τις επιχειρήσεις, προανήγγειλε χθες ο διοικητής του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Ρ. Σπυρόπουλος από το βήμα του 20ού εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Συλλόγων των εργαζομένων στο ΙΚΑ.


Απλουστεύεται το σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο θα παραμείνουν μόνο 5 «πακέτα» καλύψεων, αντί των 800 που υπάρχουν σήμερα και «ευνοούν» την εισφοροδιαφυγή.

Την απλοποίηση αυτή (που, όπως έχει γράψει η «Η», θα φέρει ανακατατάξεις και ενδεχομένως κάποιες πρώτες μειώσεις και στα ποσοστά των ασφαλίστρων για τις επιχειρήσεις) προανήγγειλε χθες ο διοικητής του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Ρ. Σπυρόπουλος από το βήμα του 20ού εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Συλλόγων των εργαζομένων στο ΙΚΑ.

Εισφοροδιαφυγή
«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην αναγέννηση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, του κεντρικού πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης των μισθωτών, με μια εισφοροδιαφυγή στο 30%», υπογράμμισε ο Ρ. Σπυρόπουλος τονίζοντας ότι το «νέο» ΙΚΑ θα έχει μόνο 5 πακέτα καλύψεων, αντί των 800 που διευκολύνουν την εισφοροδιαφυγή και σύστημα προληπτικών ελέγχων στις επιχειρήσεις, αντί της επιβολής προστίμων τα οποία, όπως αποδεικνύεται, δεν εξασφαλίζουν την είσπραξη των εσόδων και «κλείνουν» επιχειρήσεις («με την τρίτη πράξη επιβολής προστίμου τελείωσε η επιχείρηση», είπε). Ο διοικητής του ΙΚΑ υποσχέθηκε, επίσης, αποκέντρωση και βελτίωση των υπηρεσιών (ακόμη και με αλλαγή του συστήματος των ραντεβού μέσω του 184 «μόλις λήξει η ισχύουσα σύμβαση»).

Περίθαλψη
Τέλος εκτίμησε ότι μέσα στο 2011 θα αποσαφηνιστεί και το καθεστώς που θα ισχύσει για τους κλάδους υγείας, στην προοπτική δημιουργίας ενός Εθνικού Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Την απλοποίηση του συστήματος υπολογισμού των εισφορών είχαν ζητήσει και οι εργαζόμενοι. Ο Άρης Βλασσόπουλος, ελεγκτής ΙΚΑ και μέλος του Δ.Σ. του Σ.Ε. ΙΚΑ Αττικής, κατά τη διαδικασία της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού, είχε προτείνει μέσω της «Η»:

Να υπολογίζονται οι εισφορές σε μηνιαία βάση και όχι σύμφωνα με τα ημερομίσθια και

Να κατηγοριοποιηθούν οι εισφορές των εργαζομένων, ανάλογα με το ύψος των αποδοχών (όχι με τις 800 περιπτώσεις ειδικοτήτων και άλλων κατηγοριών ασφάλισης) και σε μικρό αριθμό ασφαλιστικών κλάσεων. Αυτό θα διευκολύνει όχι μόνο τον τρόπο υπολογισμού αλλά και την αύξηση των εσόδων (με το σημερινό σύστημα οι περισσότεροι δηλώνουν μειωμένη απασχόληση για να καταβάλουν μειωμένες εισφορές).

«Μαύρη τρύπα» 19 δισ. ευρώ

Την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη διασφάλιση των εσόδων του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων επισήμανε ο απερχόμενος (ύστερα από πολλές θητείες) πρόεδρος της Ομοσπονδίας Β. Κόκκαλης. Οι οφειλές του Δημοσίου προς το ΙΚΑ είναι 9 δισ. ευρώ, η εισφοροδιαφυγή 4 δισ. ευρώ και τα χρέη 6 δισ. ευρώ, παρά τις ρυθμίσεις, είπε. Η «μαύρη» τρύπα των 19 δισ. ευρώ, η σπατάλη στον κλάδο υγείας, η έλλειψη 4.000 υπαλλήλων και 3.000 γιατρών είναι οι πληγές του ΙΚΑ και, όπως είπε, η αιτία για τις χαμηλές συντάξεις (το 77,8% των συνταξιούχων εισπράττει σύνταξη κάτω των 750 ευρώ)...

Προτάσεις

Ο Άρης Βλασσόπουλος, ελεγκτής ΙΚΑ και μέλος του Δ.Σ. του Σ.Ε. ΙΚΑ Αττικής, κατά τη διαδικασία της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού, είχε προτείνει μέσω της «Η»:
Πρώτον, να υπολογίζονται οι εισφορές σε μηνιαία βάση και όχι σύμφωνα με τα ημερομίσθια και
Δεύτερον, να κατηγοριοποιηθούν οι εισφορές των εργαζομένων, ανάλογα με το ύψος των αποδοχών...
... Οχι με τις 800 περιπτώσεις ειδικοτήτων και άλλων κατηγοριών ασφάλισης και σε μικρό αριθμό ασφαλιστικών κλάσεων. Αυτό θα διευκολύνει όχι μόνο τον τρόπο υπολογισμού, αλλά και την αύξηση των εσόδων.
Με το σημερινό σύστημα οι περισσότεροι δηλώνουν μειωμένη απασχόληση για να καταβάλουν μειωμένες εισφορές.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο