Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στα αζήτητα οι μεταχρονολογημένες επιταγές

ΣTO πάγωμα των συναλλαγών του μέσω επιταγών προχωρεί μαζικά το τελευταίο διάστημα ο εμπορικός κόσμος, προκειμένου να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες περιορισμένου τζίρου και μειωμένης κατανάλωσης. Oπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, μιλώντας στην EΞΠPEΣ, η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των μεταχρονολογημένων επιταγών που κυκλοφορούν στην αγορά, ενώ παράλληλα οι τράπεζες έχουν γίνει πάρα πολύ αυστηρές στη χορήγηση μπλοκ και ορίων επιταγών.

Στα αζήτητα οι μεταχρονολογημένες επιταγές             

 ΣTO πάγωμα των συναλλαγών του μέσω επιταγών προχωρεί μαζικά το τελευταίο διάστημα ο εμπορικός κόσμος, προκειμένου να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες περιορισμένου τζίρου και μειωμένης κατανάλωσης.
Oπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, μιλώντας στην EΞΠPEΣ, η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των μεταχρονολογημένων επιταγών που κυκλοφορούν στην αγορά, ενώ παράλληλα οι τράπεζες έχουν γίνει πάρα πολύ αυστηρές στη χορήγηση μπλοκ και ορίων επιταγών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η μείωση του αριθμού των μεταχρονολογημένων επιταγών υπολογίζεται σε ποσοστό 20% - 30% σε ετήσια βάση, ενώ και η μείωση των «φεσιών» στην αγορά δεν είναι απόρροια κάποιας θετικής εξέλιξης, παρά μόνο αποτέλεσμα της κάθετης πτώσης των συναλλαγών.
Εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχοντας να αντιμετωπίσουν από τη μια το φάσμα της πιστωτικής ασφυξίας και από την άλλη τη μεγάλη πτώση της κατανάλωσης, προχωρούν στο πάγωμα πάσης φύσεως συναλλαγών είτε με προμηθευτές είτε με πελάτες οδηγώντας την αγορά σε συνθήκες αδράνειας με οδυνηρές, όπως επισημαίνουν φορείς του κλάδου, συνέπειες.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι τα πλαφόν προεξόφλησης επιταγών στις τράπεζες για άντληση ρευστότητας, είναι για πρώτη φορά μηδενικά, καθώς τους τελευταίους μήνες δεν διακινούνται στην αγορά επιταγές, προκειμένου οι κάτοχοι τους να τις καταθέσουν εν συνεχεία στις τράπεζες.

12μηνες όσες επιταγές κυκλοφορούν

Παράλληλα παρατηρείται σημαντική επιμήκυνση και του χρόνου κάλυψης των μεταχρονολογημένων καθώς όσοι επιχειρηματίες έχουν δυνατότητα να εκδώσουν νέες επιταγές επιλέγουν ακόμη και τη 12μηνη διάρκειά τους.
Το «σύμφωνο ρευστότητας» μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία οι επιχειρήσεις κινούνται με μεταχρονολογημένες επιταγές συνήθους διάρκειας από 5 έως 9 μήνες με την τάση επιμήκυνσης να παγιώνεται. Χρησιμοποιώντας τις μεταχρονολογημένες επιταγές εν είδει άτοκου δανείου για την τόνωση της ρευστότητάς τους, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση και την κάθετη πτώση της κατανάλωσης, καταλήγοντας όμως στη δημιουργία αυξημένων επισφαλειών στο σύνολο της οικονομίας, καθώς μεγάλος αριθμός των επιταγών είναι ακάλυπτες.
Μέσα στους πρώτους οκτώ μήνες του 2010 το ποσό των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών έφτασε στο 1,3 δισ. ευρώ, με τις μεταχρονολογημένες επιταγές να αποτελούν βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, σε ετήσια βάση κυκλοφορούν στην αγορά μεταχρονολογημένες επιταγές, ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να είναι σήμερα πολλαπλάσιο, δεδομένου ότι για να υπολογιστεί, ελήφθη ως μέσος όρος μεταχρονολόγησης μιας επιταγής οι 4 μήνες, χρόνος που έχει αυξηθεί σήμερα μέχρι και τους 12 μήνες.

1,3 δισ. φέσια στο οκτάμηνο

Ετσι, αν και οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές μειώθηκαν στο οκτάμηνο του 2010 στο 1,3 δισ. ευρώ από 2,25 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο του 2009, το ύψος τους κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό αν λάβει κανείς υπόψη τη δραματική συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και τον περιορισμό της χρήσης των μεταχρονολογημένων επιταγών ως μέσων συναλλαγής. Ενα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο είναι πως τον Αύγουστο το ύψος των ακάλυπτων επιταγών είναι το υψηλότερο του 2010, δείχνοντας πως η τάση είναι ανοδική.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τειρεσίας Α.Ε., το ύψος των ακάλυπτων επιταγών τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στα 191,35 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 15% σε σχέση με τον Ιούλιο 2010, ενώ εμφανίζει πτώση 8,85% σε σχέση με τον Αύγουστο 2009.
Συνολικά σφραγίστηκαν 19.943 επιταγές τον Αύγουστο, ενώ το ύψος των ακάλυπτων επιταγών από την αρχή του χρόνου ανήλθε στο 1,15 δισ. ευρώ. Επίσης δεν πληρώθηκαν 13.604 συναλλαγματικές που αντιστοιχούν σε συνολικό ποσό 21,58 εκατ. ευρώ, ποσό που εμφανίζει αύξηση κατά 19,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 10,14% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009. Από την αρχή του χρόνου το ύψος των απλήρωτων συναλλαγματικών έφτασε τα 147,89 εκατ. ευρώ.
 
 Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο