Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Φορολόγηση του χρηματοπιστωτικού τομέα

Με τη φορολόγηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, στα κράτη μέλη αλλά και παγκοσμίως, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν διεθνή προβλήματα όπως η ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή και να καλυφθούν ανάγκες που δημιούργησε η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Φορολόγηση του χρηματοπιστωτικού τομέα

Με τη φορολόγηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, στα κράτη μέλη αλλά και παγκοσμίως, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν διεθνή προβλήματα όπως η ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή και να καλυφθούν ανάγκες που δημιούργησε η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η πρόταση προβλέπει την επιβολή δύο ειδών φόρου. Ο πρώτος θα επιβάλλεται στα κράτη μέλη επί των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ενώ ο άλλος θα επιβάλλεται επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών παγκοσμίως.

Δεδομένου ότι οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ευθύνονται τα μέγιστα για την οικονομική κρίση και ταυτόχρονα έχουν λάβει σημαντική κρατική βοήθεια την τελευταία διετία, ο σχεδιαζόμενος φόρος θα αποτελέσει τη δίκαιη συνεισφορά τους στο κόστος της ανάκαμψης.

Επίσης, ο χρηματοπιστωτικός τομέας υποφορολογείται αν συγκριθεί με άλλους κλάδους της οικονομίας. Για παράδειγμα, πολλές τράπεζες απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και ταυτόχρονα επωφελούνται και από άλλες προτιμησιακές ρυθμίσεις. Ο νέος φόρος θα μπορούσε να διασφαλίσει τη δικαιότερη συμμετοχή του συγκεκριμένου τομέα στα δημόσια οικονομικά.

Παράλληλα, ένας παγκόσμιος φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα οδηγήσει σε συγκέντρωση νέων πόρων οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση παγκόσμιων πολιτικών, όπως η ανταπτυξιακή βοήθεια ή η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η Επιτροπή θα εκπονήσει επίσης μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων που θα έχει στην οικονομία ένας τέτοιος φόρος.

Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών θα εξετάσουν και τα δύο προτεινόμενα μέτρα πριν από τη επόμενη σύνοδο κορυφής των 20 πλουσιότερων κρατών του πλανήτη (G20), το Νοέμβριο, όπου θα παρουσιαστεί και η κοινή θέση της ΕΕ.

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο