Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στη φοροκάρτα και οι μαθητές για το τετράδιο και την τυρόπιτα

2 Οκτώβριου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Φορολογική κάρτα συναλλαγών δεν θα πάρουν μόνο οι φορολογούμενοι, αλλά και περίπου 1,5 εκατομμύριο μαθητές και φοιτητές.
Στη φοροκάρτα και οι μαθητές για το τετράδιο και την τυρόπιτα

Φορολογική κάρτα συναλλαγών δεν θα πάρουν μόνο οι φορολογούμενοι, αλλά και περίπου 1,5 εκατομμύριο μαθητές και φοιτητές.

Η φορολογική ηλεκτρονική κάρτα συναλλαγών θα γίνει σύντομα πραγματικότητα, καθώς στα σχέδια των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών είναι το νέο σύστημα να τεθεί σε λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2011.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμοδίων παραγόντων, εκτιμάται ότι τη φορολογική κάρτα θα προμηθευτούν πάνω από 5 εκατ. και το πολύ 10 εκατ. φορολογούμενοι. «Οι περισσότεροι θα τις χρειαστούν για να καλύψουν το αφορολόγητο, αλλά και λόγω αυστηρότερων τεκμηρίων», τονίζει στην «Ε» ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδης Σπινέλλης.

Προαιρετική

Η προμήθεια της νέας κάρτας δεν είναι υποχρεωτική, αλλά αρκετοί φορολογούμενοι θα σπεύσουν να την προμηθευτούν, ώστε να συλλέγουν σε αυτήν τις αποδείξεις από τις αγορές τους.

Στο παιχνίδι της συλλογής των αποδείξεων θα μπουν αναγκαστικά και όλοι οι μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και οι φοιτητές πανεπιστημίων που είναι προστατευόμενα μέλη της οικογένειας και έχουν καθημερινά συναλλαγές, από το κυλικείο του σχολείου τους μέχρι το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς.

Η προμήθεια θα γίνεται από τις τράπεζες, οι οποίες έχουν την υποδομή των ηλεκτρονικών συστημάτων POS (χρησιμοποιούνται για πιστωτικές -χρεωστικές κάρτες).

Η συμφωνία που επήλθε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών για την έκδοση ηλεκτρονικών καρτών άναψε το πράσινο φως της επίσπευσης των διαδικασιών από τις τράπεζες, ώστε να είναι έτοιμες και στα τέλη του έτους για να προμηθεύουν τους φορολογούμενους με τις νέες κάρτες.

Πέντε είναι τα χαρακτηριστικά των φορολογικών καρτών:

1. Οι ηλεκτρονικές φορολογικές κάρτες καταργούν ουσιαστικά την υποχρέωση συλλογής του τεράστιου όγκου των αποδείξεων, καθώς σε αυτές θα περνά το σύνολο των συναλλαγών. Με την οποιαδήποτε αγορά προϊόντος ή υπηρεσίας, ο φορολογούμενος μετά την πληρωμή θα δίνει τη φορολογική κάρτα, ώστε να περάσουν σε αυτήν την απόδειξή του.

2. Η κάθε κάρτα θα φέρει τον ατομικό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου κάθε φορολογούμενου.

3. Δεν πρόκειται ούτε για πιστωτική, ούτε για χρεωστική κάρτα. Είναι απλώς μια ηλεκτρονική κάρτα, που δεν δημιουργεί δεσμεύσεις ή υποχρεώσεις έναντι των τραπεζών.

ΑΦΜ του κηδεμόνα

4. Στις περιπτώσεις των ανήλικων και των προστατευόμενων παιδιών, οι γονείς θα εκδίδουν αντίγραφα καρτών, που θα φέρουν τον ΑΦΜ του κηδεμόνα. Η σύζυγος θα έχει κάρτα με τον δικό της ΑΦΜ.

Ετσι, οι αποδείξεις θα μαζεύονται στην ατομική μερίδα της οικογένειας και θα αποστέλλονται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με την υποβολή της ηλεκτρονικής δήλωσης, που γίνεται πλέον υποχρεωτική από το 2011.

5. Στην περίπτωση που το παιδί κάνει ατομική δήλωση λόγω ύπαρξης εισοδήματος, τότε η φορολογική κάρτα θα φέρει τον δικό του ΑΦΜ.

Το βασικό πλεονέκτημα της ηλεκτρονικής κάρτας είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα να καταγράφει τις αποδείξεις που έχουν κοπεί. Ετσι, θα μπορεί να εντοπίσει και όσους εισπράττουν τον φόρο και δεν τον αποδίδουν στο Δημόσιο.

Το ζητούμενο για την ώρα είναι η έγκριση από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς τέτοιου είδους κάρτες καταγράφουν την καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών. Από την άλλη βέβαια, και τα μικρά καταστήματα θα αναγκαστούν να προμηθευτούν τα μηχανήματα POS. *

Πηγή Ελευθεροτυπία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης