Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πυρ ομαδόν για τις αντικειμενικές. - «Λουκέτο» σε 1.000 οικοδομικές εταιρείες

Πυρ ομαδόν για τις αντικειμενικές.

Να μην προχωρήσει σε αύξηση των αντικειμενικών αξιών από 1/1/2011 διότι θα διαλυθεί ή νεκρώσει η αγορά ακινήτων, κάλεσαν την κυβέρνηση ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, κατασκευαστές, συμβολαιογράφοι και έμποροι

Να μην προχωρήσει σε αύξηση των αντικειμενικών αξιών από 1/1/2011 διότι θα διαλυθεί ή νεκρώσει η αγορά ακινήτων, κάλεσαν την κυβέρνηση ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, κατασκευαστές, συμβολαιογράφοι και έμποροι.

Για ταφόπλακα στην οικοδομή, την αγορά και την εθνική οικονομία, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ. Στρ. Παραδιάς, ο οποίος έδωσε πίνακα με 20 φόρους που θα αυξηθούν άμεσα λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.

Είπε επίσης ότι θα φέρει σε απόγνωση κάθε ελληνική οικογένεια καθώς θα αυξηθούν τα ποσά για οικογενειακές δικαιοπραξίες (κληρονομιές, γονικές παροχές κ.λπ.) Ειδικά για τα επαγγελματικά ακίνητα που έχουν εγκαταλειφθεί και απαξιωθεί ζήτησε μείωση των τιμών ζώνης σε πολλές υπερτιμημένες περιοχές που έχουν χάσει την αγοραστική αξία τους. Για «νέκρωση» της ήδη ακινητοποιημένης αγοράς ακινήτου, κάνει λόγο ο πρόεδρος των συμβολαιογραφικών συλλόγων Ελλάδας, Κ. Βλαχάκης.

«Είναι αδιανόητο σε μια κτηματαγορά που βρίσκεται σε πλήρη ύφεση να μιλάμε για αύξηση αντικειμενικών αξιών, αποκρύβοντας ότι αυτό σημαίνει και ταυτόχρονη αύξηση του ΦΠΑ 23% για αγορά ακινήτου, 23% στις αμοιβές και τέλη», τόνισε ο Δ. Καψιμάλης.


«Λουκέτο» σε 1.000 οικοδομικές εταιρείες

Δραματική έκκληση για το ενδεχόμενο κραχ στην οικοδομή και την κτηματαγορά, απηύθυναν χθες κατασκευαστές ακινήτων και ιδιοκτήτες επισημαίνοντας ότι η αγορά διανύει τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 40 ετών. Επισημαίνουν ότι η μη ένταξη στην περαίωση όσων επιχειρήσεων έχουν περιουσία άνω των 400.000 ευρώ και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, θα αποτελέσουν «ταφόπλακα» για την οικοδομική δραστηριότητα και το real estate.

«Λουκέτο» έχουν βάλει από τις αρχές του χρόνου 1.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή κατοικιών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων (ΟΜΚΟΕΕ), Δημήτρης Καψιμάλης. Οπως επισήμανε, πριν από 1,5-2 μήνες είχαν δηλώσει στην Ομοσπονδία στάση εργασιών 750 εταιρείες και οι προβλέψεις έκαναν λόγο για το κλείσιμο 1.000 εργολαβικών επιχειρήσεων μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, η βαθιά ύφεση στην αγορά ακινήτων και η απαισιοδοξία για ανάκαμψη έφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα στο χείλος του γκρεμού άλλες 250 εταιρείες. Δηλαδή, κάθε μήνα κλείνουν περισσότερες από 100 εταιρείες.

Ο κ. Καψιμάλης τόνισε ότι «βρισκόμαστε στη μεγαλύτερη ύφεση πωλήσεων τα τελευταία χρόνια», με αποτέλεσμα να μη μειώνεται το τεράστιο απόθεμα κατοικιών, το οποίο πανελλαδικά υπολογίζεται σε 150-200 χιλιάδες.


Στο «ψυγείο»
Η κακή αυτή εξέλιξη για την οικοδομή οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι η αγορά ακινήτων βρίσκεται στην «κατάψυξη» εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον με τις αγοραπωλησίες να έχουν σχεδόν μηδενιστεί, κυρίως για νεόδμητα σπίτια. Οι επιπτώσεις είναι δραματικές και σε ό,τι αφορά την ανεργία στον κλάδο, καθώς υπολογίζεται ότι 50-80 χιλιάδες οικοδόμοι έχουν ήδη χάσει τη δουλειά τους, ενώ τους επόμενους μήνες ενδεχομένως να ξεπεράσουν τις 100.000. Παράλληλα, στο «κόκκινο» βρίσκονται περίπου 160 επαγγέλματα συναφή με τον κλάδο της οικοδομής, που απασχολούν σχεδόν 1 εκατ. εργαζόμενους.

Ο κ. Καψιμάλης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για επιδείνωση της κατάστασης, καθώς εκατοντάδες επιχειρήσεις που δεν θα ενταχθούν στην περαίωση θα αντιμετωπίσουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα και θα σταματήσουν την παραγωγή ακινήτων. Παράλληλα, μίλησε για αδικία να μην επιστρέφεται ο ΦΠΑ σε όποιον κατασκευαστή ενταχθεί στην περαίωση. Για βαθιά κρίση στην αγορά, έκανε λόγο και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στρ. Παραδιάς.

ΙΟΒΕ
Παρά τη μικρή βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών για τις κατασκευές το τελευταίο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο, η έκθεση του ΙΟΒΕ αποτυπώνει την κρίση στον κλάδο και την εξαιρετικά υποτονική δραστηριότητα την τελευταία διετία. Σύμφωνα με την έκθεση, ο Δείκτης Επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στις 48 μονάδες (από 43 μονάδες το προηγούμενο τρίμηνο), επίδοση χαμηλότερη κατά 22 μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, όταν ο κλάδος είχε ήδη μπει σε τροχιά ύφεσης.

Οι προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με το δείκτη να κινείται στις -42 μονάδες, ενώ το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για το επίπεδο προγράμματος των εργασιών τους, έχει περιοριστεί σημαντικά, στις -34 μονάδες (από -47 μονάδες το προηγούμενο τρίμηνο).

Ωστόσο, μειώνονται σε 12 από 16 από πέρυσι οι μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας, κάτι που φανερώνει ότι η βελτίωση των προσδοκιών εκπορεύεται περισσότερο από τα έργα που έχουν ήδη αναληφθεί και τα οποία ενδεχομένως υλοποιούνται με μικρότερους ρυθμούς και όχι από νέα έργα.

Το ΙΟΒΕ προβλέπει περαιτέρω αποκλιμάκωση σε επίπεδο τιμών, ενώ μόνο μία στις 10 επιχειρήσεις κρίνει ότι δεν αντιμετωπίζει προσκόμματα στη λειτουργία του.


Κρίση στην αγορά

Περισσότερες από 100 εταιρείες στον κλάδο της οικοδομής, βάζουν κάθε μήνα λουκέτο από την αρχή του χρόνου.

Τουλάχιστον 50-80 χιλιάδες άμεσα εργαζόμενοι στην οικοδομή έχουν χάσει τις δουλειές τους και ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέβει στις 100.000.

Δυσκολίες για 160 επαγγέλματα και 1 εκατ. εργαζόμενους που σχετίζονται με έμμεσο τρόπο με την οικοδομή.

Στα 150-200 χιλιάδες ανέρχονται τα απούλητα σπίτια σε όλη την Ελλάδα. Μηδενική η ζήτηση, κυρίως για νεόδμητα.

Μειώνονται σε 12 από 16 από πέρυσι οι μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας, κάτι που φανερώνει ότι η βελτίωση των προσδοκιών εκπορεύεται περισσότερο από τα έργα που έχουν ήδη αναληφθεί.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο