Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κομισιόν: Ποιες κυρώσεις περιμένουν στο εξής τους «δημοσιονομικούς παραβάτες»

Την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στα κράτη μέλη που παραβιάζουν συστηματικά τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρότεινε, μεταξύ άλλων, σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης.

Την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στα κράτη μέλη που παραβιάζουν συστηματικά τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρότεινε, μεταξύ άλλων, σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης.

Ειδικότερα στις προτάσεις της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και συγκεκριμένα σε ότι αφορά την ενίσχυση του προληπτικού και διορθωτικού σκέλους του Συμφώνου, περιλαμβάνεται μια νέα διαδικασία, με την επιβολή ημι-αυτόματων κυρώσεων, όχι μόνο για τις χώρες οι οποίες παρουσιάζουν υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και για αυτές που το χρέος τους ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ. Με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζεται σημαντικά η σημασία που αποδίδεται πλέον στην υπέρβαση του ορίου του δημοσίου χρέους που θέτει η Συνθήκη.

Αναλυτικότερα, για τις χώρες με υπερβολικό δημόσιο χρέος πάνω από την τιμή αναφοράς του 60% του ΑΕΠ, η Επιτροπή προτείνει να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε κάθε χρόνο να μειώνεται σημαντικά το χρέος τους. Ο ετήσιος ρυθμός μείωσης θα συναρτάται με το πόσο μεγαλύτερο από το 60% είναι το όριο. Δηλαδή όσο μεγαλύτερο είναι το χρέος τόσο μεγαλύτερος θα πρέπει να είναι ο ρυθμός μείωσής του.

Προβλέπεται πως σε περίπτωση που τα κράτη μέλη δεν πετυχαίνουν αυτόν το στόχο θα τους ζητείται, σε πρώτη φάση, να καταθέτουν, υπό τη μορφή ιδιότυπης εγγύησης, ένα ποσό που θα αντιστοιχεί με το 0,2% του ΑΕΠ τους. Στη συνέχεια, εάν τα κράτη μέλη δεν έχουν συμμορφωθεί με τις συστάσεις για τη διόρθωση της κατάστασης, το ποσό αυτό θα μετατρέπεται σε πρόστιμο. Οι τόκοι που θα προκύπτουν από τις εγγυήσεις και τα πρόστιμα θα αναδιανέμονται στα κράτη μέλη της ευρωζώνης που δεν βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Την απόφαση για την επιβολή προστίμου θα μπορεί να λαμβάνει μονομερώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η απόφαση αυτή θα μπορεί να ανατραπεί μόνο με ειδική πλειοψηφία του Συμβουλίου υπουργών.

Η Επιτροπή προτείνει ακόμη την επιβολή ετήσιου προστίμου που θα αντιστοιχεί στο 0,1% του ΑΕΠ στις χώρες που επανειλημμένα δεν συμμορφώνονται με τις συστάσεις του Συμβουλίου για τη διόρθωση «υπερβολικών μακροοικονομικών ανισσοροπιών» σε ζητήματα ανταγωνιστικότητας. Σημειώνεται ότι και σε αυτή την περίπτωση την απόφαση για την επιβολή προστίμου θα μπορεί να την παίρνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα μπορεί να ακυρωθεί, μόνο με ειδική πλειοψηφία του Συμβουλίου υπουργών με τη συμμετοχή στη σχετική ψηφοφορία των χωρών μελών της ευρωζώνης.
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο