Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των φοροελεγκτικών υπηρεσιών - Φορολογικός Καλλικράτης

Νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των φοροελεγκτικών υπηρεσιών
Φορολογικός Καλλικράτης

Το νομοσχέδιο για τη ριζική αναδιοργάνωση των φοροελεγκτικών και φοροεισπρακτικών υπηρεσιών αναμένεται να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών.

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα προωθηθεί ο φορολογικός Καλλικράτης με συγχωνεύσεις και καταργήσεις εφοριών, ενώ θα λειτουργήσει ειδική μονάδα για τη συλλογή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διαχείρισης και των ελέγχων και η εισαγωγή στο ελληνικό φορολογικό σύστημα των καλών πρακτικών του εξωτερικού. Προς τον σκοπό αυτό με το νέο πλαίσιο θα τίθενται, μεταξύ άλλων, στόχοι ανά περιφέρεια, ανά υπηρεσία, αλλά και εξατομικευμένοι στόχοι ανά ελεγκτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα προβλέπει την κατάργηση όλων των εφοριών και των τελωνείων και την αντικατάστασή τους από Τοπικά Οικονομικά Κέντρα, τα οποία θα λειτουργούν ουσιαστικά ως φορολογικά και τελωνειακά Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Θα προβλέπει επίσης τη δημιουργία 13 Περιφερειακών Κέντρων που θα λειτουργούν στις ισάριθμες περιφέρειες της χώρας και θα αναλάβουν τους φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους.

Η Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών θα μετατραπεί σε επιτελική και ευέλικτη μονάδα, με αρμοδιότητες μεταξύ άλλων τον έλεγχο των ενδοομιλικών τιμολογήσεων μεταξύ πολυεθνικών επιχειρήσεων, αλλά και τη παρακολούθηση των ελεγκτών , μέσω της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου.

Με τις επικείμενες αλλαγές θα επιδιωχθεί η αποκατάσταση της φορολογικής συμμόρφωσης μέσα από:

-Την ενίσχυση του εισπρακτικού μηχανισμού και την είσπραξη ανείσπρακτων οφειλών από τους μεγαλύτερους οφειλέτες (σε συντονισμό με τα ασφαλιστικά ταμεία).

-Την αναδιοργάνωση μιας μονάδας για τους φορολογούμενους με μεγάλα εισοδήματα που να εστιάζει σε αυτούς που συνεισφέρουν τα μεγαλύτερα ποσά στα έσοδα.

-Τη θέσπιση προγράμματος ελέγχων για την καταπολέμηση της συστηματικής φοροδιαφυγής από άτομα με μεγάλη περιουσία και ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα, συμπεριλαμβανομένης της ποινικής δίωξης των μεγαλύτερων παραβατών.

-Την ενίσχυση του προγράμματος ελέγχων των δηλώσεων και των πληρωμών.

-Την ενίσχυση των ελέγχων υποβολής στοιχείων και πληρωμών, και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους πολίτες.

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο