Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Χωρίς πρόστιμα οι καθυστερήσεις εισφορών στο ΙΚΑ

Αλλάζουν όλα, από την 1η Ιουλίου του 2011, στον τρόπο βεβαίωσης και πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και καταργείται το καθεστώς των προστίμων και των προσαυξήσεων, όπως αυτό ισχύει σήμερα για όσους καθυστερούν τις σχετικές πληρωμές.

Χωρίς πρόστιμα οι καθυστερήσεις εισφορών στο ΙΚΑ


Αλλάζουν όλα, από την 1η Ιουλίου του 2011, στον τρόπο βεβαίωσης και πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και καταργείται το καθεστώς των προστίμων και των προσαυξήσεων, όπως αυτό ισχύει σήμερα για όσους καθυστερούν τις σχετικές πληρωμές.

Ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ  Ρ. Σπυρόπουλος, στο πλαίσιο περιφερειακής σύσκεψης στην Κρήτη, ανακοίνωσε ότι «θα αλλάξει πλήρως ο τρόπος είσπραξης των εισφορών και θα καταργηθεί η επιβολή προστίμων λόγω καθυστέρησης καταβολής τους». Οπως είπε, αν μια επιχείρηση αδυνατεί να καταβάλει κάποιο ποσό εισφορών ένα μήνα, θα μπορεί να επιμερίσει το ποσό στους επόμενους 6μήνες με ένα μικρό επιτόκιο, ενώ οι επιχειρήσεις οι οποίες θα καταβάλουν νωρίτερα μέσα σε 1 χρόνο τις ασφαλιστικές εισφορές, θα έχουν... έκπτωση, ως «μπόνους».

Μέσω τραπεζών
Ο Ρ. Σπυρόπουλος, μιλώντας στην «Η», εξήγησε ότι η αλλαγή θα γίνει έως την 1/7/2011, οπότε θα είναι υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις (σύμφωνα με τη σχετική πρόβλεψη του νέου ασφαλιστικού νόμου) η πληρωμή μέσω τραπέζης των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών. Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και η διοίκηση του ΙΚΑ θεωρούν ότι:
Θα διασφαλιστούν πλήρως οι σχετικές πληρωμές και κατ΄επέκταση τα έσοδα του ΙΚΑ σε συνάρτηση με τις πράγματι καταβαλλόμενες αποδοχές των εργαζομένων.
Θα γίνουν ευχερέστεροι οι έλεγχοι των ποσών που δηλώνονται ανά τρίμηνο με τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις και εκείνων που καταβάλλονται (σήμερα οι υπηρεσίες εσόδων ελέγχουν τα σχετικά στοιχεία... απολογιστικά και, σε πολλές περιπτώσεις, αφού έχουν... σωρευθεί οφειλές, οι οποίες μένουν απλήρωτες έως ότου υπάρξει κάποια ρύθμιση χρεών).
Ο δικηγόρος και εμπειρογνώμονας του Ασφαλιστικού, Δ. Μπούρλος, θεωρεί ότι η αλλαγή αυτή «θα επηρεάσει και τον τρόπο δήλωσης των εισφορών μέσω των ΑΠΔ». «Επιδιώκουμε να απλουστεύσουμε και να κάνουμε πιο φιλικό για τις επιχειρήσεις τον τρόπο όχι μόνο της καταβολής, αλλά και τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών», υπογράμμισε ο Ρ. Σπυρόπουλος, αποκαλύπτοντας στην «Η» ότι για τον σκοπό αυτό γίνεται ειδική μελέτη, ώστε ο υπολογισμός των εισφορών να καταστεί πιο απλός και να μην ισχύουν τα 110 διαφορετικά πακέτα - κωδικοί ασφάλισης που έχουν μεγάλο διαχειριστικό κόστος.

Η απλούστευση αυτή δεν αποκλείεται να συνδυαστεί με τη γενική μείωση των εισφορών, από 1/1/2014, όπως προανήγγειλε με τη συνέντευξή του προς την «ΗτΣ» ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης εκτιμώντας ότι μέχρι τότε θα έχουν «ισορροπήσει» πλήρως τα οικονομικά του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.


Πηγή: Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο