Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ - Κίνδυνος που Ασφαλίζεται

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
Κίνδυνος που Ασφαλίζεται

Του Γιώργου Κουτίνα (*)

Αποτελεί βασική αρχή πως οι έννοιες του κινδύνου και της ευθύνης είναι συνυφασμένες με την κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Επίσης, είναι γνωστό πως στις ώριμες αγορές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει σύγχρονος Επαγγελματίας που διαθέτει τα απαραίτητα εχέγγυα και προσφέρει υπηρεσίες, χωρίς να είναι ασφαλισμένος για τις ευθύνες του,  διαθέτοντας παράλληλα ένα τεκμήριο αξιοπιστίας έναντι των πελατών του. Δυστυχώς για το σοβαρό θέμα της Επαγγελματικής Ευθύνης δεν υπάρχει κατάλληλη ασφαλιστική ενημέρωση. Πάντως, αν μέχρι σήμερα στη Χώρα μας δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη αυτό που λέμε «ασφαλιστική συνείδηση» και φαίνεται να υπάρχει μια ιδιότυπη ασυλία στα θέματα αναζήτησης ευθυνών, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα αναγκαστούμε να προσαρμοστούμε στα διεθνή πρότυπα, που οι Οδηγίες της ΕΕ σταδιακά επιβάλουν και το ευρύτερο κοινωνικοοικονομικό σύστημα αρχίζει να απαιτεί. Οι ενιαίοι κανόνες ανταγωνισμού και προστασίας των Πολιτών της ευρωπαϊκής οικογένειας, αναγκαστικά εισάγουν νέα ήθη και αρχές που θα πρέπει να ενστερνισθούμε και να εφαρμόσουμε αφού θα θέλουμε να υπάρχουμε ως δημιουργικά κύτταρα στις μελλοντικές εξελίξεις της ευρύτερης κοινωνίας που ζούμε.

Για το συγκεκριμένο θέμα χρειάζεται ρεαλισμός που να αντανακλά  στη σύγχρονη πραγματικότητα πέρα από αγκυλώσεις και κατεστημένα του παρελθόντος. Αντικειμενικά και ψύχραιμα θα πρέπει να δούμε την πραγματικότητα όπως αυτή εξελίσσεται στο δύσκολο κλίμα της τρέχουσας οικονομικής κρίσης και όχι μόνο.


Ακόμη πιο πολύ αναγκαία σε περίοδο οικονομικής κρίσης

Σε μια ελεύθερη και ολοένα πιο απαιτητική - ανταγωνιστική αγορά, δεν είναι μόνο οι νόμοι του Κράτους που θέτουν τους κανόνες λειτουργίας της. Είναι και οι νόμοι  της ίδιας της αγοράς  που αντικειμενικά υπάρχουν. Ανάλογα δε με τις επιρροές από το ευρύτερο πολιτικό – οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον οι εμπειρίες αυτές μπορεί να ενεργοποιήσουν κάποια νέα δυναμική στο χώρο της παροχής υπηρεσιών που να ενισχύει τη ανταγωνιστικότητα αλλά και να  «τιμωρεί» όσους παραβαίνουν κανόνες δεοντολογίας ή που διαπράττουν λάθη και παραλείψεις χωρίς να μεριμνούν για κατάλληλη ασφαλιστική κάλυψη.
Μπορεί στη χώρα μας ευρύτερα να υφίσταται κάποιο ιδιότυπο καθεστώς ασυλίας στα θέματα ευθύνης και των Λογιστών.  Όμως δεν είναι βέβαιο πως ένα τέτοιο καθεστώς μπορεί να διαιωνίζεται επί μακρόν. Η Ευρώπη μας δείχνει το δρόμο. Επιπλέον, η τρέχουσα οικονομική κρίση που αρχίζουμε να βιώνουμε ως χώρα επιβάλλει τη λήψη γενναίων αποφάσεων.

ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ “ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ”, Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΣΑΝ ΜΙΑ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΣΤΗ. Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΑΠΛΑ ΩΣ ΜΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΑΛΛΑ ΩΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΠΟΥ «ΘΩΡΑΚΙΖΕΙ» ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ!


(*) Είναι Διευθύνων Σύμβουλος της «ΚΟΥΤΙΝΑΣ ΑΕ - Μεσίτες Ασφαλίσεων & Αντασφαλίσεων», Εξουσιοδοτημένοι Ανταποκριτές των Lloyd’s με εξειδίκευση στις ασφαλίσεις επαγγελματικής ευθύνης, τεχνικών έργων & επιχειρηματικών κινδύνων ([email protected] , www.gkoutinas.gr).  
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description trapezokomos | Σεπτεμβρίου 23, 2010 10:58 π.μ. | Reply
Στο κείμενο δεν αναφέρεστε πουθενά σχετικά με τους κινδύνους που ασφαλίζονται...
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο