Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Για επιχειρησιακές συμβάσεις πιέζει το ΔΝΤ

Νέες πιέσεις ασκεί η τρόικα στην κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις, ώστε να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις σε σχέση με τις κλαδικές.

Για επιχειρησιακές συμβάσεις πιέζει το ΔΝΤ

Νέες πιέσεις ασκεί η τρόικα στην κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις, ώστε να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις σε σχέση με τις κλαδικές.

Στη χθεσινή συνάντηση με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κυρία Λούκα Κατσέλη  και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Γ. Κουτρουμάνη οι εκπρόσωποι της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) ζήτησαν να ολοκληρωθούν οι αλλαγές στη διαιτησία και να μπει τέλος στις κλαδικές συμβάσεις.

Σχετικά με τις δεσμεύσεις που υπάρχουν στο μνημόνιο για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, οι υπουργοί ενημέρωσαν ότι το προεδρικό διάταγμα για τη διαιτησία βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσής του. Το διάταγμα θα καθορίζει τη διαδικασία προσφυγής αρχικά στη μεσολάβηση και στη συνέχεια στη διαιτησία, όπου μεταξύ άλλων επιλύονται και μισθολογικά θέματα.

Σχετικά με τη ρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων διατυπώθηκε η θέση ότι η επιθυμητή ευελιξία για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων προωθείται αποτελεσματικότερα μέσα από κλαδικές και τοπικές και όχι από επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, για τις οποίες εκφράστηκε προβληματισμός, με δεδομένες και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς εργασίας.

Η τρόικα όμως επέμεινε να «αποσυρθεί» η διάταξη που επιτρέπει στο υπουργείο να επεκτείνει τις κλαδικές συμβάσεις και σε όσους δεν εκπροσωπούνται.

Για τα συνδικάτα οποιαδήποτε απόπειρα αλλαγής του καθεστώτος των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και αμφισβήτησης του ρόλου του διαιτησίας (ΟΜΕΔ) αποτελεί «αιτία πολέμου». Τουλάχιστον αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος στη συνάντηση που ακολούθησε με την κυρία Κατσέλη και τον κ. Κουτρουμάνη.

« Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν φταίνε και δεν μπορούν να σηκώσουν μονομερώς το βάρος της κρίσης και του χρέους » επισήμαναν οι συνδικαλιστές. Ο κ. Παναγόπουλος ζήτησε ακόμη τη λήψη μέτρων για την προστασία των ανέργων. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει διαβούλευση με τα συνδικάτα για το θέμα των κλαδικών συμβάσεων και αναμένεται να ανακοινωθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις το αργότερο μέσα στον Νοέμβριο.

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο