Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
 ΝΙΚΗΣ 5-7
10180 ΑΘΗΝΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ.: 210-3332551/2
FAX: 210-3332559
e-mail : [email protected]
Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ
«ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Καλησπέρα και καλωσορίσατε σε αυτήν την ημερίδα διαβούλευσης. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας εδώ και πριν καταλήξω στο σημερινό μας θέμα, να κάνω μία σύντομη και λίγο ευρύτερη τοποθέτηση.

    Όλοι ξέρουμε ότι η ελληνική οικονομία περνάει μια δύσκολη περίοδο. Όλοι ξέρουμε ότι έχει μπει μπροστά και υλοποιείται ένα Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής τριετούς ορίζοντα, που θα πρέπει να διασφαλίζει τον απρόσκοπτο δανεισμό μας, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα που, δυστυχώς, ακόμα γεννάει η χώρα μας. Και ξέρετε ότι το πρόγραμμα αυτό έχει μια δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία είναι πρωτοφανής για τα ευρωπαϊκά χρονικά, η οποία προς το παρόν είναι πετυχημένη, παρά τις δυσκολίες, και πετυχημένη κυρίως με τη βοήθεια και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών.

    Ένα δεύτερο σκέλος του Προγράμματος αφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες είναι πολλές. Αφορούν τα πάντα, το νέο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο η Κυβέρνηση έφερε για ψήφιση στη Βουλή πριν από μερικούς μήνες, τις αλλαγές για τη βελτίωση των όρων για την επιχειρηματικότητα, τις αλλαγές για το φορολογικό πλαίσιο, το νέο πλαίσιο για την υλοποίηση του Προϋπολογισμού. Και μέσα σε αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές υπάρχει ένα ευρύτατο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποιήσεων. Μέσα στο πλαίσιο αυτό - και το εντάσσω εκεί, γιατί ξεκινήσαμε να συζητάμε μέσα στο πλαίσιο που αφορά στο πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε καλύτερα μια σειρά από κλάδους αγορές - εντάσσεται στη συζήτηση που ξεκινήσαμε μαζί σας και με την ελληνική κοινωνία γύρω από τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων.

    Όλοι γνωρίζετε ότι πριν από μερικά χρόνια, η Ελληνική Βουλή, υπό την πίεση της κοινής γνώμης έλαβε μια ομόφωνη απόφαση, η οποία εκ των υστέρων αποδείχθηκε απολύτως ατελέσφορη. Αποφάσισε την πλήρη απαγόρευση όλων των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, για να πατάξει μια «μάστιγα», ειδικά στην ελληνική περιφέρεια, την ευρύτατη παράνομη λειτουργία ορισμένων ψυχαγωγικών παιχνιδιών με κέρδος. Τα χρόνια πέρασαν, ο νομοθέτης κατάλαβε ότι η ρύθμιση την οποία είχε αποφασίσει δεν οδηγούσε πουθενά, η χώρα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σήμερα, η χώρα μας βρίσκεται στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να πληρώνει ένα εκ. ευρώ περίπου το μήνα ως πρόστιμο και μπροστά σε μία κατάσταση που δεν μπορούσε να συνεχιστεί.

    Το Υπουργείο Οικονομικών είχε είχε επιλογές. Η μία ήταν να κάνει μια περιορισμένη ρύθμιση, για να νομιμοποιήσει τα τεχνικά παιχνίδια, που ήταν το αντικείμενο της βασικής καταδίκης μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να σβήσει το θέμα των προστίμων. Αλλά στην πράξη να κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι μόνο μία μονομερής ρύθμιση και που αφορούσε τα τεχνικά παιχνίδια και άφηνε απέξω τα περίπου τα τέσσερα δισ. ευρώ του παράνομου τζίρου που υπάρχουν στη χώρα μας γύρω από τα τυχερά παιχνίδια, θα ήταν επίσης ατελέσφορη και θα οδηγούσε σε τραγελαφικές καταστάσεις με την αδυναμία ελέγχου της μετατροπής τεχνικών παιχνιδιών σε τυχερά.

    Η άλλη λύση, την οποία επιλέξαμε, ήταν να φέρουμε μια συνολική λύση. Μια ρύθμιση η οποία αντιμετωπίζει συνολικά το ζήτημα του παράνομου παιχνιδιού στη χώρα μας. Η οποία επιχειρεί να βάλει τάξη στο διαδικτυακό στοίχημα, που επίσης λειτουργεί παράνομα. Να βάλει τάξη μέσα από μια βασική πεποίθηση, ότι αυτού του είδους οι δραστηριότητες είναι οικονομικές. Και ως οικονομικές δραστηριότητες πρέπει να ρυθμίζονται από το κράτος. Να ρυθμίζονται έτσι ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα εθισμού, φαινόμενα παράνομης λειτουργίας, φαινόμενα χρήσης και απώλειας μεγάλων χρηματικών ποσών από ανηλίκους ή από ευάλωτους συμπολίτες μας. Αλλά, ταυτόχρονα, να ρυθμίζει μία αγορά, έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα και για επιχειρηματική δραστηριότητα και βεβαίως να υπάρχουν και έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο.

    Με αυτές τις βασικές αρχές ξεκινήσαμε με ένα πλαίσιο διαβούλευσης, το οποίο αναρτήσαμε στο διαδίκτυο - για το οποίο θα σας πει περισσότερες λεπτομέρειες ο αρμόδιος Ειδικός Γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων - μετά από τους δικούς μου χειρισμούς και του συναδέλφου μου, Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου. Το πλαίσιο αυτό έχει μια μεγάλη αποδοχή και άρα ως επόμενο βήμα κάνουμε τη σημερινή ημερίδα για να ακούσουμε αυτούς που ενδιαφέρονται περισσότερο να συμμετάσχουν στην αγορά αυτή, να ακούσουμε τις απόψεις τους και να τους διαβεβαιώσουμε για ένα πράγμα. Θα προχωρήσουμε με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την απόλυτη διαφάνεια.

    Αυτά τα δύο είναι ο οδηγός μας, για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο θα είναι σύγχρονο. Θα είναι συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, θα κατοχυρώνει την ελληνική πολιτεία απέναντι σε κάθε είδους παρανομίες. Θα διαβεβαιώνει τον Έλληνα πολίτη ότι επιτυγχάνεται αύτη η πολύ δύσκολη ισορροπία που πρέπει να υπάρξει, που είναι να επιτρέψουμε τη λειτουργία μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας με σωστούς όρους, χωρίς να δώσουμε ιδιαίτερο πλεονέκτημα σε κάποιον απέναντι σε κάποιον άλλον και ταυτόχρονα να προστατεύσουμε τα δημόσια αγαθά. Να προστατεύσουμε τους ευάλωτους πολίτες και κυρίως τους ανήλικους από τον όποιο εθισμό με ένα αντικείμενο που ξέρουμε ότι μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες, όπως αυτές που είχαμε στο παρελθόν.

    Γι’ αυτό σας καλέσαμε εδώ απόψε και γι’ αυτό θα ακούσουμε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις σας για να τις ενσωματώσουμε στο νομοσχέδιο, το οποίο σύντομα θα έρθει στη Βουλή.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο