Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πιο «εύκολα» στη φυλακή για φοροδιαφυγή.

21 Σεπτέμβριου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Χαμηλώνει ο πήχυς των παραβάσεων που οδηγούν σε ποινικές κυρώσεις
Πιο «εύκολα» στη φυλακή για φοροδιαφυγή.

Χαμηλώνει ο πήχυς των παραβάσεων που οδηγούν σε ποινικές κυρώσεις

Πιο κοντά στη φυλακή επιχειρεί να φέρει τους φοροφυγάδες το υπουργείο Οικονομικών χαμηλώνοντας τον πήχυ φορολογικών παραβάσεων που οδηγούν σε ποινικές κυρώσεις.

Την ίδια ώρα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ανοίγει τα χαρτιά της αναφορικά με την περαίωση εκκρεμών υποθέσεων και τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ προχωρά και τα σχέδια ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από όλους τους πολίτες το 2011 σε μια νέα φόρμα όπου θα δηλώνονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία πλην καταθέσεων.

Υστερα από εβδομάδες αλλεπάλληλων συσκέψεων, σεναρίων και μέτρησης αντιδράσεων, το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να παρουσιάσει τις προτάσεις του για την περαίωση εκκρεμών υποθέσεων και τη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Η. Πλασκοβίτης έστειλε επιστολή προς τους ενδιαφερόμενους φορείς, με την οποία τους καλεί σε διαβούλευση το μεσημέρι της Τετάρτης στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του Γ. Παπακωνσταντίνου. Με την επιστολή γίνεται παράλληλα γνωστό ότι σήμερα θα αποσταλεί στους φορείς «προτεινόμενο σχέδιο διατάξεων», στο οποίο αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι θα μπορέσουν να υπάρξουν αλλαγές στη βάση της διαβούλευσης, πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κλείδωσε τις αποφάσεις της για προώθηση και νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, με την οποία, όπως προκύπτει από δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη, οι διαγραφές των προσαυξήσεων θα μπορούν να φτάνουν έως και το 80%. «Εξετάζεται να υπάρξει ένας συμβιβασμός αρκετά δελεαστικός, όσον αφορά τις προσαυξήσεις. Ο κύριος φόρος θα αποδοθεί, αλλά για τις προσαυξήσεις μπορεί να συμβιβαστούμε στο 1/5» είπε χθες ο κ. Καπελέρης.

Παράλληλα με τις διατάξεις για περαίωση και ληξιπρόθεσμα, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να αυστηροποιήσει τη στάση του έναντι των φοροφυγάδων. Οπως προκύπτει από δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Δ. Κουσελά, προετοιμάζεται μείωση των ορίων μη απόδοσης ΦΠΑ ή έκδοσης πλαστών και εικονικών στοιχείων που οδηγούν σε ποινικές κυρώσεις.

Ποιες ποινές προβλέπονται
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται είναι οι εξής: Στη φορολογία εισοδήματος, για την παράλειψη υποβολής ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης προβλέπεται ποινή κάθειρξης μέχρι 10 ετών εφόσον ο φόρος υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, όριο το οποίο ισχύει και για την έκδοση πλαστών και εικονικών στοιχείων.

Για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ προβλέπεται αντίστοιχα ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον το προς απόδοση ποσό υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ, ενώ με κάθειρξη μέχρι 10 ετών τιμωρούνται όσοι δεν απέδωσαν φόρο που υπερβαίνει τις 75.000 ευρώ.

«Τα όρια θα κατέβουν» είπε χθες ο κ. Κουσελάς, σημειώνοντας ότι η φορολογική Δικαιοσύνη θα λειτουργεί παράλληλα με την ποινική Δικαιοσύνη. «Δηλαδή, όταν κάποιος συλλαμβάνεται να έχει πλαστά και εικονικά τιμολόγια, θα πηγαίνει την ίδια στιγμή στον εισαγγελέα και δεν θα περιμένει η μία δίκη την άλλη δίκη», είπε ο υφυπουργός.

Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες τη διενέργεια διαγωνισμού για τον επανασχεδιασμό του προεκτυπωμένου εντύπου και της φόρμας ηλεκτρονικής υποβολής του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους έως τις 15 Οκτωβρίου και οι τρεις καλύτερες προτάσεις ανά κατηγορία θα έχουν χρηματικό έπαθλο από 1.000 έως 5.000 ευρώ.

Πηγή Τα Νέα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης