Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΔΝΤ: Πάταξη της φοροδιαφυγής ή νέα μέτρα

Συστήνει έλεγχο τοπικών δαπανών και σύλληψη πλούσιων φοροφυγάδων

ΔΝΤ: Πάταξη της φοροδιαφυγής ή νέα μέτρα

Συστήνει έλεγχο τοπικών δαπανών και σύλληψη πλούσιων φοροφυγάδων

Η πάταξη της φοροδιαφυγής συνιστά μονόδρομο για την Ελλάδα εάν η χώρα θέλει να αποφύγει περαιτέρω αύξηση των φόρων και μείωση των δαπανών τα επόμενα χρόνια αναφέρει η πρώτη έκθεση-αποτίμηση της πορείας υλοποίησης του μνημονίου που δημοσιοποιήθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η επιτυχία του προγράμματος της Ελλάδας βασίζεται στη βελτίωση της φορολογικής συνείδησης των Ελλήνων. Τονίζει ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη γι' αυτό, αλλά έχει να αντιμετωπίσει την κουλτούρα των Ελλήνων η οποία είναι συνδεδεμένη με την φοροδιαφυγή και την μη πληρωμή των χρεών, αλλά και αντιδράσεις από το εσωτερικό των ΔΟΥ. Σε αντίθετη περίπτωση ξεκαθαρίζει πως θα χρειαστούν επιπρόσθετοι φόροι αλλά και μειώσεις των δαπανών για να αντισταθμιστεί η απώλεια των εσόδων.

Η Ελλάδα θα πρέπει να μεγαλώσει το μερίδιο της φορολογικής βάσης, ενώ σύμφωνα με τον οργανισμό οι προτεραιότητες θα πρέπει να δοθούν:

¦Στην εφαρμογή της νέας νομοθεσίας

¦Στην είσπραξη των φόρων

¦Αναδιοργάνωση της ομάδας των "πλούσιων" φορολογούμενων με προτεραιότητα τη συμμόρφωση αυτών με πολύ υψηλά εισοδήματα

¦Αυστηροποίηση των ελέγχων στους πλούσιους φορολογούμενους καθώς και φυλάκιση κάποιων από αυτούς

¦Βελτίωση των υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους και ενδυνάμωση των ελέγχων στη συμπλήρωση και συλλογή στοιχείων

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά στα εργασιακά, το ΔΝΤ περιμένει από την κυβέρνηση να εφαρμόσει νόμο για την μείωση των υπερωριακών αμοιβών, καθώς και την ελαστικοποίηση στον χειρισμό του εργασιακού χρόνου. Γίνεται λόγος πως οι επιχειρησιακές συμβάσεις απασχόλησης θα υπερισχύουν των κλαδικών οι οποίες με τη σειρά τους θα υπερισχύουν της Συλλογικής.

Απογοήτευση η έλλειψη στήριξης από την αντιπολίτευση

Σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα της Ελλάδας έχει κάνει εντυπωσιακή αρχή, αλλά το ΔΝΤ χαρακτηρίζει απογοητευτικό το γεγονός ότι "αυτήν την αποφασιστικής σημασίας περίοδο για τη χώρα, οι οικονομικές αναδιαρθρώσεις δεν έχουν τύχει ευρύτερης υποστήριξης από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα".

Σημειώνεται, επίσης, ότι η ύφεση εξελίσσεται όπως είχε προβλεφθεί, αλλά ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος του προβλεπομένου λόγω των αυξήσεων στους έμμεσους φόρους. Πάντως οι επιπτώσεις δεν αναμένεται να έχουν μόνιμο χαρακτήρα καθώς, όπως επισημαίνεται, έχει περιορισθεί η αύξηση των εισοδημάτων.

Η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα χαρακτηρίζεται σφιχτή αλλά επαρκής, υποστηριζόμενη από τα προγράμματα στήριξης της ΕΚΤ, ενώ γίνεται αναφορά και στις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και την αγορά εργασίας οι οποίες έχουν θεσπισθεί νωρίτερα του προβλεπομένου.

Πηγή Ελευθεροτυπία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο