Στο τραπέζι και η αύξηση του ΦΠΑ από 11% σε 13%.

Οικονομικές Ειδήσεις

14 Σεπτέμβριος 2010
Η τρόικα στην Αθήνα «κλείνει» τον προϋπολογισμό του 2011 και χαράσσει την ατζέντα των επόμενων διαρθρωτικών αλλαγών Taxheaven.gr

Στο τραπέζι και η αύξηση του ΦΠΑ από 11% σε 13%.

Η τρόικα στην Αθήνα «κλείνει» τον προϋπολογισμό του 2011 και χαράσσει την ατζέντα των επόμενων διαρθρωτικών αλλαγών

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μετάταξης του ΦΠΑ από 11% σε 13% για αγαθά πρώτης ανάγκης άφησε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης , μία ημέρα μετά το «πάγωμα» της εξίσωσης του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ότι εξετάζεται «η αύξηση του ΦΠΑ στα προϊόντα, όχι κατ΄ ανάγκην αυτό που προβλέπεται μέσα στο μνημόνιο, δηλαδή ότι θα πάμε το 30% από το 11% στο 23%». Το συγκεκριμένο σενάριο προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την αύξηση του μεσαίου συντελεστή του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες, δηλαδή στο 13%, και αυτό μόνο για ορισμένα προϊόντα. Τα σενάρια αυτά ήρθαν στο φως την ώρα που έφθαναν στην Αθήνα χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας για τη διαδικασία της ενδιάμεσης αξιολόγησης των ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θα ολοκληρωθεί την επόμενη Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου. Το πολυπληθές κλιμάκιο συναντήθηκε χθες με υπηρεσιακούς παράγοντες στο υπουργείο Οικονομικών, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην Τράπεζα της Ελλάδος με βασικό αντικείμενο την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού 2010 και την ανάγκη διόρθωσης της πορείας για την ανάκαμψη των εσόδων. Τις επόμενες ημέρες το τεχνικό κλιμάκιο θα περάσει από «κόσκινο» το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2011, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου.

Αύριο το πρωί αρχίζει στο Λονδίνο η περιοδεία (road show) του κ. Παπακωνσταντίνου για την ενημέρωση των ξένων επενδυτών. Τον έλληνα υπουργό Οικονομικών θα συνοδεύσουν οι γνωστοί μας επικεφαλής του ευρωατλαντικού κλιμακίου: ο Δανός Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, ο Βέλγος Σέρβας Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Αυστριακός Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Από ελληνικής πλευράς τον κ. Παπακωνσταντίνου θα συνοδεύουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζανιάς, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου και η σύμβουλος του υπουργού κυρία Μόνα Παπαδάκου.


«Ταξιδεύοντας» με την... τρόικα

Η μεικτή αποστολή θα μεταβεί την Πέμπτη το πρωί στο Παρίσι και το απόγευμα της ίδιας ημέρας στη Φραγκφούρτη. Στόχος του διήμερου road show είναι να περάσει το μήνυμα στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς και επενδυτικούς ομίλους ότι η χώρα επανέρχεται σταδιακά σε δρόμο αξιόπιστης διαχείρισης των δημοσιονομικών της μεγεθών ώστε να μειωθεί η πίεση στα επιτόκια δανεισμού και να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές εντός του 2011.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επιστρέφει την Παρασκευή στην Αθήνα. Το ίδιο και οι τρεις επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι θα συναντηθούν και με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Το βασικά αγκάθια για την ομαλή υλοποίηση του μνημονίου το 2010 είναι η υστέρηση των δημοσίων εσόδων που συνδέεται ασφαλώς με την ύφεση και το πολύ βαρύ κλίμα που επικρατεί στην πραγματική οικονομία.

Παρ΄ ότι δεν το ομολογούν δημοσίως, τα στελέχη της τρόικας και του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν πλέον απίθανο να επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης των εσόδων κατά 13,7% το 2010, ιδίως μετά τη «βουτιά» που κατέγραψαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η τρόικα ζητεί να γίνουν άμεσα διορθωτικές κινήσεις και να βρεθούν και εμβαλωματικές λύσεις για τη βελτίωση της αποδοτικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού το 2010, ώσπου να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο συνολικής αναδιάρθρωσης του συστήματος το οποίο καθυστερεί και παρατείνει τη «λευκή απεργία» σε πολλές ΔΟΥ.

Με δεδομένη την κακή εικόνα των εσόδων καθίσταται εκ νέου επιτακτική η περαιτέρω περικοπή δαπανών σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για το έλλειμμα. Οποιεσδήποτε αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους θα οδηγήσουν σε αίτημα της τρόικας για τη λήψη πρόσθετων μέτρων το τελευταίο δίμηνο του 2010.

Οι ελεγκτές ζητούν δραστικό περιορισμό των ζημιών στον ΟΣΕ και στους συγκοινωνιακούς φορείς και δίδουν ιδιαίτερη έμφαση στον περιορισμό της σπατάλης στον χώρο της Υγείας και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Εν όψει του 2011 απαιτούν τη συγκεκριμενοποίηση και την επιτάχυνση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων και θεωρούν αυτονόητο να προχωρήσει χωρίς παρεκκλίσεις το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ.

Οι ελεγκτές θα επιστρέψουν στην Ελλάδα στα μέσα Οκτωβρίου για την επίσημη αξιολόγηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων και των δημοσιονομικών εξελίξεων. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα φύγουν στις αρχές Νοεμβρίου, λίγο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, έχοντας ανάψει «πράσινο φως» για τα 9 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου.

Χθες κατατέθηκε μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, στην Τράπεζα της Ελλάδος, η δεύτερη δόση του δανείου από τις χώρες της ευρωζώνης ύψους 6,5 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα σήμερα θα γίνει η εκταμίευση της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, η οποία εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010.


Πηγή Το Βήμα