Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πώς θα γίνει η περαίωση για τις χρήσεις 2000-2009

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της ρύθμισης είναι έτοιμο και προβλέπει ισχυρά κίνητρα για τους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που θα υπαχθούν σε αυτή, όπως η οριστική καταστροφή των βιβλίων και φορολογικών στοιχείων.

Φορο-αμνηστία με περαίωση
Οσοι όμως γυρίσουν την πλάτη στη ρύθμιση και δεν κλείσουν τις εκκρεμότητες με το παρελθόν, η Εφορία και το ΣΔΟΕ καραδοκούν. Θα βρεθούν αμέσως αντιμέτωποι με τον τακτικό έλεγχο, που σημαίνει φορολογικό «ξεσκόνισμα» των βιβλίων και στοιχείων και επιβολή τσουχτερών προστίμων, πρόσθετων φόρων και μεγάλες προσαυξήσεις.

«Οσοι έχουν φορολογικές ατασθαλίες και επιλέξουν να μην υπαχθούν στη ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο, καλύτερα να παραδώσουν από τώρα τα κλειδιά της επιχείρησής τους στην Εφορία» αναφέρουν χαρακτηριστικά από το υπουργείο Οικονομικών.

Φορο-αμνηστία με περαίωση
Οπως είπε ο πρωθυπουργός η κυβέρνηση τραβάει οριστικά μία γραμμή με το παρελθόν «όχι για παραγραφή, αλλά για απελευθέρωση. Απελευθέρωση του επιχειρηματία από το παρελθόν. Απελευθέρωση των φορολογικών μηχανισμών από τις ανέλεγκτες χρήσεις. Ολο το παρελθόν. Μέχρι σήμερα.

Για να γίνει μια νέα αρχή. Να βάλουμε τέλος στο καθεστώς του εκβιασμού, αλλά και τέλος στο καθεστώς του λαδώματος στον έφορο και στη φορολογική απάτη. Με ένα νέο πλαίσιο θεσμικό, που αίρει τη δυνατότητα που υπάρχει σήμερα να χρησιμοποιείται η δικαστική προσφυγή ως μέσω φοροαποφυγής. Για αυτό θα αποφασίσουμε ως κοινωνία. Δεν θα είναι άλλη μία ‘τελευταία φορά’. Θα είναι ‘πρώτη φορά’ που θα κλείσουμε οριστικά τη σχέση μας με το παρελθόν» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Με την αυτόματη ρύθμιση το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να εισπράξει πάνω από 2 δισ. ευρώ, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υπαχθεί σ’ αυτή το 60% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις. Για να γίνει πιο ελκυστική η ρύθμιση και να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι επιχειρηματίες και επαγγελματίες, το σχέδιο προβλέπει την παροχή κινήτρων. Τα κίνητρα αυτά θα προβλέπουν:

    * Την άμεση παραγραφή των χρήσεων 2000-2004 με καταστροφή όλων των φορολογικών στοιχείων και των δεδομένων των φορολογικών βιβλίων που αφορούν στις συγκεκριμένες χρήσεις. Το δικαίωμα του Δημοσίου για έλεγχο των χρήσεων 2000-2004 παραγράφεται κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2010. Για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση πριν την ημερομηνία αυτή, η παραγραφή θα γίνει άμεσα, ενώ για όσους δεν υπαχθούν η προθεσμία παραγραφής θα παραταθεί για τουλάχιστον 6-12 μήνες ακόμη, προκειμένου να ελεγχθούν πλέον με τακτικό φορολογικό έλεγχο.

    * Την καταστροφή των φορολογικών στοιχείων για τις χρήσεις της περιόδου 2005-2009 που θα υπαχθούν στη ρύθμιση.


Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο της αυτόματης περαίωσης προβλέπει ακόμη τα εξής:

    * Η περαίωση αφορά τις ανέλεγκτες φορολογικές χρήσεις της τελευταίας δεκαετίας 2000-2009. Η ρύθμιση θα περιλαμβάνει και τις υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια.
    * Ο υπολογισμός των πρόσθετων φόρων (φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ) που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι για να κλείσουν οριστικά τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις τους θα γίνεται αυτόματα με απλό μαθηματικό τύπο. Στην ουσία πρόκειται για συνοπτικό φορολογικό έλεγχο όπως σημειώνουν στο υπουργείο Οικονομικών.
    * Τον υπολογισμό των πρόσθετων φόρων, την έκδοση και αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους φορολογούμενους θα αναλάβει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων χωρίς να υπάρξει η παραμικρή παρεμβολή των εφοριών. Για να επιταχυνθεί η διαδικασία εξετάζεται να συμμετάσχουν και τα φοροτεχνικά γραφεία τα οποία θα χρησιμοποιούν το πρόγραμμα της ΓΓΠΣ για τον υπολογισμό των πρόσθετων φόρων που θα αναλογούν για το κλείσιμο των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων.
    * Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης των πρόσθετων φόρων είτε εφάπαξ με έκπτωση 5% είτε σε δόσεις.
    * Από τη ρύθμιση εξαιρούνται όσοι έχουν ήδη περαιώσει τις χρήσεις 2000-2006 και όσοι ακολουθούν τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης.

Οι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που θα γυρίσουν την πλάτη στη ρύθμιση θα καταγραφούν από τις εφορίες και θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον τακτικό φορολογικό έλεγχο.

Πηγή Εθνος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description LIAROMMATIS | September 14, 2010 7:21 PM | Reply
ΕΑΝ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΘΕΛΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΑΙΩΣΗΣ ΝΑ ΑΠΟΔΟΣΕΙ ΤΑ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΕΧΩ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΣΑΝ ΚΙΝΗΤΡΟ ΝΑ ΟΡΙΣΕΙ ΜΙΚΡΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΜΙΚΡΗ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΕΙ ΟΣΟΝ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΑΝΟΗΤΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΜΑΓΑΖΙΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΚΙΜΕΝΟ ΑΦΟΥ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΙΩΣ.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο