Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Βουτιά» στην ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας

Η Ελλάδα υποχώρησε στην 83η θέση, από την 71η που βρισκόταν πέρυσι, στον Παγκόσμιο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum (WEF) το 2010. Στο Δείκτη περιλαμβανονται 139 χωρών.

«Βουτιά» στην ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας
l
   
Η Ελλάδα υποχώρησε στην 83η θέση, από την 71η που βρισκόταν πέρυσι, στον Παγκόσμιο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum (WEF) το 2010. Στο Δείκτη περιλαμβανονται 139 χωρών.

Η υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, σύμφωνα με τηνέκθεση World Economic Report που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Κίνα, οφείλεται στη μεγάλη επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντός της.

Η επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τη «φτωχή» λειτουργία των θεσμών και τη χαμηλή αποδοτικότητα των αγορών εξηγεί, όπωςαναφέρει η έκθεση, ότι η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξηανταγωνιστικότητας και καταλαμβάνει την τελευταία θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ.

Η βαθμολογία των χωρών από το WEF γίνεται με βάση στοιχεία που αφορούν 12τομείς της οικονομίας και γενικότερα της κοινωνίας τους καθώς και με βάσησυνεντεύξεις με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου κάθε χώρας, οι οποίοιδίνουν την εκτίμησή τους για το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η κατάταξη της Ελλάδας σε σχέση με τους 12 τομείς είναι η ακόλουθη: Στουςθεσμούς 84η, στις υποδομές 42η, στο μακροοικονομικό περιβάλλον 123η, στην υγείακαι το εκπαιδευτικό σύστημα 40η, στην ανώτερη εκπαίδευση και κατάρτιση 42η,στην αποδοτικότητα των αγορών αγαθών 94η, στην εξέλιξη της χρηματοπιστωτικήςαγοράς 93η, στην τεχνολογική ετοιμότητα 46η, στο μέγεθος αγοράς 39η, στηνεξειδίκευση των επιχειρήσεων 74η και στην καινοτομία 79η.

Πρώτη χώρα σε ανταγωνιστικότητα στον κόσμο παραμένει και φέτος η Ελβετία,σύμφωνα με την έκθεση του WEF, ενώ στη δεύτερη θέση από την τέταρτη πέρυσιανέβηκε η Σουηδία, εκτοπίζοντας τις ΗΠΑ που έπεσαν φέτος στην τέταρτη θέση. Η Σιγκαπούρη παρέμεινε στην τρίτη θέση, ενώ η Γερμανία ανέβηκε στην 5η θέση (από6η πέρυσι).

Η έκθεση σημειώνει τις πολύ υψηλές επιδόσεις των σκανδιναβικών χωρών, καθώς,εκτός από τη Σουηδία, στην πρώτη 20άδα βρίσκονται και η Φινλανδία (7η), η Δανία(9η από 5η πέρυσι) και η Νορβηγία (14η). Βελτίωσε παρουσίασε και η Κίνα, ηοποία ανέβηκε δύο σκαλοπάτια στην 27η θέση.

Επίσης, πολλές χώρες από τηνπεριοχή της Μέσης Ανατολής - κυρίως του Περσικού Κόλπου - και της ΒόρειαςΑφρικής βρίσκονται στην πρώτη 50άδα.

Για τις χώρες της ΕΕ, η έκθεση διαπιστώνειότι, αν και έχουν επιμέρους διαφορές στα προβλήματα, αντιμετωπίζουν κοινέςπροκλήσεις, όπως την αύξηση της ευελιξίας των αγορών, τη δημιουργία ενόςπεριβάλλοντος που θα ενισχύει περισσότερο την καινοτομία και τη μεγαλύτερηολοκλήρωση των αγορών.

Πηγή Τα Νέα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο