Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Περί τις 65.000 επιχειρήσεις δεν έχουν υποβάλει στην Εφορία περιοδικές δηλώσεις

«Κυνηγοί» του ΣΔΟΕ στην αγορά για την είσπραξη ΦΠΑ .

Περί τις 65.000 επιχειρήσεις δεν έχουν υποβάλει στην Εφορία περιοδικές δηλώσεις

Στην ενεργοποίηση ειδικής υπηρεσίας, η οποία θα αποτελείται από 200 φοροελεγκτές και θα υπάγεται στο ΣΔΟΕ, προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την είσπραξη ΦΠΑ που φαίνεται να μην αποδίδουν περισσότερες από 65.000 επιχειρήσεις, καθώς δεν έχουν υποβάλει στην Εφορία περιοδικές δηλώσεις για την απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ). Με βάση το σχέδιο δράσης που έχει εκπονήσει το ΣΔΟΕ, οι 200 ελεγκτές θα επισκέπτονται τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις και θα προχωρούν σε προσωρινό έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν αποδώσει τον ΦΠΑ και τον ΦΜΥ. Στην περίπτωση που προκύψουν στοιχεία ότι η επιχείρηση έχει εισπράξει ΦΠΑ, δηλαδή έχει εκδώσει τα ανάλογα παραστατικά (αποδείξεις λιανικής, τιμολόγια κτλ.), αλλά δεν έχει υποβάλει τις περιοδικές δηλώσεις ενώ τις έχει συμπληρώσει, τότε προτού επιβληθούν πρόστιμα θα τους εντάσσει σε ευνοϊκή ρύθμιση. Δηλαδή να πληρώσουν τους φόρους που έχουν παρακρατήσει σε χρονική περίοδο ενός έτους με δώδεκα μηνιαίες δόσεις, αφού καταβάλουν ως προκαταβολή τουλάχιστον το 10% ως 20% της συνολικής οφειλής. Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν πολύ καλά ότι αρκετές από τις επιχειρήσεις που εκδίδουν κανονικά αποδείξεις δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ διότι έχουν πρόβλημα ρευστότητας λόγω της πιστωτικής ασφυξίας την οποία επιβάλλουν οι τράπεζες και τον χρησιμοποιούν για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών. Με τον προσωρινό έλεγχο: * θα διαπιστώνεται αν όντως η επιχείρηση έχει καταβάλει ή μη τον ΦΠΑ και * θα δίνεται η δυνατότητα με τη μορφή «μίνι» ρύθμισης να καταβληθεί χωρίς να επιβληθούν πρόστιμα.

Οι συγκεκριμένοι ελεγκτές θα αναφέρονται απευθείας στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρη , ενώ όποιες επιχειρήσεις δεν συμμορφώνονται και δεν εντάσσονται σε αυτή τη ρύθμιση για τον ΦΠΑ τότε ο έλεγχος από προσωρινός θα γίνεται τακτικός και θα κινδυνεύουν με πρόσθετα πρόστιμα και φορολογικές επιβαρύνσεις.

Το μέτρο αυτό εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα συμβάλει σημαντικά στην τόνωση των δημοσίων εσόδων, τα οποία στο οκτάμηνο βρίσκονται κάτω από τον στόχο που έχει τεθεί στο μνημόνιο κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης δήλωσε χθες: «Ανοίγουμε λογαριασμούς φοροφυγάδων. Το ΣΔΟΕ παραδίδει καθημερινά στοιχεία στη Δικαιοσύνη και όπως διαπιστώσαμε πολλοί οφειλέτες είχαν πολλά αυθαίρετα. Σε αυτές τις περιπτώσεις στείλαμε επιστολές ότι θα τα κατασχέσουμε ».

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο