ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Εφόσον έχουν καταβληθεί τα πρόστιμα για τους ημιυπαίθριους δεν λογίζονται ασφαλιστικές εισφορές

Εργατικά - Ασφαλιστικά

3 Σεπτέμβριος 2010
Διευκρινίσεις για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σχετικά με τους ημιυπαίθριους έδωσε χθες η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με ανακοίνωσή της, ορμώμενη από σχετικές αναφορές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Taxheaven.gr

Διευκρινίσεις για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σχετικά με τους ημιυπαίθριους έδωσε χθες η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με ανακοίνωσή της, ορμώμενη από σχετικές αναφορές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με βάση τις διατάξεις του Ν.3843/2010, από 28/4/2010, εφόσον οι εργοδότες ιδιωτικών οικοδομικών έργων προσκομίσουν στις υπηρεσίες του ιδρύματος έγγραφα στοιχεία που εξέδωσαν οι αρμόδιες πολεοδομικές αρχές ότι έχουν ήδη καταβληθεί σε αυτές τα πρόστιμα για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, αμέσως απαλλάσσονται από τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές, που θα καλούνταν να καταβάλουν στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, για τους συγκεκριμένους ημιυπαίθριους χώρους. Σχετικό έγγραφο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ από 25-5-2010.

IKA Αριθ. Πρωτ.: Ε41/139/25.5.2010


Στοιχεία του ΤΕΕ


Εν τω μεταξύ όσον αφορά την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων και άλλων παρεκκλίσεων στις υφιστάμενες οικοδομές, με ανακοίνωσή του το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας αναφέρει ότι οι δηλώσεις που είχαν γίνει σε ολόκληρη τη χώρα έως τις 31 Αυγούστου ήταν λιγότερες από 60.000. Σύμφωνα με το ΤΕΕ, το γεγονός αυτό υποδηλώνει την απροθυμία των πολιτών να συμπράξουν στα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση τα οποία η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών –και ο τεχνικός κόσμος και η κτηματαγορά– έχουν κρίνει ως επιλεκτικά προωθούμενα, αποσπασματικά, αναποτελεσματικά και μη ενταγμένα σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δικαίου.

Με βάση τα παραπάνω, η διοίκηση του επιμελητηρίου επισημαίνει ότι με δεδομένο ότι παρήλθαν οι πέντε από τους εννιά μήνες κατά τους οποίους οι πολίτες θα πρέπει να καταθέσουν τις δηλώσεις για τακτοποίηση των ημιυπαίθριων και άλλων παρεκκλίσεων στις υφιστάμενες οικοδομές, καθίσταται φανερό ότι ο στόχος της κυβέρνησης (ο οποίος έχει συμπεριληφθεί και στο περίφημο μνημόνιο με την τρόικα) για έσοδα της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ εμφανίζεται ήδη ανέφικτος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιάννη Αλαβάνο, «Το ΤΕΕ και το σύνολο του τεχνικού κόσμου είχαν από την πρώτη στιγμή επισημάνει ότι τα προβλήματα αυτά, εξόχως κοινωνικά, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως ευκαιρία άντλησης επιπλέον εσόδων από τον κρατικό κορβανά και μόνο, υποσκάπτοντας τα όποια ορθά περιβαλλοντικά και οικιστικά μέτρα έχουν νομοθετηθεί. Πρόκειται για προβλήματα τα οποία άπτονται της ποιότητας ζωής των πολιτών και ως τέτοια οφείλει η πολιτεία να τα αντιμετωπίζει με κριτήρια χωροταξικά-πολεοδομικά, ενταγμένα σε μια γενικότερη προσπάθεια βελτίωσης του οικιστικού περιβάλλοντος, αποτροπής της αυθαίρετης δόμησης, με πειστικό τρόπο. Οι πολίτες δεν πρόκειται να ακολουθήσουν μια πολιτική που εστιάζεται αποκλειστικά στην άντληση χρήματος, η οποία και γίνεται αντιληπτή στις περισσότερες κυβερνητικές αποφάσεις, ούτε οι συνθήκες είναι πρόσφορες για να παρασυρθούν από μια πολιτική μαστίγιου και καρότου».




Πηγή: www.express.gr