Ειδήσεις Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα

Το IASB τροποποιεί το πρότυπο (21) στις συναλλαγματικές ισοτιμίες

Το Συμβούλιο των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IASB) εξέδωσε σήμερα μια περιορισμένη τροποποίηση στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (IAS) 21 Τα Αποτελέσματα των Αλλαγών στις Συναλλαγματικές Ισοτιμίες....

Το Συμβούλιο των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IASB) εξέδωσε στις 15.12.05 μια περιορισμένη τροποποίηση στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (IAS) 21 Τα Αποτελέσματα των Αλλαγών στις Συναλλαγματικές Ισοτιμίες. Η τροποποίηση διευκρινίζει τις απαιτήσεις των IAS 21 σχετικά  με την επένδυση μίας οικονομικής μονάδας σε δραστηριότητες στο εξωτερικό και κατά συνέπεια θα βοηθήσει τις οικονομικές αναφορές των οικονομικών μονάδων που επενδύουν σε επιχειρήσεις που λειτουργούν σε νόμισμα διαφορετικό από εκείνο που χρησιμοποιείται από την οικονομική μονάδα.

Νωρίτερα αυτόν το χρόνο εταιρίες και άλλες θυγατρικές εξέφρασαν την ανησυχία τους για προβλήματα στην εφαρμογή του IAS 21, το οποίο αναθεωρήθηκε το 2003 αλλά έγινε υποχρεωτικό μόλις το 2005. Ειδικότερα, το IAS 21 απαιτούσε διαφορετική λογιστική καταγραφή ανάλογα με το νόμισμα στο οποίο ένα νομισματικό περιουσιακό στοιχείο κατατασσόταν, ειδικά όπου τέτοιο περιουσιακό στοιχείο θεωρούνταν ως μέρος της επένδυσης μιας οικονομικής μονάδας σε δραστηριότητες στο εξωτερικό. Δεύτερον, το IAS 21 δεν ήταν σαφές στο εάν οποιοδήποτε μέλος μιας ενοποιημένης ομάδας θα μπορούσε να μπει στην νομισματική συναλλαγή με τη δραστηριότητα στο εξωτερικό. Σε απάντηση σε αυτούς τους προβληματισμούς το IASB ανέπτυξε μια τροποποίηση σε βραχεία βάση για να επιτρέψει στις οικονομικές μονάδες να επωφεληθούν της βελτίωσης στις οικονομικές αναφορές για το 2005.

Παρουσιάζοντας την τροποποίηση, ο Σερ David Tweedie, Πρόεδρος του IASB, είπε:

Αυτό το έγγραφο είναι  ένα καλό παράδειγμα της γρήγορης ανταπόκρισης του Συμβουλίου στην αντιμετώπιση ενός πρακτικού προβλήματος εφαρμογής το οποίο αναγνωρίστηκε από τις θυγατρικές. Πιστεύουμε ότι αυτή η τροποποίηση θα ωφελήσει τις πολυάριθμες εταιρίες σε όλο τον κόσμο που επενδύουν σε δραστηριότητες έξω από τη δική τους δικαιοδοσία.

Πηγή iasb.org
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο