Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αν δεν βρεθούν έσοδα, ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ. από 15 έως 19%

Στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και η πρόταση για θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15% για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

Ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 15%.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και η πρόταση για θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15% για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.
Πρόταση, την οποία φέρεται να απορρίπτει ο υπουργός Οικονομικών καθώς ένα τέτοιο μέτρο θα οδηγούσε σε αύξηση του ΦΠΑ από το 11% στο 15% για όλα τα είδη διατροφής, τα φάρμακα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου και τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς και τα κόμιστρα των ταξί. Παράλληλα όμως θα μειωνόταν από το 23% στο 15% ο συντελεστής ΦΠΑ που επιβαρύνει τις πωλήσεις ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και λοιπών οχημάτων, τις υπηρεσίες δικηγόρων, συμβολαιογράφων, λογιστών και λοιπών ελευθέρων επαγγελματιών, τις πωλήσεις ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων, ειδών οικιακού εξοπλισμού, ειδών ένδυσης και υπόδησης καθώς και πλήθος άλλων προϊόντων

Πηγή Ημερησία.


ΓΙΑ ΤΟ ΊΔΙΟ ΘΈΜΑ Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΊΑ ΓΡΑΦΕΙ

Αν δεν βρεθούν έσοδα, ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ.
Σενάρια επιβολής ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ για προϊόντα και υπηρεσίες, ανάμεσα στο 15% και στο 19%, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς θεωρείται δύσκολη η εύρεση του 1 δισ. ευρώ που θα επιτρέψει την αναβολή κάθε αύξησης στους συντελεστές το 2011.

Η πρόταση συζητήθηκε χθες σε εξάωρη σύσκεψη όλων των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία επιχείρησαν να βγάλουν άκρη με το «κουβάρι» των εσόδων που μπορούν να καλύψουν ένα τέτοιο μέτρο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάστηκαν πολλά εναλλακτικά σενάρια ΦΠΑ καθώς στόχος είναι να μπορέσει τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει ότι δεν θα πληγούν κι άλλο τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Προτάθηκε η συνολική αύξηση του συντελεστή 11% σε υψηλότερα επίπεδα, αλλά όχι στο 23%, η μετάταξη στο 23% κάποιων μόνο προϊόντων και πολλά «σύνθετα» σχήματα. Δεν υπάρχει όμως προς το παρόν απόφαση, καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια εύρεσης πρόσθετων εσόδων.

Στο 11% κάποια προϊόντα

Αν τελικά αποφασιστεί ότι λεφτά δεν υπάρχουν, τότε προτείνεται να παραμείνουν στο 11% συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες (τρόφιμα, φάρμακα, ξενοδοχεία, τιμολόγια ΔΕΚΟ) και ως «συμπλήρωμα» φιλολαϊκών μέτρων να ανακοινωθεί η αναβολή άλλων δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για το 2011, όπως είναι το πάγωμα των συντάξεων.

Επίσης παραμένει στο τραπέζι και το αίτημα των βιομηχάνων για χαμηλότερη φορολογία στα διανεμόμενα κέρδη. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα (ύστερα από συμφωνία με την τρόικα) να υποκαταστήσει μέτρα του 2011 με άλλα ισοδύναμου αποτελέσματος.

Πάντως η πρώτη αποτίμηση δείχνει ότι το 2010 θα «κλείσει» με αποκλίσεις στα έσοδα και ξεκινά αγώνας να περιοριστούν, αλλά και να διασφαλιστεί η μείωση του ελλείμματος το 2011:

**Προτείνεται νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών, εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων αλλά και ασφαλιστικών εισφορών.

**Επίσης προωθείται άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία, με την οποία τα δικαστήρια δεν θα μπορούν να απορρίπτουν παρά με αυστηρά κριτήρια την πληρωμή προστίμων φοροφυγάδων.

**Εξετάζεται η αλλαγή του συστήματος συλλογής αποδείξεων για να ενισχυθεί το κίνητρο.

Νέος κύκλος διασταυρώσεων

**Ξεκινά νέος κύκλος διασταυρώσεων στοιχείων.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο