Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οι αντικειμενικές εξισώνονται με τις αγοραίες τιμές. Νέο Ε9

Τέλος στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων- τουλάχιστον όπως το γνωρίζουμε ως σήμερα - σχεδιάζει να βάλει το υπουργείο Οικονομικών τους επόμενους μήνες, καθώς στόχος είναι οι τιμές της Εφορίας να διαμορφώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2011 μέσω ενός ειδικού αλγόριθμου και να ανέρχονται στα επίπεδα των αγοραίων αξιών. Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών , το σύστημα των αντικειμενικών αξιών καταργείται και αντικαθίσταται με το σύστημα «στατιστικών αγοραίων αξιών ακινήτων».

Οι αντικειμενικές εξισώνονται με τις αγοραίες τιμές .


Τέλος στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων- τουλάχιστον όπως το γνωρίζουμε ως σήμερα - σχεδιάζει να βάλει το υπουργείο Οικονομικών τους επόμενους μήνες, καθώς στόχος είναι οι τιμές της Εφορίας να διαμορφώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2011 μέσω ενός ειδικού αλγόριθμου και να ανέρχονται στα επίπεδα των αγοραίων αξιών. Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών , το σύστημα των αντικειμενικών αξιών καταργείται και αντικαθίσταται με το σύστημα «στατιστικών αγοραίων αξιών ακινήτων».

Με το νέο σύστημα οι νέες τιμές ζώνης θα κυμαίνονται στα 2/3 των πραγματικών τιμών και με τους διάφορους αυξητικούς συντελεστές (παλαιότητα, όροφος, εμβαδόν ακινήτων, πρόσοψη κτλ.) η τελική στατιστική αγοραία αξία του ακινήτου θα προσεγγίζει την πραγματική. Παράλληλα, σχεδιάζεται νέο έντυπο Ε9, το οποίο προς το παρόν... δεν πρόκειται να κληθούν οι φορολογούμενοι να το συντάξουν από μηδενική βάση, αλλά να ισχύσει από το 2011 και μετά για όσους παρουσιάζουν μεταβολή στην περιουσιακή ή στην οικογενειακή τους κατάσταση. Επίσης, επανασχεδιάζονται όλα τα έντυπα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών και περιορίζονται από 15 που είναι σήμερα σε μόλις πέντε.

Η αναπροσαρμογή
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο σύστημα, το οποίο για πρώτη φορά στην τελική του μορφή θα διαμορφώνει αξίες που δεν θα απέχουν σημαντικά από τις αξίες όπου πραγματοποιούνται σήμερα οι αγοραπωλησίες- μεταβιβάσεις των ακινήτων. Η αναπροσαρμογή στις τιμές ζώνης θα γίνει βάσει πραγματικών δεδομένων που θα προκύψουν από επιτροπές που συστήνονται σε δήμους και κοινότητες (μέχρι στιγμής έχει συσταθεί το 60% στο σύνολο της επικράτειας) και στις οποίες θα συμμετέχουν εφοριακοί υπάλληλοι, παραγωγικοί και τοπικοί φορείς.

Οι εν λόγω επιτροπές συγκεντρώνουν καθημερινά πραγματικά στοιχεία για τις τιμές πώλησης και ενοικίασης καταστημάτων, γραφείων, διαμερισμάτων, μεζονετών και άλλων κατηγοριών ακινήτων από φορείς της αγοράς οι οποίοι καλούνται να απαντήσουν σε ειδικά ερωτηματολόγια. Μία από τις ερωτήσεις στις οποίες καλούνται να απαντήσουν είναι για παράδειγμα: «Ποια είναι η υψηλότερη και η χαμηλότερη τιμή που έχετε ακούσει για την περιοχή στην οποία δραστηριοποιείστε;». Επίσης, μέσα από έρευνα αγοράς θα καταγραφούν και οι τιμές των εντός σχεδίου οικοπέδων, ενώ με την εφαρμογή του νέου συστήματος θα καταργηθεί το σύστημα των συγκριτικών στοιχείων για να μπει τέλος στο όποιο αλισβερίσι μπορεί να υπάρχει μεταξύ φορολογουμένων και φορολογικών αρχών.

Τον συντονισμό για την εφαρμογή του νέου συστήματος αγοραίων αξιών ακινήτων έχει αναλάβει ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ. Γεωργακόπουλος, ο οποίος σε συνεργασία με τις αρμόδιες επιτροπές θα πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες να έχει παραδώσει στον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τα τελικά πορίσματα για να ληφθούν οι αποφάσεις που θα ισχύσουν από τις αρχές του νέου έτους.

Σύμφωνα με το σχέδιο αναθεώρησης των τιμών ζώνης και των βασικών αξιών γης για τα αγροτεμάχια, θα επανακαθοριστούν οι τιμές ζώνης όπου υπάρχουν σημαντικές μεταβολές, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην περιοχή της Αττικής πλησίον των σταθμών μετρό, στο αεροδρόμιο, στις εξόδους της Αττικής οδού, στους σταθμούς του προαστιακού σιδηρόδρομου, του τραμ κ.ά. Επίσης, επαναχαράσσονται οι ζώνες σε δήμους και κοινότητες.

Ο προσδιορισμός
Ο προσδιορισμός των νέων τιμών ζώνης θα πραγματοποιηθεί με διερεύνηση των ανώτατων και των κατώτατων τιμών ανά περιοχή, με τις μισθωτικές αποδόσεις, τα συμβόλαια ενοικίασης ή πώλησης ακινήτων με νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου κτλ. Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι νέες τιμές ζώνης που θα προκύψουν από τις αρμόδιες επιτροπές θα επηρεάσουν, εκτός από τη φορολογία στις μεταβιβάσεις, τις γονικές παροχές και τις κληρονομιές και τον φόρο ακίνητης περιουσίας, τα δημοτικά τέλη, το τέλος ακίνητης περιουσίας που καταβάλλεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και μια σειρά άλλες φορολογίες που βαρύνουν το ακίνητο και κατ΄ επέκταση τον ιδιοκτήτη του. Κατά συνέπεια, όπου υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις από τις αγοραίες τιμές, η αύξηση των τιμών ζώνης θα οδηγήσει σε σημαντικές επιβαρύνσεις αρκετούς ιδιοκτήτες ακινήτων. Όπως αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα του σχεδίου για την αναθεώρηση των τιμών ζώνης, «σήμερα,σε συνθήκες πίεσης στη φορολογία των ακινήτων και ανάγκης σωστών (άρα και δίκαιων) αξιών, πρόχειρη αναθεώρηση τιμών εκκίνησης (τιμών ζώνης) με ποσοστιαίες αυξήσεις είναι πλέον αδύνατη». Για τον λόγο αυτόν η αναθεώρηση των τιμών ζώνης θα γίνει με την ενεργοποίηση ειδικών επιτροπών με καθαρά τεχνοκρατικό χαρακτήρα.

Σε ό,τι αφορά το νέο έντυπο Ε9 που σχεδιάζεται, αυτό θα συνοδεύεται από αναλυτικές οδηγίες συμπλήρωσης, θα είναι συμβατό με το έντυπο για τον προσδιορισμό των νέων αντικειμενικών- αγοραίων αξιών και επαρκές για τον ακριβή υπολογισμό της αξίας όλων των ακινήτων της χώρας (αυτόματη κατάρτιση περιουσιολογίου και εκκαθαριστικών φορολογίας κεφαλαίου).

Πηγή Το βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο