Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τα «φρουτάκια» επιστρέφουν

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο

Μόνον από τη χορήγηση των αδειών υπολογίζεται ότι θα μπουν εφάπαξ στα ταμεία του Δημοσίου περί τα 500 εκατ. ευρώ. Με το νομοσχέδιο που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής των παιχνιδιών καθώς και οι διαδικασίες αδειοδότησης. Επισημαίνεται ότι από το 2002 στη χώρα μας ισχύει καθολική απαγόρευση τυχερών και τεχνικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών, εκτός από τη λειτουργία τους σε αυστηρά περιορισμένους χώρους όπως τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ και τα καζίνα. Συνέπεια αυτής της καθολικής απαγόρευσης ήταν η καταδίκη της Ελλάδας με απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και η επιβολή προστίμου 32.000 ευρώ ανά ημέρα ή 11,5 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, εκτός από το οικονομικό κόστος για τον έλληνα φορολογούμενο, η παντελής απουσία ρυθμιστικού πλαισίου έχει οδηγήσει προοδευτικά στο de facto παράνομο άνοιγμα της αγοράς τεχνικών και τυχερών παιχνιδιών, που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Παράλληλα η εξάπλωση του Διαδικτύου έχει διαμορφώσει μια νέα αγορά ηλεκτρονικού στοιχήματος, η οποία όμως λειτουργεί χωρίς κανενός είδους ρύθμιση και εποπτεία.

Ο παράνομος τζόγος
Αποτέλεσμα της απουσίας του θεσμικού πλαισίου για τα τυχερά και τεχνικά ψυχαγωγικά παιχνίδια παντός είδους είναι η δημιουργία μιας τεράστιας παράνομης αγοράς. Χαρακτηριστικά, εκτιμάται ότι στη χώρα μας λειτουργούν περισσότεροι από 250 διαδικτυακοί τόποι στοιχηματισμού, έως και 20.000

ηλεκτρονικές μηχανές ψυχαγωγικών παιχνιδιών περιορισμένου κέρδους (ΑWΡs) και έως και 150.000 ηλεκτρονικοί υπολογιστές που παρέχουν παράνομα τυχερά παιχνίδια (τύπου «φρουτάκια»). Συνολικά ο παράνομος τζίρος όλων αυτών των τυχερών παιχνιδιών εκτιμάται σε πάνω από 4 δισ. ευρώ ετησίως.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται, μεταξύ των άλλων, ότι οι άδειες θα είναι τρεις κατά πάσα πιθανότητα και θα δοθούν είτε με την προκήρυξη πλειοδοτικού διεθνούς διαγωνισμού είτε στον ΟΠΑΠ, ο οποίος στη συνέχεια θα τις δώσει πάλι με διαγωνισμό σε ισάριθμους παρόχους. Είναι βέβαιο ότι για την απόκτηση των περιζήτητων αδειών θα δοθεί σκληρή μάχη από πολυεθνικούς ομίλους εξειδικευμένους στα τυχερά παιχνίδια, τον ΟΠΑΠ, την Ιntralot αλλά και από άλλα επιχειρηματικά σχήματα.

Μέσω Ιντερνετ
Για τη διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών μέσω του Διαδικτύου το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ των άλλων, ότι οι άδειες θα είναι απεριόριστες και όλοι οι διαδικτυακοί τόποι θα είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα προκειμένου να ελέγχονται οι δραστηριότητές τους Για τα τυχερά παιχνίδια περιορισμένου κέρδους θα τεθεί πλαφόν στο ποσό που θα παίζεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. 300 ευρώ ανά μήνα), ενώ τα τερματικά που θα επιτρέπονται δεν θα υπερβαίνουν τα 3,2 ανά 1.000 κατοίκους. Τα μηχανάκια τυχερών παιχνιδιών περιορισμένου κέρδους θα μπορούν να εγκαθίστανται ακόμη και σε πλοία εσωτερικού, αλλά οπωσδήποτε μακριά από σχολικά κτίρια.


Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ ONLINE
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description dthomaidis | Αυγούστου 27, 2010 11:10 π.μ. | Reply
Πέραν του άρθρου και ότι αυτό αναφέρει...."τα καζίνα" είναι μια καή επίδειξη της ελληνικής γλώσσας..ιδίως απο δημοσιογράφο....

υ.γ.: αυτο μας πείραξε αλλα λέμε τώρα...
image description LIAROMMATIS | Αυγούστου 27, 2010 6:34 μ.μ. | Reply
ΠΕΡΑΝ ΠΑΣΗΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑΣ ΤΩΡΑ ΠΙΑ "ΚΑΙ Ο ΓΙΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΒΟΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΒΑ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΜΕ"
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο