Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μελετούν νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα.

Στον αστερισμό των ρυθμίσεων δεν αποκλείεται να εισέλθει για μία ακόμη φορά το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο το κλείσιμο των υποθέσεων που κινδυνεύουν με παραγραφή και την είσπραξη χρεών από μεγαλο-οφειλέτες με γενναία έκπτωση στις περιπτώσεις εφάπαξ εξόφλησης.

Μελετούν νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα.

Στον αστερισμό των ρυθμίσεων δεν αποκλείεται να εισέλθει για μία ακόμη φορά το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο το κλείσιμο των υποθέσεων που κινδυνεύουν με παραγραφή και την είσπραξη χρεών από μεγαλο-οφειλέτες με γενναία έκπτωση στις περιπτώσεις εφάπαξ εξόφλησης.

Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο σχέδιο τόνωσης των εσόδων, όπως εξετάστηκαν κατά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του υπουργού κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, του υφυπουργού κ. Φ. Σαχινίδη, των γενικών γραμματέων και των υπηρεσιακών στελεχών.

Το σχέδιο ενίσχυσης των εσόδων θα θωρακισθεί,  με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, την ενίσχυση των ελέγχων φυσικών προσώπων με υψηλή περιουσία και υψηλά εισοδήματα, τη διενέργεια διασταυρώσεων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας και συναλλαγών, καθώς επίσης και τη διενέργεια προσωρινών ελέγχων για την απόδοση ΦΠΑ, ΦΜΥ και όλων των παρακρατούμενων φόρων.

Απώτερος στόχος η είσπραξη 25 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και να αποφευχθεί περαιτέρω στραγγαλισμός της οικονομίας από ένα νέο ψαλίδισμα του ΠΔΕ. Η πίεση αυτή άλλωστε, που μεταφράζεται στην είσπραξη τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ μηνιαίως, είναι εκείνη που αναθερμαίνει και τα σενάρια επαναφοράς των ρυθμίσεων ανέλεγκτων υποθέσεων και ληξιπρόθεσμων χρεών, με το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο, να εμφανίζεται ιδιαίτερα σκεπτικό.

Ειδικότερα, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να απορρίπτει - τουλάχιστον προς το παρόν - το αίτημα των επιχειρήσεων περί επαναφοράς του μέτρου της περαίωσης των ανέλεγκτων υποθέσεων για τις χρήσεις 2007-2009, βασιζόμενο στα πενιχρά αποτελέσματα της προηγούμενης ρύθμισης. Από την άλλη πλευρά δεν αποκλείει τη χορήγηση κινήτρων για το κλείσιμο των υποθέσεων που κινδυνεύουν με παραγραφή μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και για γενναίο «ψαλίδισμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.

Με τον τρόπο αυτό, τονίζουν οι υποστηρικτές της πρότασης, θα απεγκλωβιστούν οι επιχειρήσεις από το καθεστώς ομηρίας που θέτει το υπουργείο κατά καιρούς με τις συνεχείς παρατάσεις του δικαιώματος του Δημοσίου για παραγραφή και θα μπορέσουν να προχωρήσουν στον οικονομικό τους προγραμματισμό. Παράλληλα και το ίδιο το Δημόσιο θα θερμάνει τα ταμεία του με ζεστό χρήμα τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι αναδιαρθρώσεις στις φορολογικές υπηρεσίες και ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από την κάθε Αρχή ξεχωριστά να προχωρεί επαρκώς στην αξιοποίηση των φορολογικών στοιχείων που διαπιστώνουν οι διωκτικές Αρχές, να ενημερώνουν τακτικά τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου για την πορεία τακτοποίησής τους, να προχωρούν στην τακτοποίηση όλων των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων που έχουν να κάνουν με την είσπραξη από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, του ΕΤΑΚ, του ΦΜΑΠ, της έκτακτης εισφοράς κ.ά. προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος είσπραξης των 53,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο