Αποτελέσματα live αναζήτησης

Δίκες-εξπρές για τους φοροφυγάδες

26 Αύγουστου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Θέμα χρόνου είναι πλέον η ρύθμιση για την επιτάχυνση των φορολογικών δικών, έτσι ώστε να «ξεμπλοκάρουν» αφενός τα δικαστήρια και να εισρεύσουν αφετέρου σημαντικά ποσά στα κρατικά ταμεία από οφειλέτες του Δημοσίου.
Θέμα χρόνου είναι πλέον η ρύθμιση για την επιτάχυνση των φορολογικών δικών, έτσι ώστε να «ξεμπλοκάρουν» αφενός τα δικαστήρια και να εισρεύσουν αφετέρου σημαντικά ποσά στα κρατικά ταμεία από οφειλέτες του Δημοσίου. Οπως ανακοίνωσε, χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χάρης Καστανίδης τις επόμενες ημέρες, δηλαδή εντός του Σεπτεμβρίου, θα είναι έτοιμη η ρύθμιση και θα ενσωματωθεί στο νέο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης.

Στόχος που προωθεί το υπουργείο είναι οι δίκες που αφορούν τους παραβάτες φορολογικών υποθέσεων (φοροφυγάδες) να γίνονται σε χρόνο-ρεκόρ, ώστε να εισπράττονται οι οφειλές και τα πρόστιμα υπέρ του Δημοσίου.

Ώθηση
Όπως επεσήμανε ο κ. Καστανίδης, ήδη ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κ. Μενουδάκος (σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών) επεξεργάζεται μέτρα τα οποία στοχεύουν στη «μεγαλύτερη ώθηση υποθέσεων που αφορούν πολίτες που είτε ξεχνούν είτε παραβιάζουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις».

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμούν περί τις 100.000 προσφυγές για φορολογικές υποθέσεις στα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας.

Η ρύθμιση θα αφορά και πολίτες που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και αρνούνται να πληρώσουν τα ποσά που τους έχει χρεώσει η εφορία. Εν τω μεταξύ, στην ψηφιακή εποχή εισέρχεται πλέον και η ελληνική δικαιοσύνη, με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται στον πολίτη.

Ο υπουργός εξήγγειλε χθες την ψηφιοποίηση του ποινικού μητρώου, των δικογραφιών σε όλα τα δικαστήρια της χώρας, αλλά και τη δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος ώστε να εξυπηρετούνται δικαστές, δικηγόροι και πολίτες σε χρόνο μηδέν. Το υπουργείο επεξεργάζεται ήδη πρόγραμμα σχετικά με τη δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος Εθνικού Ποινικού Μητρώου, όπου εκεί θα καταχωρούνται με «σύγχρονο και συστηματικό τρόπο τα ποινικά μητρώα των πολιτών από το σύνολο των Εισαγγελιών και Πρωτοδικείων της χώρας», όπως εξήγησε ο κ. Καστανίδης.

Όταν τεθεί το σύστημα σε εφαρμογή θα είναι πλέον δυνατή η ηλεκτρονική κατάθεση αίτησης και λήψης αντιγράφου μητρώου. Όπως τονίστηκε η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών των δικαστηρίων θα συμβάλλει στην «αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη, στη μείωση της γραφειοκρατίας και στη διαμόρφωση συνθηκών διαφάνειας» όσον αφορά στο μηχανισμό των διοικητικών πράξεων. Παράλληλα, προβλέπεται η ψηφιακή καταγραφή και απομαγνητοφώνηση των πρακτικών σε όλα τα δικαστήρια της χώρας, η ηλεκτρονική κατάθεση και παρακολούθηση δικογράφων κ.λπ. Επίσης προωθείται ένα ενιαίο μηχανογραφημένο σύστημα στις φυλακές της χώρας, καθώς και παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους αποφυλακιζόμενους.

Ποινικό
Με γνώμονα τη «διεύρυνση του κράτους δικαίου», για πρώτη φορά προωθείται για ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο θα προσαρμόζει την εσωτερική έννομη τάξη με τις διατάξεις του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Με αυτό θα ρυθμίζονται τα εγκλήματα της γενοκτονίας, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα εγκλήματα πολέμου κατά προσωπικών αγαθών κ.λπ. Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, για όλα τα παραπάνω εγκλήματα οι ποινές φτάνουν μέχρι και την ισόβια κάθειρξη και δεν υπόκεινται σε παραγραφή.



Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης