Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Δίκες-εξπρές για τους φοροφυγάδες

Θέμα χρόνου είναι πλέον η ρύθμιση για την επιτάχυνση των φορολογικών δικών, έτσι ώστε να «ξεμπλοκάρουν» αφενός τα δικαστήρια και να εισρεύσουν αφετέρου σημαντικά ποσά στα κρατικά ταμεία από οφειλέτες του Δημοσίου.

Θέμα χρόνου είναι πλέον η ρύθμιση για την επιτάχυνση των φορολογικών δικών, έτσι ώστε να «ξεμπλοκάρουν» αφενός τα δικαστήρια και να εισρεύσουν αφετέρου σημαντικά ποσά στα κρατικά ταμεία από οφειλέτες του Δημοσίου. Οπως ανακοίνωσε, χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χάρης Καστανίδης τις επόμενες ημέρες, δηλαδή εντός του Σεπτεμβρίου, θα είναι έτοιμη η ρύθμιση και θα ενσωματωθεί στο νέο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης.

Στόχος που προωθεί το υπουργείο είναι οι δίκες που αφορούν τους παραβάτες φορολογικών υποθέσεων (φοροφυγάδες) να γίνονται σε χρόνο-ρεκόρ, ώστε να εισπράττονται οι οφειλές και τα πρόστιμα υπέρ του Δημοσίου.

Ώθηση
Όπως επεσήμανε ο κ. Καστανίδης, ήδη ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κ. Μενουδάκος (σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών) επεξεργάζεται μέτρα τα οποία στοχεύουν στη «μεγαλύτερη ώθηση υποθέσεων που αφορούν πολίτες που είτε ξεχνούν είτε παραβιάζουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις».

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμούν περί τις 100.000 προσφυγές για φορολογικές υποθέσεις στα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας.

Η ρύθμιση θα αφορά και πολίτες που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και αρνούνται να πληρώσουν τα ποσά που τους έχει χρεώσει η εφορία. Εν τω μεταξύ, στην ψηφιακή εποχή εισέρχεται πλέον και η ελληνική δικαιοσύνη, με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται στον πολίτη.

Ο υπουργός εξήγγειλε χθες την ψηφιοποίηση του ποινικού μητρώου, των δικογραφιών σε όλα τα δικαστήρια της χώρας, αλλά και τη δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος ώστε να εξυπηρετούνται δικαστές, δικηγόροι και πολίτες σε χρόνο μηδέν. Το υπουργείο επεξεργάζεται ήδη πρόγραμμα σχετικά με τη δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος Εθνικού Ποινικού Μητρώου, όπου εκεί θα καταχωρούνται με «σύγχρονο και συστηματικό τρόπο τα ποινικά μητρώα των πολιτών από το σύνολο των Εισαγγελιών και Πρωτοδικείων της χώρας», όπως εξήγησε ο κ. Καστανίδης.

Όταν τεθεί το σύστημα σε εφαρμογή θα είναι πλέον δυνατή η ηλεκτρονική κατάθεση αίτησης και λήψης αντιγράφου μητρώου. Όπως τονίστηκε η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών των δικαστηρίων θα συμβάλλει στην «αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη, στη μείωση της γραφειοκρατίας και στη διαμόρφωση συνθηκών διαφάνειας» όσον αφορά στο μηχανισμό των διοικητικών πράξεων. Παράλληλα, προβλέπεται η ψηφιακή καταγραφή και απομαγνητοφώνηση των πρακτικών σε όλα τα δικαστήρια της χώρας, η ηλεκτρονική κατάθεση και παρακολούθηση δικογράφων κ.λπ. Επίσης προωθείται ένα ενιαίο μηχανογραφημένο σύστημα στις φυλακές της χώρας, καθώς και παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους αποφυλακιζόμενους.

Ποινικό
Με γνώμονα τη «διεύρυνση του κράτους δικαίου», για πρώτη φορά προωθείται για ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο θα προσαρμόζει την εσωτερική έννομη τάξη με τις διατάξεις του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Με αυτό θα ρυθμίζονται τα εγκλήματα της γενοκτονίας, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα εγκλήματα πολέμου κατά προσωπικών αγαθών κ.λπ. Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, για όλα τα παραπάνω εγκλήματα οι ποινές φτάνουν μέχρι και την ισόβια κάθειρξη και δεν υπόκεινται σε παραγραφή.Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο