Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αναθεωρείται εκ βάθρων ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός.

Σε ριζική αναδιάρθρωση του εισπρακτικού μηχανισμού προχωρεί τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Οικονομικών, επανεξετάζοντας - παράλληλα - τις υφιστάμενες νομικές διαδικασίες για να διασφαλιστεί η έγκαιρη και αποτελεσματική δίωξη των παραβατών για φορολογικούς λόγους.

Σε ριζική αναδιάρθρωση του εισπρακτικού μηχανισμού προχωρεί τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Οικονομικών, επανεξετάζοντας - παράλληλα - τις υφιστάμενες νομικές διαδικασίες για να διασφαλιστεί η έγκαιρη και αποτελεσματική δίωξη των παραβατών για φορολογικούς λόγους.

Απώτερος στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, να εισπραχθούν πρόστιμα και φόροι ύψους 25 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος. Σύσκεψη για την κινητοποίηση των φορολογικών Αρχών πραγματοποιείται σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών.Με την υστέρηση των εσόδων να αγγίζει τα 2,6 δισ. ευρώ στο επτάμηνο του έτους το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει για το φθινόπωρο ριζική αναδιάρθρωση του εισπρακτικού μηχανισμού, με στόχο να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, να μαζευτούν τα πρόστιμα και οι φόροι και να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος που προβλέπει το μνημόνιο διάσωσης.

Τον συναγερμό για την κινητοποίηση του εισπρακτικού μηχανισμού καλεί ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα στο υπουργείο με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη και των γενικών γραμματέων.

Απώτερος στόχος η είσπραξη 25 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους έτσι, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και να αποφευχθεί περαιτέρω στραγγαλισμός της οικονομίας από ένα νέο ψαλίδισμα του ΠΔΕ. Εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο αν λάβει κάποιος υπόψη ότι για να επιτευχθεί ο στόχος χρειάζονται έσοδα ύψους 5 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο μηνιαίως τη στιγμή που στο επτάμηνο οι εισπράξεις δεν υπερβαίνουν τα 4 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 55,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, τα έσοδα θα πρέπει να αυξάνονται με ρυθμό 19,3% σε σχέση με πέρυσι έναντι ετήσιου στόχου αύξησης 13,7%. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία, πάντως, μόνον αισιοδοξία δεν προδίδουν, αφού ειδικά τον μήνα Ιούλιο τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού μειώθηκαν κατά 9% έναντι ετήσιου στόχου αύξησης 13,7%, ενώ και οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,13% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης 5,5%.


ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΙ...

Στο υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζουν πάντως συγκυριακή την υστέρηση που καταγράφεται στα έσοδα και προσδοκούν σε βελτίωση των εισπράξεων τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, εν αναμονή της επανενεργοποίησης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με ειδικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στον Σεπτέμβριο.

Το νομοσχέδιο θα είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις συνταγές του ΔΝΤ και σύμφωνο με τις δεσμεύσεις που προβλέπει το πρόσφατα επικαιροποιημένο μνημόνιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο μνημόνιο, η βελτίωση της φορολογικής διοίκησης θα επιτευχθεί με την εφαρμογή των συστάσεων που ελήφθησαν στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας. Στο πλαίσιο αυτό μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση θα συστήσει πέντε εξειδικευμένες ομάδες εργασίας με στόχο:

- Τη διασφάλιση της ταχείας εφαρμογής της νέας φορολογικής νομοθεσίας.

- Τη συλλογή ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών.

- Την αναδιοργάνωση της μονάδας φορολογουμένων με μεγάλα εισοδήματα.

- Την ενίσχυση των ελέγχων φυσικών προσώπων με υψηλή περιουσία και υψηλά εισοδήματα.

- Την ενίσχυση των ελέγχων υποβολής στοιχείων και πληρωμών και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους πολίτες.


Το ν/σ θα «βάζει» λουκέτα σε αρκετές ΔΟΥ που θα αντικατασταθούν από τα τοπικά οικονομικά κέντρα, τα οποία θα λειτουργήσουν στα πρότυπα των ΚΕΠ, ενώ γεωγραφικά θα προσαρμόζονται και στις αλλαγές που θα επέλθουν από 1.1.2011 με τον «Καλλικράτη».


...ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Πέραν αυτών, η κυβέρνηση προτίθεται να επανεξετάσει τις υφιστάμενες νομικές διαδικασίες για να διασφαλιστεί η έγκαιρη και αποτελεσματική δίωξη των παραβατών για φορολογικούς λόγους, ενώ παράγοντες του οικονομικού επιτελείου δεν αποκλείουν και νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών, αυτή τη φορά με σημαντική μείωση των προσαυξήσεων και έκπτωσης του οφειλόμενου ποσού στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.

Στη σημερινή σύσκεψη, πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να καλέσει σε συναγερμό τις φορολογικές αρχές της χώρας, ζητώντας από αυτές να προχωρούν επαρκώς στην αξιοποίηση των φορολογικών στοιχείων που διαπιστώνουν οι διωκτικές αρχές, να ενημερώνουν τακτικά τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου για την πορεία τακτοποίησής τους και να προχωρήσουν στην τακτοποίηση όλων των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων που έχουν να κάνουν με την είσπραξη από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, του ΕΤΑΚ, του ΦΜΑΠ, της έκτακτης εισφοράς κ.ά. Παράλληλα, προτίθεται μέσα στο άμεσο διάστημα να προχωρήσει στην τοποθέτηση των διευθυντών στις «ορφανές» εφορίες, έτσι ώστε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες ενίσχυσης των εσόδων.


ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΕΣΟΔΩΝ

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου, η ενίσχυση των εσόδων θα προέλθει:

1. Από τον έλεγχο των υποθέσεων για τις οποίες παρατάθηκαν μέχρι 31/12/2010 οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου και των ανέλεγκτων υποθέσεων 2000-2006 για τις οποίες εκδόθηκαν εκκαθαριστικά σημειώματα στο πλαίσιο της ρύθμισης της περαίωσης, αλλά οι φορολογούμενοι δεν αποδέχθηκαν τελικά την περαίωση.

2. Από το ΕΤΑΚ του 2009 με το Δημόσιο να υπολογίζει να εισπράξει περί το ένα δισ. ευρώ.

3. Εκτακτη εισφορά: Οσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία που η αξία της οποίας υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ μαζί με το ΕΤΑΚ θα κληθούν να πληρώσουν και την έκτακτη εισφορά με συντελεστές που ξεκινούν από 0,1% και φθάνουν μέχρι 0,9% επί της αξίας των ακινήτων. Από την έκτακτη εισφορά υπολογίζονται έσοδα ύψους 180 εκατ. ευρώ

4. Φόρος ακίνητης περιουσίας: Στο τέλος Ιουλίου οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να υποβάλουν τις δηλώσεις του φόρου ακίνητης περιουσίας και να πληρώσουν και την πρώτη δόση του φόρου. Τα φυσικά πρόσωπα θα λάβουν το εκκαθαριστικό σημείωμα για το ΦΑΠ μέχρι το τέλος του έτους. Συνολικά το Δημόσιο υπολογίζει να εισπράξει ποσό ύψους 500 εκατ. ευρώ από το ΦΑΠ.

5. Φόρος εισοδήματος: Πέραν των ανωτέρω φόρων, οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα έχουν αρχίσει να πληρώνουν τον φόρο για τα εισοδήματα του 2009. Συνολικά υπολογίζονται να εισπραχθούν μέχρι το τέλος του έτους περίπου 16 δισ. ευρώ.

6. Εκτακτη εισφορά στο εισόδημα: Εκτακτη εισφορά 1% επί του καθαρού ατομικού εισοδήματος θα πρέπει να πληρώσουν και όσοι δήλωσαν εφέτος καθαρό εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ.
Προσδοκώμενα έσοδα 600 εκατ. ευρώ.

Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description elias stratakis | Αυγούστου 25, 2010 2:40 μ.μ. | Reply
ΝΑΙ.............
ΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΘΑ ΒΓΕΙ Ο ΠΡΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ............
ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.....................
ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΠΡΟΟΔΟΣ .....................
ΠΡΟΣΤΙΜΟΛΑΓΝΕΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ.........
image description LIVANAROS | Αυγούστου 25, 2010 3:55 μ.μ. | Reply
Στο υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζουν πάντως συγκυριακή την υστέρηση που καταγράφεται στα έσοδα και προσδοκούν........

Καθαρά συγκυριακή ειναι η υστέρηση απλά ο κόσμος πήγε διακοπές μωρε το καλοκαίρι και δεν ευκαιρεί να πάει στις τράπεζες να κάνει αναλήψεις.

Απο Σεπτέμβρη θα τα πληρώσουν όλα, όταν γυρίσουν.

Μωρε δε το γλυτώνουν το παλούκωμα στο σύνταγμα.
Ήταν να μή πεινάσει και αγανακτήσει ο κόσμος τώρα πλέον είναι αργά η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει.....
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο