Αποτελέσματα live αναζήτησης

Από το 2011 οι μετατάξεις στον ΦΠΑ

24 Αύγουστου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Τέλος στα σενάρια περί επίσπευσης της αύξησης του ΦΠΑ για δεκάδες αγαθά και υπηρεσίες μέσω της μετάταξής τους από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον κανονικό συντελεστή 23% επιχείρησε να βάλει χθες η κυβέρνηση.
Τέλος στα σενάρια περί επίσπευσης της αύξησης του ΦΠΑ για δεκάδες αγαθά και υπηρεσίες μέσω της μετάταξής τους από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον κανονικό συντελεστή 23% επιχείρησε να βάλει χθες η κυβέρνηση.

Οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών θα ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2011 ξεκαθάρισε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης σε ραδιοφωνική συνέντευξη. Άφησε να εννοηθεί ότι η αξιολόγηση των αγαθών και υπηρεσιών που θα «μετακομίσουν» από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλό θα γίνει με προσοχή και με βάση συγκεκριμένα κριτήρια προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις τόσο στο μέτωπο του πληθωρισμού όσο και στο κοινωνικό μέτωπο μέσω της επιβάρυνσης των οικογενειακών προϋπολογισμών.


Πληθωρισμός
«Σ΄ αυτήν την αξιολόγηση θα λάβουμε υπόψη μας τι σημαίνει για την οικονομία, για συγκεκριμένους κλάδους, για τους πολίτες, για τον πληθωρισμό και με βάση συγκεκριμένα κριτήρια θα αποφασίσουμε, τι ακριβώς θα μετατάξουμε στον υψηλότερο συντελεστή και ποια μέτρα ισοδύναμα θα φέρουμε έτσι ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες σε έσοδα που υπάρχουν» επισήμανε. Η λίστα με τα αγαθά και τις υπηρεσίες που θα μεταταχθούν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% θα περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου.

Τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης και φάρμακα αποτελούν κατηγορίες που φαίνεται να «γλιτώνουν» τον υψηλό ΦΠΑ και τις κατακόρυφες ανατιμήσεις.

Στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ εντάσσονται σήμερα και άρα είναι υποψήφια για μετάταξη στο 23% χυμοί, αναψυκτικά, ξηροί καρποί, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, εισιτήρια κινηματογράφου, συναυλιών και αθλητικών εκδηλώσεων, λουλούδια, υπηρεσίες υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, ελαιοχρωματιστών κ.λπ. που αφορούν συντήρηση παλαιών κατοικιών, σερβιριζόμενα αγαθά σε καφενεία, εστιατόρια και μπαρ, διαμονή σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ.


Aγαθά και υπηρεσίες με ΦΠA 11%


Tρόφιμα (δημητριακά, άλευρα, κρέατα, ψάρια, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά)
Φάρμακα
Hλεκτρική ενέργεια
Φυσικό αέριο
Διαμονή σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ κ.λπ.
Kαφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία κ.λπ.
Eισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς
Nερά και μη αλκοολούχα ποτά
Yπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών κατοικιών
Aνθη
Συγγραφείς, συνθέτες, καλλιτέχνες
Iδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα
Yπηρεσίες γραφείων κηδειών
Προφυλακτικά - είδη ατομικής υγιεινής
Προϊόντα για άτομα με αναπηρία


Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης