Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Από το 2011 οι μετατάξεις στον ΦΠΑ

Τέλος στα σενάρια περί επίσπευσης της αύξησης του ΦΠΑ για δεκάδες αγαθά και υπηρεσίες μέσω της μετάταξής τους από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον κανονικό συντελεστή 23% επιχείρησε να βάλει χθες η κυβέρνηση.

Τέλος στα σενάρια περί επίσπευσης της αύξησης του ΦΠΑ για δεκάδες αγαθά και υπηρεσίες μέσω της μετάταξής τους από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον κανονικό συντελεστή 23% επιχείρησε να βάλει χθες η κυβέρνηση.

Οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών θα ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2011 ξεκαθάρισε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης σε ραδιοφωνική συνέντευξη. Άφησε να εννοηθεί ότι η αξιολόγηση των αγαθών και υπηρεσιών που θα «μετακομίσουν» από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλό θα γίνει με προσοχή και με βάση συγκεκριμένα κριτήρια προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις τόσο στο μέτωπο του πληθωρισμού όσο και στο κοινωνικό μέτωπο μέσω της επιβάρυνσης των οικογενειακών προϋπολογισμών.


Πληθωρισμός
«Σ΄ αυτήν την αξιολόγηση θα λάβουμε υπόψη μας τι σημαίνει για την οικονομία, για συγκεκριμένους κλάδους, για τους πολίτες, για τον πληθωρισμό και με βάση συγκεκριμένα κριτήρια θα αποφασίσουμε, τι ακριβώς θα μετατάξουμε στον υψηλότερο συντελεστή και ποια μέτρα ισοδύναμα θα φέρουμε έτσι ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες σε έσοδα που υπάρχουν» επισήμανε. Η λίστα με τα αγαθά και τις υπηρεσίες που θα μεταταχθούν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% θα περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου.

Τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης και φάρμακα αποτελούν κατηγορίες που φαίνεται να «γλιτώνουν» τον υψηλό ΦΠΑ και τις κατακόρυφες ανατιμήσεις.

Στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ εντάσσονται σήμερα και άρα είναι υποψήφια για μετάταξη στο 23% χυμοί, αναψυκτικά, ξηροί καρποί, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, εισιτήρια κινηματογράφου, συναυλιών και αθλητικών εκδηλώσεων, λουλούδια, υπηρεσίες υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, ελαιοχρωματιστών κ.λπ. που αφορούν συντήρηση παλαιών κατοικιών, σερβιριζόμενα αγαθά σε καφενεία, εστιατόρια και μπαρ, διαμονή σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ.


Aγαθά και υπηρεσίες με ΦΠA 11%


Tρόφιμα (δημητριακά, άλευρα, κρέατα, ψάρια, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά)
Φάρμακα
Hλεκτρική ενέργεια
Φυσικό αέριο
Διαμονή σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ κ.λπ.
Kαφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία κ.λπ.
Eισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς
Nερά και μη αλκοολούχα ποτά
Yπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών κατοικιών
Aνθη
Συγγραφείς, συνθέτες, καλλιτέχνες
Iδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα
Yπηρεσίες γραφείων κηδειών
Προφυλακτικά - είδη ατομικής υγιεινής
Προϊόντα για άτομα με αναπηρία


Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο