Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει ο αριθμός των διαταγών πληρωμής

ΣΥΝΕΧΗ επιδείνωση καταγράφουν οι συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας για επιχειρήσεις και ιδιώτες, καθώς μετά την αύξηση που σημειώνουν τους τελευταίους μήνες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει και ο αριθμός των διαταγών πληρωμής.

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει ο αριθμός των διαταγών πληρωμής             

ΣΥΝΕΧΗ επιδείνωση καταγράφουν οι συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας για επιχειρήσεις και ιδιώτες, καθώς μετά την αύξηση που σημειώνουν τους τελευταίους μήνες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει και ο αριθμός των διαταγών πληρωμής.

Tο φαινόμενο αυτό αφορά ακόμη και μικροποσά, καθώς η τρέχουσα οικονομική συγκυρία οδηγεί χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους.
Το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας διογκώνεται καθημερινά και ήδη το φάσμα της πιστωτικής ασφυξίας διαχέεται σε όλο το εύρος της οικονομίας. Με τις κάνουλες της τραπεζικής χρηματοδότησης να έχουν κλείσει, σε συνδυασμό με το ότι τα «φέσια» υπερβαίνουν στο επτάμηνο το 1 δισ. ευρώ και τα «κόκκινα» δάνεια του πρώτου τριμήνου του 2010 ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ με σταθερά αυξητική τάση, η δικαστική οδός φαντάζει μοναδική για την είσπραξη των οφειλομένων.

Hδη με την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου οι σχετικές αποφάσεις μόνο από τα δικαστήρια της Αθήνας (ειρηνοδικεία και πρωτοδικεία) άγγιξαν τις 49.975 από τις οποίες οι 22.868 αφορούσαν σε οφειλές προς τις τράπεζες και οι υπόλοιπες σε διεκδικήσεις μεταξύ ιδιωτών.
Σημειώνεται ότι το 55% των παραπάνω αποφάσεων έχει εκδοθεί από ειρηνοδικεία γεγονός που σημαίνει ότι αφορούν οφειλές μέχρι 12.000 ευρώ.

Με βάση τις εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων οι διαταγές πληρωμής μόνο στην Αθήνα θα είναι αυξημένες στο τέλος του έτους κατά 35% σε σχέση με το 2009, ενώ η αύξηση για το σύνολο της χώρας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 45% περίπου.
Ωστόσο, παρά το πάγωμα των πλειστηριασμών που ισχύει από πέρυσι, μόνο το Πρωτοδικείο Aθηνών εξέδωσε το 2009 24.000 διαταγές πληρωμής (από 14.000 το 2008) για αιτήσεις που αφορούν οφειλές από 12.000 ευρώ και πάνω. Αντίστοιχα, το Ειρηνοδικείο Aθηνών εξέδωσε πέρυσι 66.000 διαταγές πληρωμής από 42.000 το 2008, για υποθέσεις που αφορούν χρέη μέχρι 12.000 ευρώ, ενώ οι διαταγές πληρωμής που εξέδωσε το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ανήλθαν στις 32.136 έναντι 16.000 διαταγών πληρωμής το 2008.

Σύμφωνα με παράγοντες τόσο από τον τραπεζικό όσο και από τον εμπορικό κλάδο, πρόκειται για μια ακόμη ανησυχητική εξέλιξη η οποία είναι ενδεικτική της έλλειψης ρευστότητας που επικρατεί στην αγορά. Στελέχη του εμπορικού κόσμου θεωρούν ότι μερίδιο ευθύνης για την αύξηση των διαταγών πληρωμής του τελευταίους μήνες έχει η γενικότερη επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και η κρίση ρευστότητας.
Την ίδια στιγμή τραπεζικά στελέχη συνδέουν την έξαρση που σημειώνεται στις διαταγές πληρωμής με την αρνητική εικόνα που καταγράφουν οι ακάλυπτες επιταγές, όπως και με την αυξητική τάση που σημειώνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επισημαίνοντας ότι και οι τρεις αυτοί δείκτες ακολουθούν παράλληλη πορεία και καταδεικνύουν την ίδια ζοφερή πραγματικότητα.
Την ανησυχητική άνοδο των διαταγών πληρωμής επισημαίνει στην... πρόσφατη έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς ωστόσο να κάνει αναφορά σε αριθμητικά στοιχεία.

Ποια είναι η διαδικασία

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, μετά το σφράγισμα της ακάλυπτης επιταγής ή της συναλλαγματικής ο κάτοχός της εξουσιοδοτεί δικηγόρο, ο οποίος συντάσσει την αίτηση για έκδοση διαταγής πληρωμής, την καταθέτει στο πρωτοδικείο, στηρίζει την απαίτησή του και περιμένει την απόφαση. Στην περίπτωση της οφειλής δανείου, η τράπεζα καταγγέλλει τη δανειακή σύμβαση, κλείνει τον λογαριασμό και συντάσσει διαταγή πληρωμής.
Λόγω της ραγδαίας αύξησης των αιτήσεων για έκδοση διαταγών πληρωμής, οι ίδιοι νομικοί κύκλοι τονίζουν ότι έχει παραταθεί σημαντικά ο χρόνος έκδοσης απόφασης από το Πρωτοδικείο Αθηνών, ο οποίος σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις δανείων ανέρχεται στους 6-8 μήνες και για επιταγές τους 3-5 μήνες. Ωστόσο τα παραπάνω διαστήματα μειώνονται αρκετά σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις που εξετάζονται από περιφερειακά πρωτοδικεία ή ειρηνοδικεία.
 
Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο