Αποτελέσματα live αναζήτησης

Έρχεται νέα «περαίωση» για ενίσχυση κρατικών εσόδων

11 Αύγουστου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Σε νέα ρύθμιση περαίωσης για ανέλεγκτες φορολογικές χρήσεις ετοιμάζεται κατά πληροφορίες να προβεί το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το έλλειμμα των 350 εκ. ευρώ που εμφανίζουν οι κρατικές εισπράξεις τον Ιούλιο, σε σχέση με τον ετήσιο στόχο που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο.
Έρχεται νέα «περαίωση» για ενίσχυση κρατικών εσόδων.

Σε νέα ρύθμιση περαίωσης για ανέλεγκτες φορολογικές χρήσεις ετοιμάζεται κατά πληροφορίες να προβεί το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το έλλειμμα των 350 εκ. ευρώ που εμφανίζουν οι κρατικές εισπράξεις τον Ιούλιο, σε σχέση με τον ετήσιο στόχο που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο.

Η περαίωση θα αφορά πιθανότατα τα έτη 2007 έως και 2009, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν κάνει τη λεγόμενη «αυτοπεραίωση».

Έτσι, με το μέτρο αυτό, χιλιάδες επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν - με το αζημίωτο - τη φορολογική τους «ασυλία», εάν φυσικά έχουν λόγους να ανησυχούν για το κυνήγι της φοροδιαφυγής του ΣΔΟΕ.

Άρση απορρήτου για εκδότες ακάλυπτων επιταγών

Εξάλλου, την άδεια να δίνουν τα προσωπικά στοιχεία του εκδότη ακάλυπτων επιταγών, παραχωρεί στις τράπεζες η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με πρόσφατη απόφασή της (54/2010). Η απόφαση αφορά και τα φυσικά πρόσωπα αλλά και τους νομίμους εκπροσώπους εταιρείας,

Η Αρχή επισημαίνει πώς τα στοιχεία της διεύθυνσης κατοικίας, της αστυνομικής ταυτότητας και του φορολογικού μητρώου αφορούν την προσωπική και οικονομική κατάσταση των πολιτών και συνιστούν απλά προσωπικά δεδομένα. Η χορήγηση αυτών των στοιχείων από τις τράπεζες συνιστά επεξεργασία, καθώς είναι απαραίτητα για την ταυτοποίηση του προσώπου και τη δικαστική επιδίωξη της ικανοποίησης της απαίτησης.

Στο στόχαστρο του υπουργείου έχουν μπει όσοι διαθέτουν κινητή περιουσία στο εξωτερικό και δεν δηλώνουν στην εφορία τα έσοδα από τόκους και υπεραξίες.

Στο μικροσκόπιο οι καταθέσεις εξωτερικού

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών έχουν μπει επίσης και όσοι διαθέτουν κινητή περιουσία στο εξωτερικό και δεν δηλώνουν στην εφορία τα έσοδα από τόκους και υπεραξίες.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σε συνεργασία με ξένες υπηρεσίες, πραγματοποιεί συνεχώς διασταυρώσεις στοιχείων καθώς ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 500 φορολογούμενοι που δεν δήλωναν έσοδα από καταθέσεις και επενδύσεις στο εξωτερικό.

Ο νέος νόμος προβλέπει πολύ αυστηρά πρόστιμα για όσους φοροδιαφεύγουν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, όπως όταν ο οφειλέτης αρνείται να πληρώσει το πρόστιμο, το κράτος μπορεί πλέον να προβαίνει ακόμη και σε δεσμεύσεις και κατασχέσεις.

www.kathimerini.gr

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα Express αναφέρει.

Ερχεται νέα περαίωση!             

 Νέα ρύθμιση Περαίωσης ανέλεγκτων φορολογικών χρήσεων, θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για να καλύψει την μαύρη τρύπα των εσόδων.  Στόχος του μέτρου είναι να καλυφθεί όσο γίνεται η "μαύρη τρύπα"  των 350 εκατ. ευρώ, που εμφανίζουν οι κρατικές εισπράξεις τον Ιούλιο, σε σχέση με τον ετήσιο στόχο που  περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο.

Η απόφαση για  να τεθεί το σχέδιο του οικονομικού  επιτελείου φαίνεται πως έχει ήδη  ληφθεί και θα αφορά πιθανότατα τα έτη 2007 έως και 2009, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν κάνει "αυτοπεραίωση".

Έτσι θα εξασφαλίσουν –με το αζημίωτο- τη φορολογική τους ασυλίας χιλιάδες επιχειρηματίες, που έχουν ενδεχομένως λόγους να ανησυχούν από το ανηλεές κυνηγητό της φοροδιαφυγής που έχει εξαπολύσει το ΣΔΟΕ στην αγορά.

Στο υπουργείο  Οικονομικών φαίνεται πως καταλήγουν στη "λύση ανάγκης" αυτή, λόγω της  κόπωσης που εμφανίζουν τα δημόσια  έσοδα τον Ιούλιο, καθώς διαπιστώνουν μάλιστα ότι οι μικρομεσαίοι θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα την πληρωμή  των υποχρεώσεών τους σε προμηθευτές  και τράπεζες, με αποτέλεσμα να παραμελούν τις πληρωμές τους στην εφορία, ή και να "ξεμένουν από ρευστό"  για τις υποχρεώσεις προς το κράτος. 



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης