Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μαραθώνια σύσκεψη για φόρους και υστέρηση εσόδων.

Μαραθώνια σύσκεψη για φόρους και υστέρηση εσόδων.
Παπακωνσταντίνου- τρόικα συζήτησαν για τις αδυναμίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού

Σε μείζον πρόβλημα για τη δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας εξελίσσεται η πορεία των εσόδων καθώς στα προσωρινά στοιχεία του Ιουλίου καταγράφεται σημαντική υποχώρηση. Ενώ η αύξηση των εσόδων έτρεχε με ρυθμό 7,2% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, τα στοιχεία του Ιουλίου θα οδηγήσουν κατά πληροφορίες σε υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των εσόδων στο ανησυχητικό 4%, όταν ο στόχος του μνημονίου είναι 13,7%. Αυτό σημαίνει ότι για να προσεγγιστεί ο στόχος απαιτείται να επιτευχθεί αύξηση των εσόδων με ρυθμό πάνω από 15% κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο.

Με δεδομένη τη μείωση της κατανάλωσης το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών κάνουν ανεπισήμως λόγο για απρόβλεπτους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως οι απεργίες των τελωνειακών και των ιδιοκτητών φορτηγών, οι οποίοι επηρέασαν αρνητικά την κίνηση στην αγορά.

Το ανησυχητικό είναι ότι η καταφανής αδυναμία είσπραξης εσόδων από τις ΔΟΥ καταγράφεται πλέον και στην περίοδο κατά την οποία ισχύουν οι νέες αυξήσεις στον ΦΠΑ και στους έμμεσους φόρους. Τα προβλήματα παρατηρούνται όχι μόνο στην είσπραξη του ΦΠΑ αλλά και στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος και της φορολογίας κεφαλαίου. Προς το παρόν, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να καλύψει τα κενά με πρόστιμα σε φοροφυγάδες και με προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής με τη μέθοδο του... «παραδειγματισμού», μέσω της δημοσιοποίησης ονομάτων επιχειρήσεων και προσώπων που φοροδιαφεύγουν.

Κατά τη χθεσινή εξάωρη σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τα μέλη της τρόικας επεσήμαναν ότι η πολύ κακή εικόνα που παρουσιάζει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός απειλεί να θέσει σε κίνδυνο την ομαλή ολοκλήρωση του δημοσιονομικού προγράμματος. Γι΄ αυτό ζήτησαν να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην αναστραφεί η «θετική ώθηση» (momentum) που δίνουν στην οικονομία τα θετικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου για τη μείωση του ελλείμματος.

Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι τα στελέχη της τρόικας δέχθηκαν ως έγκυρα τα αποτελέσματα του «stress test» της ελληνικής οικονομίας που τους παρουσίασε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζανιάς. Η πολυσέλιδη έκθεση περιλαμβάνει ακραία σενάρια «καταστροφής» και καταλήγει στο συμπέρασμα της επιτυχούς ολοκλήρωσης του στόχου για τη μείωση του ελλείμματος από 13,6% του ΑΕΠ το 2009 στο 8,1% του ΑΕΠ στο τέλος του τρέχοντος έτους. Το κλειδί είναι η επιπλέον του στόχου μείωση των δαπανών το α΄ εξάμηνο, το «μαξιλάρι» των 4 δισ. ευρώ.

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description elias stratakis | Αυγούστου 5, 2010 2:30 μ.μ. | Reply
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ.....
image description LIAROMMATIS | Αυγούστου 5, 2010 8:46 μ.μ. | Reply
ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΟΜΙΖΩ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΟΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΠΑΝΙΩΣ ΤΟ 1 ΣΥΝ 1 ΚΑΝΕΙ 2 !!!!!!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο